Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Динаміка продуктивності та поголів’я свиней в Черкаській області

Читайте также:
  1. Аналіз сутності та динаміка розвитку людини на різних етапах її життєвого шляху
  2. Визначити види токсикозу у свиней.
  3. Вирус инфекционного гастроэнтерита свиней
  4. Вирус классической чумы свиней
  5. ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ МНС УКРАЇНИ В ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
  6. ГУ (У) МНС України в Тернопільській області
  7. Динаміка джерел формування фінансових ресурсів
  8. Динаміка кількості прибуттів іноземних громадян до України
  9. Динаміка мотивації в’їзду іноземних громадян до України (млн. осіб), 1995-2000
  10. Динаміка основних фінансово-економічних показників діяльності

Динамікою у статистиці називають зміну соціально-економічного явища в часі. Відносна величина динаміки характеризує напрям та інтенсивність зміни показника за часом і визначається співвідношенням його значень за два періоди або моменти часу.

Ряд динаміки – це ряд числових значень статистичного показника, розташованих в хронологічній послідовності. Кожне числове значення показника, що характеризує величину, розмір явища, називається рівнем ряду. Окрім рівнів, кожен ряд динаміки містить вказівки про ті моменти або періоди часу, до яких відносяться рівні.

Елементами ряду динаміки є моменти, або періоди, часу (день, місяць, рік і т. д.), до яких належать досліджувані показники і рівні ряду, які характеризують розмір явища. Під час аналізу динаміки суспільно-економічних явищ визначають такі показники як: абсолютний приріст, темпи зростання і приросту, абсолютне значення 1% приросту на основі порівняння рівнів ряду динаміки. Рівень, який порівнюють, називається звітним, а рівень, з яким порівнюють, – базисним. Абсолютний приріст визначають як різницю між поточним і попереднім, або початковим рівнями ряду динаміки. Цей показник показує, на скільки одиниць підвищився або зменшився поточний рівень порівняно з базисним за відповідний період часу.

Якщо порівнюють кожний рівень ряду динаміки з попереднім рівнем, то абсолютний приріст буде ланцюговим. Якщо всі рівні ряду порівнюють з початковим, який є постійною базою порівняння, то такий абсолютний приріст буде базисним.

Абсолютний приріст базисний:

де уі – поточний рівень ряду динаміки;

у0 – перший рівень ряду динаміки.

Абсолютний приріст ланцюговий:

де уі – поточний рівень ряду динаміки;

уі-1 – попередній рівень ряду динаміки.

Темп росу базисний: ;

Темп росту ланцюговий: Темп приросту показує, на скільки процентів збільшився або зменшився поточний рівень ряду динаміки порівняно з базисним. Його обчислюють як відношення абсолютного приросту до попереднього або початкового рівня. Цей показник можна також визначити, віднімаючи від темпу зростання, вираженого в процентах, 100.

Темп приросту базисний: ; Темп приросту ланцюговий: .

 

Абсолютне значення 1% приросту дорівнює відношенню абсолютного приросту за певний період до темпу приросту за той самий період:

Проведемо аналіз рядів динаміки продуктивності свиней за 7 років використовуючи дані Черкаської області (2.1). Дані для проведення аналізу відображені у додатку Б.

 

 

Таблиця 2.1




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав