Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

НАРОДНОГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ БДЖІЛЬНИЦТВА

Читайте также:
  1. ADD / SUB пам’ять-безпосереднє значення.
  2. CMP безпосереднє значення –пам’ять
  3. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  4. Акт проголошення незалежності української держави (1941р.) та його значення.
  5. Аналіз параметрів мікроклімату робочої зони та оцінка щодо відповідності їх нормативним значенням
  6. Біологічне значення нестатевого розмноження
  7. Боротьба Київської Русi з монголо-татарами та її iсторичне значення.
  8. Буття як поняття та категорія. Проблема буття в історико-філософському окресленні. Категоріальні визначення буття.
  9. Бюджет ЄС, його призначення і особливості. Організація бюджетного процесу. Бюджетна стратегія. Що необхідно вирішити Україні в цій царині для майбутнього вступу до ЄС?
  10. Важливе значення у мовленні має правильне наголошення в словах, що свідчить про високу культуру мовця.

 


Бджільництво – один із найкорисніших та екологічно чистих видів традиційної господарської діяльності, яке займається розведенням бджіл для отримання меду, воску, пилку, перги, прополісу, бджолиної отрути, маткового молочка.


Натуральний мед – це продукт, який утворюється медоносними бджолами шляхом переробки нектару рослин, а також медвяної роси та паді.

На його долю приходиться 85-90% продукції, яка виробляється бджолами, має лікувальні і дієтичні властивості. До його складу входить до 300 різних інгредієнтів – і 100 з них неодмінно присутні в кожному сорті. Мед на 76% складається з глюкози і фруктози – майже в рівних долях – і невеликої кількості інших цукрів; 21% приходиться на воду, а на решту всіх компонентів (пилок і нектар рослин, з яких мед зібраний; ферменти, вітаміни) залишається всього 3%.


Бджолиний віск – це секрет воскових залоз медоносної бджоли, які найбільш розвинені у віці 12-18 діб. Одержують його при переробці вихідної та вторинної воскової сировини витоплюванням, гарячим пресуванням, центрифугуванням та екстрагуванням безпосередньо на пасіках та воскозаводах.


Значна частина натурального бджолиного воску залишається в бджільництві для виготовлення вощини – близько 70%. Крім того, його використовують у багатьох галузях народного господарства, медицині, парфумерній промисловості та ін. Наприклад віск застосовують при точному литті чавуну, одержанні дроту з урану, танталу та інших рідкісних металів, при полірувальних і шліфувальних роботах. В електротехніці – при виготовленні паст для діелектричних датчиків, ізоляційної та вологозахисної маси для акумуляторів, гальванічних батарей, кабелів тощо. З нього виготовляють пасти для догляду за меблями. Суміші з воском використовують для просочення і пом’якшення шкір та ін.


Органічні сполуки, яких у воску понад 300, поділяють на три групи: 1) складні ефіри – 72% (24 речовини); 2) вуглеводні, переважно насичені – 14% (250 речовин); 3) вільні кислоти, здебільш жирні – 14% (12 сполук).


Пилок зібраний з тичинок рослин до якого бджоли додають нектар, секрет слинних залоз й формують у грудочки (обніжжя) діаметром 2-3 мм (14-20 мг).

За день сім’я збирає 200-400 г пилку, за рік – 25-30 кг.

30-40% обніжжя може забирати людина.

Він представляє собою дуже дрібний порошок, який має різний колір – від білого до чорного в залежності від виду рослин. Білок пилка по біологічній цінності (вміст незамінних амінокислот) переважає білок молока – казеїн.


У складі пилка налічується близько 250 речовин і мінеральних елементів:

– білки та азотомістячи сполуки – 20-25;

– цукри – 13-35;

– крохмаль – 1-25;

– клітковина – 3-20;

– ліпіди – 2-20;

– зольні елементи – 1-6;

– вода 20-30 (у щойно зібраному пилку 40-50% вологи у повітряно сухому – 8-35).


Перга створюється внаслідок ущільнення пилка, консервування його медом і молочнокислого бродіння і ін. біохімічних процесів.

При нестачі перги (бджолиний хліб) припиняється виведення бджіл, утворення і виділення маточного молочка, майже не функціонують восковидільні залози. Бджоли швидко виснажуються і можуть загинути.

Пилок використовують в якості добавки при виробництві цукерок, деяких видів хлібних виробів, продуктів дитячого харчування. Завдяки лікувальним властивостям обніжжя застосовують у медицині.

 

Прополіс – це клейка суміш, яка вироблена з смолистих речовин рослинного походження з додаванням секрету слинних залоз, воску, оболонки пилкових зерен.


До складу прополісу входять близько 50 речовин:

1) рослинні смоли (органічні кислоти) – 55%;

2) бальзами (дубильні речовини, ефірні олії) – 15%;

3) віск – 22%;

4) квітковий пилок – 8%;

Прополіс бджоли використовують як будівельний матеріал для полірування воскових комірок у гнізді, склеювання рамок, корпусів, замащування щілин, зменшення льоткових отворів, просмолювання внутрішньої поверхні вулика, покрівців тощо. Він підтримує санітарний стан гнізда завдяки бактерицидній дії на мікроорганізми.

Прополіс широко застосовується в медицині і ветеринарії. Він виявляє сильну антимікробну, знеболюючу і стимулюючу дію. Прополіс підвищує захисні сили організму, посилює протизапальні реакції, сприяє загоюванню ран. Доведено високу ефективність його препаратів при шлунково-кишкових захворюваннях, хворобах дихальних шляхів, шкіри. Прополіс також є незамінна сировина при виробництві деяких лаків.


Бджолина отрута (апітоксин) – це продукт секреторної діяльності двох отруйних залоз в тілі бджоли, яку вони використовують для захисту свого гнізда та боротьби з хижаками бджіл.

У віці 15-20 днів отруйна залоза бджоли містить 0,3-0,8 мг рідкої отрути.

Свіжа бджолина отрута – прозора, ледь жовтувата густа рідина з гострим, гірким смаком і сильним різким запахом, який нагадує запах меду. На повітрі отрута швидко твердіє.

Хімічний склад бджолиної отрути складний. Всього в отруті виявлено понад 50 речовин і зольних елементів. Головний компонент – мелітин – складає 50% сухої речовини отрути.

Широко отрута використовується при лікуванні суглобів запального характеру (артрити, поліартрити), нервової системи (неврозів, невралгії, невритів), лікуванні трофічних язв і незагоюючих ран, бронхіальній асмі, гіпертонії пневмонії та ін.


Маточне молочко – це специфічний корм, який є секретом глоткових і мандибулярних залоз робочих бджіл віком 5-15 днів, яке використовується для годівлі личинок і матки.

За зовнішнім виглядом маточне молочко має сметаноподібну консистенцію, білий або кремувато-жовтий колір з характерним запахом та пекучим смаком.

Маточне молочко яким годують бджіл і маток різниться за хімічним складом та властивостями. Тому його отримують тільки з маточників де його міститься до 200-400 мг в одному маточнику, тоді як личинка бджоли отримує 2-4 мг.

В маточному молочку знайдено понад 110 сполук і зольних елементів. За даними Гайдака М.Г. свіже маточне молочко містить 14-18,38% білків, 1,73-5,68% жирів, 9-18% вуглеводів, 0,7-1,19% золи, 0,8% вітаміни.

Маточне молочко застосовують для виробництва цінних лікувальних препаратів та косметичних засобів. Використовують його як лікувальний засіб при неврозах, стенокардії, спазмах мозку, гіпертонії, атеросклерозі, діабеті, гастритах, панкреатиті тощо.


Для бджіл, на відміну від великої рогатої худоби, свиней, овець і птахів, не потрібні сіно, силос, концентрати і інші традиційні корми. Бджоли не топчуть лугу, не знищують посіви, а, навпаки, запилюючи квітки, підвищують урожай і якість насіння, сприяють тим самим розвитку рослинництва і тваринництва.

Тому найбільше народногосподарське значення в умовах великого сільськогосподарського виробництва набуває запилення медоносними бджолами ентомофільних сільськогосподарських культур (біля 150 видів оброблюваних ентомофільних рослин вимагають перехресного запилення комахами).

В районах інтенсивного землеробства бджільництво є важливим резервом підвищення урожайності і поліпшення якості плодів і насіння багатьох зернових (гречка), кормових трав (конюшина, люцерна, еспарцет і ін.), технічних (соняшник, бавовник), плодових, ефіроолійних, лікарських та інших ентомофільних культур.

Одночасно з підвищенням врожайності запилення квіток бджолами покращує якість сільськогосподарської продукції (вміст жиру в насінні соняшнику, довжину волокна бавовнику, масу і товарні якості, вміст цукру і вітамінів в плодах і ягодах), зокрема якість насіння (натуральну масу, схожість, енергію проростання). При цьому покращення спадкової інформації позитивно позначається на врожайності в подальших поколіннях.

Підвищення культури землеробства, а також масові заходи щодо боротьби з бур'янами і шкідниками сільськогосподарських рослин різко скорочує чисельність диких комах-запилювачів (джмелів, одиночних бджіл і ін.). Єдиними надійними запилювачами ентомофільних культур залишаються медоносні бджоли, ефективність діяльності яких зростає з кожним роком разом з підвищенням культури землеробства і вдосконаленням технології виробництва насіння і плодів.

Встановлено, що непрямий дохід за рахунок підвищення врожайності в результаті бджолозапилення в 10 разі перевищує прямий дохід від виробництва продукції бджільництва.


ФІЛЬМ




Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав