Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Специфічність паразитів. Ціпяк озброєний (свинячий).

Читайте также:
  1. Морфо фізіологічні адаптації паразитів. Трихомонади урогенітальна та кишкова.
  2. Патогеність і вірулентість паразитів. Сисун котячий (сибірський).
  3. Травлення ліпідів у травному тракті. Специфічність дії ліполітичних ферментів, роль жовчних кислот у травленні ліпідів. Особливості всмоктування продуктів гідролізу ліпідів.
  4. Шляхи розселення і проникнення паразитів в організм людини. Ціпяк не озброєний (бичачий).

Специфічність паразита - це характерна особливість паразитизму, що складається у відповідності певного виду паразита певному господареві. Ступінь специфічності паразитів може бути різна: від облігатної до певного підвиду до форм, що зустрічаються в десятках різних видів хазяїв. Прикладом специфічних паразитів людини є малярійні плазмодії. Розрізняють захворювання:

а) антропонозні-специфічне захворювання людей, існування збудника якого забезпечується повністю завдяки постійній передачі його від людини до людини. Тварини до збудників антропонозів або нечутливі, або є біологічними "тупиками" (амебіаз, лямбліоз, трихомоноз кишковий, малярія, тріпаносомози, лейшманіози);

б) зоонозні-хвороба людини, якій він заражається від тварин. Збудники цих хвороб паразитують в організмі певних видів тварин (балантидіаз).

Озброєний (свинячий) ціп'як (Таеnia solium) -збудник теніозу.

Географічне поширення: повсюдно.на території СНД.

Морфологія. Статевозріла особина близько 2-3 м довжиною, має до 1000 члеників. Сколекс округлий, 1-2 мм у діаметрі, має 4 присоски і хоботок з подвійним віночком гачків. На сколексі розміщені залози, секрет яких полегшує прикріплення до слизової оболонки кишківника хазяїна.Особливість гермафродитних члеників - трилопатевий.

Зрілі членики прямокутної форми. Містить розгалужену матку, що має вигляд стовбура, від якого з кожного боку відходять 7-12 пар бічних гілок. Матка закритого типу (позбавлена вивідного отвору). Яйця за будовою подібні до яєць неозброєного ціп'яка.

Фіна типу цистицерк (Суsticercus cellulosae) має вигляд прозорого пухирця розміром з рисову зернину, молочно-білого кольору. Заповнена рідиною з високим вмістом альбуміну і солей. Всередину пухирця завернутий сколєкс, що просвічуєтья.

Життєвий цикл: озброєний ціп'як - біогельмінт. Остаточний хазяїн - тільки людина. Проміжний хазяїн - домашні і дикі свині, рідше собаки, кішки, мавпи.

Локалізація:статевозрілої особини: тонка кишка.

Свині заражаються, поїдаючи фекалії хворого або зараженого яйцями ціп'яка. У травному тракті проміжного хазяїна онкосфери вивільняються і за допомогою гачків проникають у кровоносні судини кишкової стінки. З кров'ю вони заносяться в міжм'язову сполучну тканину, де формуються цистицерки. В організмі свині цистицерки зберігаються живими до 2-х років, а пізніше гинуть і звапнюються.Людина заражається теніозом, з'ївши погано термічно оброблену фінозну свинину.

Інвазійна стадія - цистицерк. У кишківнику під дією травних ферментів сколєкс вивертається, прикріплюється до його стінки і починається ріст стробіли.

Теніоз може ускладнюватися цистицеркозом, при якому людина є проміжним хазяїном свинячого ціп'яка. Інвазійна стадія в такому випадку - яйце.

Патогенна дія головний біль, слабкість, зниження або підвищення апетиту, голодні болі в животі, нудота, блювота, пронос, що змінюється запором

Діагностика. Клінічна: виділення члеників з фекаліями. Лабораторна: гельмінтоскопія фекалій.,овоскопія,рентгенографія черепа, УЗД, комп'ютерна томографія,офтальмоскопія та ін. Специфічна лабораторна діагностика - серологічні реакції.

Профілактика. Особиста: дотримання правил особистої гігієни, ретельна термічна обробка свинини. Громадська: контроль свинини на ринках і бойнях перед продажем.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 70 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав