Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Фундаментальними категоріями(основні поняття) педагогіки є: виховання, навчання, освіта.

Читайте также:
  1. Виховання як категорія педагогіки, основні категорії теорії виховання
  2. Виховання, школа і педагогічна думка Київської Русі
  3. До семінарських занять з історії педагогіки
  4. Засоби фізичного виховання, рекомендовані для розробки занять
  5. Зразок формулювання понятійного апарату з педагогіки
  6. І. Навчальна діяльність, навчання, учіння, научіння.
  7. Ідея народності виховання в історії вітчизняної педагогіки (Г.С.Сковорода, К.Д.Ушинський). Боротьба з офіційною теорією народності російського самодержавства.
  8. Історія педагогіки і її стадії.
  9. Кравець В. П. Історія класичної зарубіжної педагогіки та шкільництва. Тернопіль, 1996. ст. 198-200, 205-211, 307-326.
  10. Кравець В. П. Історія Української школи і педагогіки. Тернопіль, 1994.

Перша категорія педагогіки – виховання — це цілеспрямований та організований процес форму­вання особистості.

(Формування – процес і результат впливів на свідомість і поведінку особистості. Формуватися (змінюватися) особистість в цілому, чи окремі її якості можуть в процесі цілеспрямованих впливів (організованих тими хто здійснює виховання) так і стихійних впливів (життя вулиці тощо). Поняття «виховання» охоплює лише цілеспрямовані впливи).

Друга категорія педагогіки — освіта — це процес і результат (наслідки) оволодіння надбаннями людської культури, досвідом (системою знань, умінь, навичок), досягнення значного освітнього рівня як передумови активної соціальної діяльності.

Іншими словами – освіта – це процес і результат навчання (обсяг засвоєних учнем систематизованих знань, умінь, навичок, способів мислення).

Освіченою прийнято вважати лю­дину, яка опанувала визначений обсяг знань і, крім того, набула навички ло­гічно мислити. Головний критерій освіченості — системність знань і мислен­ня, яка виявляється в тому, наскільки людина здатна самостійно відновлюва­ти відсутні ланки в системі знань за допомогою логічних міркувань.

Основним шляхом і засобом здобуття освіти є нав­чання, в процесі якого реалізуються цілі освіти.

Третя категорія педагогіки навчання – цесам процес засвоєння індивідом соціального досвіду, накопиченого людством— цілісний процес взаємодії вчителя і учнів спрямований на оволодіння системою знань, умінь, навичок (соціального досвіду накопиченого людством) та способами пізнавальної діяльності.

Простіше, навчання – це цілеспрямований процес передачі і засвоєння знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності.

Узагальнюючи вище сказане можна зробити висновок, що виховання - поняття найбільш загальне та універсальне. Воно, як процес, спрямовується на вироблення певних норм поведінки людини. Освіта сприяє формуванню світогляду, що означає набуття певної суми знань з різних галузей науки. Традиційно освіта тлумачиться як складова частина виховання. Навчання ж відображає процесуальний бік освіти, у межах якої взаємодіють учитель і учень. Звичайно, виховання, освіта і навчання дуже тісно взаємопов'язані між собою, хоч кожне з них має свою специфіку, свої особливості. Ці погляди можна проілюструвати за допомогою так званої «педагогічної матрьошки», ідея якої належить російській дослідниці В.С.Безруковій. Категорії «виховання», «освіта», «навчання» співвідносяться за принципом «матрьошки»: маленька матрьошка – це навчання, середня – освіта, велика – виховання. Уявити кожну з них окремо і а описати можливо, але неможливо зрозуміти сутність однієї, не розглянувши інших, – об'єкт зникає. Внутрішня автономна побудова забезпечує збереження єдиної природної цілісності.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 42 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав