Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Циркулятори

§1. Состав компьютера……………………………22

§2. Ввод информации в память компьютера….....26

§3. Программы и файлы…………………………..28

 

 

 

Циркулятори

1. Циркулятор – це багатоканальний пристрій, в котрому електромагнітні хвилі розповсюджуються з одного каналу в інших тільки у відповідній послідовності.

Принципова схема чотириплечого циркулятора зображена на рис. 7.6, на якому показані напрямку передачі енергії. Наприклад, з плеча 1 енергія поступає тільки в плече 2, з плеча 2 – тільки в плече 3 і т.д. В розлянутому прикладі циркуляторі відбувається в послідовності

1→2→3→4→1

Можуть бути,звичайно, й інші послідовності.

2. Поляризаційний циркулятор заснований на використанні ефекту Фа радея в поздовжньо-намагніченому фериті. На рис. 7.7 схематично зображена конструкція чотириплечого хвилеводного циркулятора. В круглому хвилеводі вміщається феритовий стержень,намагнічений повздовжнім полем Соленоїд, створюючий це поле, на рисунку не зображений. Розміри круглого хвилеводу вибираються так,що в ньому може розповсюджуватись лише хвиля типу а в чотирьох прямокутних хвилеводах, з’єднаниї з круглими, - тільки хвиля типу .

Плечі 1 і 2 – це прямокутні хвилеводи, котрі з’єднуються з круглим хвилеводом перпендикулярно, причому площини широких стінок хвилеводі 1 і 2 повернуті навколо осі круглого хвилеводу на 45° відносно одне одного.

Рис 7.6. Схема чотириплечого циркулятора
Хвилеводи 3 і 4 також розвернуті на кут 45° (рис. 7.7,б). Параметри феритового стержня і величина підмагніченого поля вибираються так, що на довжині стержня площина поляризації хвилі типу повертається на кут 45°.

Рис. 7.7 Поляризаційний циркулятор.

а,б – конструкція, в,г – структура поля в круглому хвилеводі при різних поляризаціях

Якщо поляризована хвиля типу така,як показана на рис. 7.7, в, то боковий хвилевід 3 знаходиться в положенні пропускання, а торцевий хвилевід 1 – в положенні замикання по відношенню до хвилі При поляризації хвилі ,зображеній на рис. 7.7, г, в положенні пропускання знаходиться торцевий хвилевід 1, а в положенні замикання – боковий хвилевід 3. В положенні замикання круглий і прямокутний хвилеводи розв’язані,а в положенні пропускання електромагнітна енергія повністю переходить з прямокутного хвилеводу в круглий і навпаки. Положення замикання та пропускання для хвилеводів 2 і 4 визначаються так само,як і для хвилеводів 1 і 3.

Розглянемо передачу електромагнітної енергії через циркулятор при підключенні генератора до плеча 1 і погоджених навантажень до інших плеч. Плече 3 буде при цьому в положенні замикання. Пройшовши ферит, хвиля типу повернеться проти часової стрілки на 45° і буде мати поляризацію,при якій плече 4 знаходиться в положенні замикання,а плече 2 – пропускання.

Таким чином з плеча 1 електромагнітна енергія проходить тільки в плече 2. При підключенні генератора до плеча 2 виявляється закритим плече 4. Пройшовши ферит,хвиля повертається на 45° по часовій стрілці і опиняється по відношенню до плеча 3 в положенні пропскання,а о плеча 1 – замикання. Таким чином,електромагнітна енергія з плеча 2 переходить лише в плече 3. Аналогічним шляхом можна показати,що з плеча 3 електромагнітна енергія передається тільки в плече 4,а з плеча 4 – в плече 1.

Матриця розсіювання ідеалізованого чотириплечого циркулятора буде

  (7.4)

 

Оскільки тобто циркуляція відбувється в послідовності 1→2→3→4→1. При зміні напрямку підмагніченого поля на зворотній реалізується послідовність 1→4→3→2→1.

Рис. 7.9 Фазовий циркулятор
Рис 7.8. Y- циркулятор:

1,2,3 – плечі трійника;

4- ферит; 5- діелектрик

3. Y -циркулятор (рис. 7.8) являє собою з’єднання під кутом 120° трьох ліній передачі (хвилевідних,коаксіальних або полоскових). В центрі зчленування ліній розміщується намагнічений вздовж осі феритовий стержень або диск 4. Якби в трінику не було фериту, то хвиля, шо поступає в плече 1, ділилась би порізно між плечами 2 і 3. При наявності підмагніченого фериту хвилі, що проходять в плечі 2 і 3, будуть суперпозицією двох полів: первинного і вторинного, перевипроміненим феритовим стержнем. Первинні поля в плечах 2 і 3 в силу симетрії будуть синфазні і рівні по амплітуді. Амплітуди і фази перевипромінених полей в плечах 2 і 3 залежать від розмірів і параметрів феритового стержня. Регулюючи параметри фериту підмагнічуваючим полем, можна добитись,щоб при рівності амплітуд первинне і перевипромінене поля в плечі 2 були синфазними,а в плечі 3 протифазні. При цих умовах електромагнітна енергія з плеча 1 повністю переходить в плече 2. Так як система симетрична, то коливання з плеча 2 будуть передаватись тільки в плече 3, а з плеча 3 – в плече 1, так як буде реалізована послідовність передачі 1→2→3→1. При зміні напряму підмагнічуваючого феритового поля послідовність передачі зміниться на зворотню: 1→3→2→1.

4.Фазовий циркулятор з двома хвилевідно-щілинними мостами

(рис.7.9) складається з двох послідовно розміщених трьохдецибельних хвилевідно-щілинних мостів І та ІІ, двох феритових невзаємних фазообертачів та діелектичної пластини Д. Параметри феритових фазообертачів і поперечне підмагнічуваюче поле підібрані так, що в одному напрямку створюється зсув по фазі, рівний плюс постійна , котру приймаємо за нульову,а при зворотньому напрямку передачі – на кут,що рівний постійній як вказано стрілками на рис. 7.9. В верхньому хвилеводі за допомогою діелектричної пластинки Д створюється додатковий зворотній зсув 90° по відношенню до хвилі в хвилеводі без цієї пластинки.

При підключенні генератора до плеча 1 першого щілинного моста енергія ділиться порівну між верхніми і нижніми хвилеводами і поступає в плече 3 в сторону направленості моста. При діленні в першому мості фаза хвилі в верхньому хвилеводі відстає на кут 90°,а проходячи далі по невзаємному фазообертачу, зазнає додаткового відставання по фазі на кут 90° і ще на 90° за рахунок діелектричної пластини,в той час як в нижньому хвилеводі хвиля цих фазових зсувів не отримує. Проходячи поділ у другому хвилевому мості, обидві хвилі зазнають додатковий фазовий зсув на 90°. В результаті, в плече 4 другого моста обидві хвилі зазнають зсуви фаз 90° і відповідно 270°, тобто протифазні, а в плечі 2 зсуви фаз 0 і 360°, тобто синфазні. Таким чином енергія з плеча 1 поступає лише в плече 2. Аналогічним способом можна показати,що з плеча 2 енергія попадає в плече 3 і т.д. Отже, в розглянутому фазовому циркуляторі реалізується послідовність 1→2→3→4.

5. Використання циркуляторів в НВЧ пристроях для комутації, розв’язки та інших цілей базується на розглянутих вище їх властивостей. Розглянемо декільа застосувань циркуляторів.

В схемі комутатора на два напрямки (рис. 7.10, а) до плеча 1 циркулятора підключають джерело електромагнтної енергії Г,а до плечей 2 і 4 навантаження. При одному направленні підмагнічуваючого поля передача енергі йде з плеча 1 в плече 2. При зміні напрямку підмагнічуючого поля передача йде з плеча 1 в плече 4. Так як в фазових циркуляторах підмагнічуюче поле має невелику величину, то переключення можна здійснювати з великою швидкістю (до 10 МГц і більше).

Антенний перемикач радіолокаційної станції схематично показаний на рис. 7.10, б. Напрямок магнітного поля в циркуляторів реалізує послідовність 1→2→3→4. В режимі передачі енергії від генератора Г, підключеного до плеча 1, потрапляє в антену, підключену до плеча 2. У режимі прийому сигналів, відбитих від цілей, електромагнітна енергія, прийнята антеною, надходить до приймача, підключеному до плеча 3, і не надходить до генератора. До плеча 4 підключається поглинаюча навантаження П, в якій поглинається енергія, що просочується в це плече через неповну розв'язки між плечима циркулятора. Для захисту вхідних ланцюгів приймача від просочючої в плече 3 частини енергій генератора ставиться розрядник Р, однак, порівняно з розглянутими раніше антенними перемикачами, тут на розрядник впливає лише невелика частина потужності передавача.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав