Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Феритові вентилі

Читайте также:
  1. Феритові фазообертачі

Феритові вентилі - це пристрої, що забезпечують проходження електромагнітних хвиль переважно в одному напрямку. При включенні між генератором і навантаженням енергія, відбита від навантаження, не проходить через вентиль, і поглинається в ньому, що забезпечує незалежність режиму генератора від величини і характеру навантаження, тобто розв'язує їх.

В даний час розроблено велику кількість різних феритових пристроїв, що перекривають діапазон хвиль приблизно від 1 мм до 1 м. Залежно від характеру явищ в підмагніченних ферритах на НВЧ вентилі діляться на кілька типів, з яких будуть розглянуті ті, які набули найбільшого поширення.

I. Вентилі на зміщенні поля в конструктивному відношенні являють собою відрізок прямокутного хвилеводу, в якому розміщена товста феритова пластина, покрита з одного боку поглинаючим шаром. На хвилевід надягається постійний магніт, який створює поперечне магнітне поле (рис. 7.14, а).

Як було розглянуто вище, при намагнічуванні товстих феритових пластин поперечним полем спостерігається ефект зміщення поля хвилі, що розповсюджується по хвилеводу. Електричне поле прямої хвилі в місці розташування поглинає шару має мінімальне значення (рис. 7.14, б). Таким чином, поглинаючий шар буде слабо впливати на пряму хвилю, в той час як зворотна хвиля буде інтенсивно в ньому затухати. Для зменшення відображень використовують феритову пластину зі скосами на обох кінцях.

Основна перевага вентилів зі зміщенням поля полягає в тому, що їх параметри дуже стабільні, а самі вентилі надзвичайно прості у виготовленні і налаштуванні. Максимальний допустимий рівень потужності, стосовно сантиметрового діапазону, дорівнює 10... 15 Вт середньої і 7... 10 кВт імпульсної потужності. Втрати при прямому проходженні хвилі становлять частки децибела, а при зворотному - 30... 40 дБ.

Рис. 7.14 Ферітовий вентиль на зміщенні поля:

а - конструкція б - розподілення електричного поля ― зворотньої хвилі - - - прямої хвилі

 

2. Резонансні вентилі. У феритових резонансних вентилях використовується розглянуте в (§ 7.1) відмінність загасання для хвиль, що поширюються в протилежних напрямках по прямокутному хвилеводу, паралельно вузькій стінці якого встановлена поперечно намагнічена феритовая пластина. Для забезпечення феромагнітного резонансу постійне магнітне поле в резонансних вентилях повинно бути досить великим. Поліпшення параметрів резонансного вентиля може бути отримано шляхом розташування паралельно феритової пластині діелектричної пластини, що збільшує напруженість поля у ферита.

Така двошарова пластина в резонансному вентилі або підтримується в потрібному перерізі діелектричним стрижнем, що проходить через невеликий отвір в бічній стінці хвилеводу (рис. 7.15), або приклеюється до широких стінок хвилеводу.

Особливістю резонансних вентилів є те, що поглинання зворотної хвилі відбувається в самому фериті. Тому область застосування таких вентилів обмежується випадками, коли потужність зворотної хвилі не дуже велика.

Рис. 7 15 Січення хвилевідного резонансного вентиля
Для зменшення ваги резонансного вентиля, що визначається головним чином вагою постійного магніту, використовують хвилеводи із заниженою висотою. Це призводить до зниження електричної міцності вентиля і збільшенню його розмірів, тому що доводиться додавати переходи для узгодження його з хвилеводами нормального перетину.

Коаксіальний вентиль, використовуваний на ДМХ, являє собою відрізок коаксіальної лінії, в якій для кріплення центрального провідника використовується втулка з пінопласту. У втулці вирізається сектор, на місце якого вклеюється ферито-діелектрична пластина. Зовнішнє магнітне поле створюється постійним магнітом. Відношення затухань в зворотному і прямому напрямку в коаксіальних вентилях дециметрового діапазону лежить в межах 10... 25 дБ в залежності від ширини робочої смуги частот.

 

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав