Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Задача 1. Раціоналізатор Кравцов, працюючи токарем 6 розряду на ДП „Укрмет” з власної ініціативи застосував новий прийом праці

Читайте также:
  1. D1. Задача
  2. I. Обоснование соответствия решаемой проблемы и целей Программы приоритетным задачам социально-экономического развития Российской Федерации
  3. III. Практическая задача
  4. III. Практическая задача
  5. Адаптация как основная задача и метатехнология социальной работы.
  6. Алгоритм моделирования ЗАДАЧА 2
  7. Алгоритм моделирования ЗАДАЧА 2
  8. Анализ соответствия организационной структуры предприятия целям и задачам его деятельности
  9. Билет 36 , задача 2.
  10. Билет 36,задача 3

Раціоналізатор Кравцов, працюючи токарем 6 розряду на ДП „Укрмет” з власної ініціативи застосував новий прийом праці, чим досяг високого рівня виробітку продукції у порівнянні з іншими токарями в жовтні 2013 року. Директор підприємства, натхненний успіхами Кравцова, видав розпорядження 1 листопада 2013 року відділу нормування праці підготувати проект наказу щодо перегляду норм виробітку металевих виробів токарями, адже завдяки новації Кравцов перевищив встановлену норму майже у 2,5 рази.

Не пройшло й тижня, як такий проект був підготовлений і 10 листопада 2013 року на підприємстві був виданий наказ про запровадження нових норм виробітку металевих виробів для всіх токарів підприємства, які у порівнянні із попередніми були підвищені 1,5 рази.

Як здійснюється за чинним законодавством про працю запровадження, заміна і перегляд норм праці на підприємствах?

Проаналізуйте дії керівника ДП „Укрмет” на предмет відповідності їх чинному законодавству про працю.

Згідно із ст. 86 КЗпП «Запровадження, заміна і перегляд норм праці провадиться власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).Власник або уповноважений ним орган повинен роз'яснити працівникам причини перегляду норм праці, а також умови, за яких мають застосовуватися нові норми.Про запровадження нових і зміну чинних норм праці власник або уповноважений ним орган повідомляє працівників не пізніш як за один місяць до запровадження.

Дії керівника не відповідають чинниму законодавству, адже згідно з ч.4 ст. 85 КЗпП «досягнення високого рівня виробітку продукції окремим працівником, бригадою за рахунок застосування з власної ініціативи нових прийомів праці і передового досвіду, вдосконалення своїми силами робочих місць не є підставою для перегляду норм», так, те що Кравцов перевищив встановлену норму майже у 2,5 рази не являлось підставою для перегляду норм праці керівником ДП „Укрмет”.

 

Задача 2.

Керівництво заводу „Космополіс” провадило розробку штатного розкладу на поточний рік на підставі безтарифної системи оплати праці. Директор товариства встановив у штатному розкладі оклади працівникам у розмірі мінімальної заробітної плати незалежно від їх посади і кваліфікації. Також було затверджено Положення про виплату дивідендів від акцій (”бонусів”), згідно з яким працівники мали право отримувати їх лише за період роботи в товаристві. У зазначеному Положенні розмір доходів залежив від посади, кваліфікації, а також безперервного стажу роботи на підприємстві.




Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав