Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Amp; Кейс 3.3. Продовження автомобільних війн: США – Японія

Читайте также:
  1. Документи, необхідні для здійснення міжнародних автомобільних перевезень.
  2. Продовження таблиці 18.
  3. Продовження таблиці 2.2.2
  4. Продовження таблиці 20.
  5. Судові процедури, що застосовуються до боржника в процесі продовження справи про банкрутство
  6. Східний тип модернізації економіки — Японія
  7. У ФРН гідрофобний цемент використовували при будівництві автомобільних доріг різного призначення.
  8. Японія після І світової війни.
  9. Японія після І світової війни.

На міжнародній арені Японія довгий час дотримувалася лінії вільних торговельних угод. Однак уряд США неодноразово підкреслював, що їхнє відношення до торгівлі є цинічним і неомеркантилістським. Японці, за заявою американських чиновників, готові підписувати міжнародні угоди, що відкривають зовнішні ринки для товарів японських компаній, але в той же час вони захищають свій внутрішній ринок від іноземної конкуренції. Як доказ, чиновники вказують на величезну невідповідність у торгівлі товарами США і Японії, що в 1994 р. досягло розмірів на суму 80 млрд. дол. (США імпортували товарів з Японії на 80 млрд. дол. більше, ніж експортованих товарів).

У недавньому минулому уряд США одержав підтримку в особі трьох японських економістів. У дослідженні, проведеному в 1994 р., цими економістами були виділені продукти харчування, косметика й продукція хімічної промисловості як основні області, в яких уряд Японії захищав японське виробництво від конкуренції з боку більш професійного зовнішнього за допомогою різних обмежень на імпорт, таких, як квоти на кількість продукції, яку можна імпортувати в Японію. По оцінках цих економістів, якщо не було б перешкод, що захищають зазначені області від зовнішньої конкуренції, імпорт би збільшився в 2 рази, і ціни в Японії значно знизилися б.

На підставі матеріалів досліджень робляться висновки про те, що в 1989 р. зниження цін зберегло б середньому японському споживачеві 890 дол. При цьому спостерігався б спад у японському виробництві більш ніж на 20 % у відповідних областях, включаючи вирощування пшениці, насіння олійних культур, листового тютюну й виробництво консервованих овочів і фруктів, косметику. Результатом лібералізації торгівлі стала б втрата більш ніж 180 000 робочих місць у Японії. Здавалося б, що уряд Японії захищає ці галузі від більш діючої зовнішньої конкуренції, щоб зберегти робочі місця, навіть якщо середній японський споживач змушений купувати товари по більш високих цінах. Опіка сфери продуктів харчування, може бути, викликана тим фактом, що японські фермери, які витягають користь від цього захисту, є потужною політичною силою усередині японського суспільства.

Уряд США стверджує, що в політику імпорту автомобілів і запасних частин до них Японія також зайняла неомеркантилістську позицію. Вона є основним експортером автомобілів і запчастин в Америку і Європу й історично імпортувала лише 3 % автомобілів і 2 % запчастин. Інші розвинені країни імпортують від 22 % до 78 % автомобілів і від 16 % до 60 % запчастин. За словами американських представників, ведучих торговельні переговори, уряд Японії обмежує імпорт у Японію, вимагаючи жорсткої перевірки його на безпеку, що є приводом до збільшення витрат для іноземців, що намагаються продавати товари в Японії. Наприклад, Міністерство торгівлі США заявляє, що додавання захисту передньої щітки як характеристика безпеки для транспортних засобів потрібно тільки в Японії. Для задоволення цієї вимоги необхідно провести серію робіт, що включають виробництво, випробування, додатковий огляд, вартість яких досягає 3000 дол. на один транспортний засіб.

Японський уряд відкидає такі обвинувачення. Державні службовці стверджують, що американські автомобільні компанії не користуються популярністю в Японії, тому що вони не роблять машин, що відповідають японському ринку. Вони відзначають, що в той час, як 80 % машин, що продаються на ринках у Японії, мають двигуни обсягом менше ніж 2000 см3, жодна американська компанія не продає машини в Японії, які мають такі ж показники. Вони також вказують на те, що імпортовані машини й запчастини збільшують свою частку на японському ринку. В 1990-1994 р., наприклад, частка імпортних машин на японському ринку збільшилася з 5,1 до 8,1 %.

Автор статті – Василь ГОРБАЛЬ, народний депутат, Партія регіонів. Посилання на джерело http://www.day.kiev.ua/210732

Питання для дискусії

1.Поясніть чому в Британській імперії заборонялося експортувати живих овець та бавовну.

2.Як можна виправдати таку операцію у Британській імперії, коли товар, вироблений у колонії, призначався для продажу за кордон, то його спочатку привозили до Англії, розвантажували, а потім, знову завантажували на корабель і відправляли покупцеві.

3.Поясніть з точки зору теорії порівняльних переваг чому у лангустовій індустрії Луїзіани склалася ситуація описана в кейсі 3.2.

4.Як можна пояснити з боку теорій міжнародної торгівлі різницю в цінах на лангусти?

4.Чи згодні ви з думкою Комітету з міжнародної торгівлі і чи можна виправдати введення податків на імпорт лангустів?

5.Якби вас запросили в якості експертів з міжнародної торгівлі, які б ви аргументи використовували для збереження цін на китайські лангусти?

6.Обґрунтуйте стан з точки зору уряду США, Японії, компаній-виробників ситуацію, що наведена у кейсі 3.3.

7.В чому проявляється неомеркантилістська політика Японія?

8.Які позитивні та негативні сторони можна знайти на ринку автомобілів Японії?

9.Проаналізуйте, використовуючи додаткову інформацію, чи має Японія порівняльні переваги у виробництві автомобілів у порівнянні з США.


 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 42 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав