Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність та призначення бюджету держави.,його функції

Читайте также:
  1. A. Моторні функції верхніх кінцівок
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  4. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.
  5. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  6. Безробіття: сутність, види та соціально-економічні наслідки. Закон Оукена.
  7. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  8. Буття матеріального. Сутність матерії та форми її існування.
  9. Бюджет ЄС, його призначення і особливості. Організація бюджетного процесу. Бюджетна стратегія. Що необхідно вирішити Україні в цій царині для майбутнього вступу до ЄС?
  10. Бюджетний дефіцит -це та сума, на яку в даному році витрати бюджету перевищують його доходи.Допустимо 3% від ВВП.

Бюджет це складна економічна категорія.Це пояснюється тим що бюджет має забезпечити виконанню державою її основних функцій: Управлінської Оборонної Регулювання економіки

Як категорія держ бюджет являє собою систему економічних відносин що складається в суспільстві в процесі формування,розподілу й використання централізованого грошового фонду державного призначення для задоволення суспільних потреб.

За економічною сутністю держ бюджет це грощові відносини що виникають у державі з юр і фіз. особами з приводу перерозподілу нац. Доходу у зв’язку з утворенням й використання бюджетного фонду призначенного для фінансування нац. Гос-ва,соціально-культурних засобів,потреб оборони,держ управління.

Поняття держ бюджету як економ категорії слід відрізняти від поняття держ бюджету як основного фін плану України.У першому випадку це система грошових відносин що складають об’єктивний характер, а у другому про результат свідомой діяльності людей з формування й використання централізованого фонду коштів.

Під поняттям держ бюджету як основного фін плану розуміють бюджетний план руху тієї частини нац. Доходу що централізується в руках держави.Це є результат практичного використання об’єктивних економічних відносин що виникають у сус-ві.

Держ бюджет входить у загальну систему фін планів України.У ньому представлені всі атрибути фін плану: Грошові надходження(доходи) по конкретних джерелах; Грошові витрати по конкретних напрямках і заходах; Порівняння грошових витрат і доходів на основі балансових розрахунків.

Сутність державного бюджету як економічної категорії реалізується через його функції: розподільчу;контролюючу; забезпечення існування держави.

Прояв розподільчої функції обумовлений тим, що у відносинах з бюджетом вступають всі учасники суспільного виробництва.Основним об’єктом бюджетного розподілу та перерозподілу є чистий дохід, отриманий в суспільстві. Але це не виключає можливості перерозподілу через бюджет і частини вартості необхідного продукту (прибутковий податок з громадян), а інколи і національного багатства. Завдяки розподільчої функції бюджету відбувається концентрація грошових коштів в руках держави та їх подальше використання з метою задоволення суспільних потреб. Розподіл та перерозподіл грошових коштів відбувається між окремими галузями та сферами діяльності, між окремими групами населення. В результаті розподілу та перерозподілу здійснюється формування різних фондів грошових ресурсів - державного та місцевих бюджетів, фондів соціального страхування, фондів зайнятості населення, фондів пенсійного забезпечення, інноваційного і т.д. Розподільча функція бюджету також використовується для втручання держави в процес суспільного виробництва – регулювання господарської діяльності підприємств, прискорення темпів економічного зростання, посилення господарської активності підприємців.

Контролююча функція полягає в тому, що бюджет об’єктивно – через формування та використання грошових коштів держави – відображає економічні процеси, що відбуваються в структурних ланках економіки. При формуванні державних доходів фінансовий контроль здійснюється за правильністю справляння різних видів податків і зборів мобілізації інших джерел доходів, дотримання пропорцій між ними, визначенням податкової бази, формами пільгового оподаткування, строками надходження доходів. При використанні бюджетних коштів контролюється ефективність їх використання, їх відповідність цільовому призаначенню.

Фінансовий контроль здійснюється за виробництвом, розподілом та споживанням сукупного суспільного продукту та національного доходу, за пропорціями, які склалися в процесі перерозподілу національного доходу.

Функція забезпечення існування держави ставить своїм завданням створення матеріально-фінансової бази функціонування держави; утримання апарату управління країною, президентської влади, законодавчої та виконавчої влади, правоохоронних та митних органів, податкової служби.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав