Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальне поняття про процес мислення

Читайте также:
  1. A. ненормальный ход родового процесса, родо­вые травмы
  2. CISC и RISC-процессоры
  3. D. как завершающий этап сукцессионного процесса
  4. GMAW процесс
  5. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  6. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  7. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  8. I. ПОЧЕМУ МЫ ДОЛЖНЫ ИЗУЧАТЬ СТОРОНЫ И СВОЙСТВА ПЕДАГОГИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА?
  9. IBM рассказала о процессоре Power7
  10. IBM рассказала о процессоре Power7

Мислення це процес відображення в свідомості людини суті речей, закономірних зв'язків і відносин між предметами чи явищами дійсності.

У процесі мислення людина відображає об'єктивний світ інакше, ніж у процесах сприйняття і уяви. У сприйняттях і уявленнях зовнішні явища відображаються так, як вони впливають на органи чуття: у фарбах, формах, рух предметів і так далі. Коли ж людина мислить про будь-які предмети або явища, він відбиває у своїй свідомості не ці зовнішні особливості, а саму сутність предметів, їх взаємні зв'язки і відносини.

Сутність будь-якого об'єктивного явища може бути пізнана лише тоді, коли це явище буде розглядатися в органічному зв'язку з іншими. Діалектичний матеріалізм розглядає природу і суспільне життя не як випадкову суму окремих, не залежних один від одного явищ, а як єдине ціле, де всі явища органічно пов'язані між собою, залежать і обумовлюють одна одну. У цій взаємного зв'язку і зумовленості даного явища іншими явищами і виявляються його сутність, закони його існування.

У процесі сприйняття, наприклад, дерева людина, відображаючи у своїй свідомості стовбур, гілки, листя та інші частини та особливості саме даного окремого конкретного предмета, може сприймати це дерево ізольовано від інших явищ, милуватися його формою, свіжістю зеленого листя, химерними вигинами стовбура. Інакше протікає процес мислення. Прагнучи зрозуміти основні закони існування даного явища, проникнути в його сутність, людина обов'язково повинен відобразити у своєму розумі також і ставлення цього предмета з іншими предметами і явищами. Не можна зрозуміти сутність дерева, якщо не з'ясувати, яке значення для нього мають хімічний склад грунту, волога, повітря, сонячне світло і пр. Тільки відображення цих зв'язків та відносин дозволяє людині зрозуміти функцію коренів і листя дерева, ту роль, яку вони відіграють у вирі речовин в рослинному світі.

Сам предмет відображається в процесі мислення інакше, ніж у сприйнятті: у мисленні ми не тільки виділяємо окремі частини предмета (це можливо і в сприйнятті), але намагаємося зрозуміти, в яких співвідношеннях ці частини знаходяться один з одним. Мислення дозволяє проникнути в суть явищ тільки одним шляхом - через відображення тих зв'язків і відносин, які є у даного явища з іншими явищами. Це відображення зв'язків і відносин не може здійснитися, якщо ми не зречеться конкретних особливостей предмета і не будемо мислити про нього в самому загальному вигляді. У процесі мислення конкретний образ одиничного предмета (даний дуб, дана береза) відходить на задній план. Ми мислимо тепер вже про дерево взагалі, яке може бути і дубом, і березою, і деревом будь-якої іншої породи.

Таким чином, думка про який-небудь предмет призводить одночасно до двох наслідків: 1) до відбиття цього явища в його суті, тобто в його взаємозв'язках і взаємозумовленості з іншими явищами; 2) до думки про це явище взагалі, а не в будь-якій даній конкретній формі.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав