Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ОСОБЛИВОСТІ СІМ'Ї МЕДОНОСНОЇ БДЖОЛИ І ЇЇ СКЛАД


Бджолина сім'я – цілісна біологічна одиниця, яка складається з робочих бджіл і матки. Це жіночі особини. Тимчасово, протягом кількох місяців весняно-літнього періоду, в ній проживають трутні – самці, які виплоджуються для спаровування з молодими матками.


1) Для бджолиної сім'ї характерний поліморфізм – тобто існування у формі трьох особин, які розрізняються будовою і виконуваними функціями. Поділ функцій підвищує продуктивність бджіл завдяки спеціалізації окремих органів: яєчників, хоботка, кошичків, восковидільних залоз.

2) Необхідні умови життя вони забезпечують спільною діяльністю: створюють необхідний режим температури і вологості в гнізді, збирають і заготовляють запас корму, здійснюють будівельні роботи, захищають від ворогів і збудників захворювань. Функціональна діяльність матки після спаровування з трутнями забезпечує відтворення потомства.

3) У бджолиній сім'ї здійснюється постійний обмін інформацією, завдяки чому бджоли швидко реагують на втрату матки, загрозу від ворогів, виявлення джерел корму тощо. Така особливість життя сім'ї дає змогу поліпшувати умови існування і протистояти несприятливим умовам зовнішнього середовища.

4) У бджолиних сім'ях існує чіткий поділ функцій між індивідуумами. Так, у періоди виділення рослинами нектару, найсильніше проявляється інстинктивна діяльність, спрямована на заготівлю запасів меду. Є в житті сім'ї періоди найінтенсивнішого розмноження, глибокого спокою. Залежно від потреби сім'я регулює збирання білкового корму – пилку. Навесні можуть приносити його у гніздо понад 80 %, а під час медозбору – лише близько 5 % збирачок.

5) Сім'ї бджіл властива висока плодючість. Протягом року з відкладених маткою яєць розвивається 150–200 тис. особин (переважно робочих бджіл).

6) Бджолині сім'ї здатні ділитися і утворювати нові сім'ї (по кілька протягом сезону).




Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав