Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Учасники фінансового ринку їх функції.

Читайте также:
  1. ATL та BTL на сучасному ринку маркетингових комунікацій
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  4. Алгоритм розрахунку показників фінансового стану підприємств
  5. АНАЛІЗ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
  6. Аналіз власне ринку
  7. Аналіз ринку
  8. Аналіз ринку: незалежний автосервіс.
  9. Аналіз фінансового стану позичальника
  10. Асиметрія розвитку фінансового сектора

Скад основних учасників фінансового ринку диференціюється в залежності від форм здійснення угод, що поділяються на прямі і опосередковані.

Пряма форма здійснення угод. Продавець фін інструментів (активів) -) фін інструменти; (- гроші Покупець фінансових інструментів.

Опосередкована форма здійснення угод. Продавець фін інструментів (активів) -) фін інструменти; (- гроші ФІНАНСОВИЙ ПОСЕРЕДНИК-) фін інструменти; (- гроші Покупець фінансових інструментів.

З урахуванням принципових форм здійснення угод, основні його учасники поділяються на дві групи: 1 продавці і покупці фін інструментів; 2 фін посередники.

Крім основних учасників фінансового ринку, що приймають участь у здійсненні угод, до складу його суб’єктів входять численні учасники, що здійснюють допоміжні ф-її. (ф-її обслуговування основних учасників фін ринку, ф-її обслуговування основних учасників фін ринку)

Субєкти фін ринку: 1 Субєкти, що виконують основні ф-її на фін ринку:-прямі учасники(продавець і покупець фін інструментів) –фін посередники; 2 Субєкти, що виконують допоміжні ф-її на фін ринку. Субєкти інфраструктури фін ринку

Продавці та покупці фін інструментів складають групу прямих учасників фін ринку, що здійснюють на ньому основні ф-її з проведенням фін операцій.

Основні види прямих учасників фін ринку: 1 Кредитний ринок: - кредитор(продавець) позичальник (покупець) 2 Р-к цінних паперів (фондовий ринок): - емітенти –інвестори;; 3Валютний р-к: -продавець валюти – покупці валюти; 4 Страховий р-к: -стаховик – страхувальник; 5 Ринок золота: -продавці золота – покупці золота.

На кредитному ринку основними видами прямих учасників фін операцій є:

1. Кредитори – суб’єкти фін ринку, що надають позику в тимчасове користування за певний відсоток. Основною функцією кредиторів є продаж грошових активів (як власних так і запозичених) для задоволення різноманітних потреб позичальника у фін ринку.

Кредиторами на фін ринку можуть виступати: - держава (здійснюючи цільове кредитування під-ців за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, а також держ цільових фондів); - комерційні банки, що здійснюють найбільший обсяг і широкий спектр кредитних операцій; - небанківські фін-кредит установи;

2. Позичальники вони характеризують суб фін ринку, що одержує позики від кредиторів під певні гарантії їх повернення і за певну плату у формі %.

Основними позичальниками грошових активів на фін ринку виступають:

-держава (отримуючи кредити від міжнародних фін операцій, урядів іноземних країн і банків);

- комерційні банки (одержуючи кредити на міжбанківському кредитному ринку);

підприємства (для задоволення потреб у грошових активах з метою поповнення оборотних коштів і формування інвестиційних ресурсів);

- населення (у формі споживчого кредиту;

На ринку цінних паперів основними видами прямих учасників фін операцій є:

1. Емітенти – суб’єкти фін ринку, що залучають необхідні фін ресурси за рахунок випуску (емісії) цінних паперів.

На фондовому ринку емітенти виступають у ролі продавців цінних паперів.

Емітентами цінних паперів є: - держава (виконавчі органи держаної влади, та органи місцевого самоврядування) – різноманітні юр особи створ, як правило, у формі акціонерних товариств; - фін сово- інвестиційні інститути.

Інвестори – суб’єкти фін. Ринку, що вкладають вільні грошові кошти в різноманітні види ц.п з метою отримання доходу. Цей дохід формується за рахунок отримання інвесторами %, дивідендів і приросту курсової вартості ц.п. Інвестори, що здійснюють свою діяльність на фін. Ринку класифікуються за певними ознаками: за своїм статусом – індивідуальні(окремі під-ва, фіз.особи) та інституційні інвестори(представлені різними фін.інвестиц.інститутами); за цілями інвестування - стратегічні(ті, хто купує контрольний пакет акцій для здійснення стратегічного управління під-ом) і портфельні(ті, хто купує окремі види ц.п різних емітентів винятково з метою отримання доходу); за приналежністю до резидентів – вітчизняні та іноземні.

На валютному ринку основ.видами прямих учасників фін.операцій є: продавці валюти - Основ. Держава, яка реалізує на ринку через уповноважені органи частину своїх валютних резервів; КБ, які мають ліцензію на здійснення валютних операцій; під –ва, які здійснюють зовнішньо-економ.діяльність, що реалізують на ринку свій валютний виторг за експортованц продукцію; фіз.особи – реалізуючи валюту через мережу обмінних валютних пунктів. Основ. покупцями валюти є ті ж суб’єкти, що і продавці.

На страховому ринку основ.видами прямих учасників виступають: страховики суб’єкти фін.ринку, що реалізують різні види страхових послуг(страхов.продуктів). Основ.функцією страховиків є здійснення різних видів і форм страхування. Основ.страховиками є: страхові фірми й компанії відкритого типу, що надають страхові послуги всім категоріям суб’єктів страхування; кептивні страхові фірми і компанії – дочірня компанія в складі холдингової компанії, створ.з метою страхування переважно суб’єктів господарювання, що входять до її складу; компанії з перестрах.ризику, які приймають частину(абол всю суму) ризику від інших страхових компаній, основ.мета – розподіл великих ризиків для скорочення сум збитку, що відшкодовуються первинним страховиком при настанні страхового випадку; страхувальники – суб’єкти фін.ринку, що купують страхов.послуги у страхових компаній і фірм з метою мінімізації своїх фін.витрат при настанні страхов.випадку. Ними виступ.як юрид.так і фізич.особи.

На ринку золо та основ.видами прямих учасників є: продавці золота та інших дорогоцін.Ме. Ними можуть бути: держава – при реаліз.свого золотого запасу; КБ – при реалізації своїх золотих авуарів; юр.і фіз..особи – при необхід.реінвестування коштів, раніше вклад.у цей вид активів); покупці – ті ж суб’єкти, що й продавці (при відповід.нормативно – правовій регламентації їх складу)




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав