Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 10. Соціально-антропологічні студії філософії Нового часу.

Читайте также:
  1. II. Изучение нового материала
  2. II. Изучение нового материала: 30 мин.
  3. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  4. II. Цели, задачи и принципы нового Закона
  5. III. Объяснение нового материала.
  6. IV. Вивчення нового матеріалу.
  7. IV. Изучение нового материала
  8. IV. эпоха Нового времени
  9. Quot;Добрый" (потому что смертельно больной страшными болезнями: некрофилией и клептоманией) Дед Мороз приготовил в качестве новогоднего подарка к 2015-му россиянам
  10. V. Закрепление нового материала

 

Концепція людини в раціоналістичній традиції. Антропологічні та політично-правові погляди Б. Спінози. Теорія передустановленої гармонії Г.В. Лейбніца.

Філософсько-правові погляди Т. Гоббса («Левіафан»).Поняття природного права, природного закону та теорія суспільного договору. Розвиток концепції природного права та суспільного договору в філософії Дж. Локка.

 

Тема 11. Філософія Просвітництва.

 

Загальна характеристика культури епохи Просвітництва XVIII ст. Головні філософські ідеї доби. Діяльність французьких «енциклопедистів». Головні риси філософської позиції Вольтера, Д. Дідро, Ш. Монтеск’є Філософсько-правові погляди Ж.-Ж.Руссо. Значення Просвітництва XVIII ст. для розвитку європейської філософії та культури.

 

Тема 12. Німецька класична філософія.

 

Поняття класичної філософії. Філософія І.Канта: зміст “коперніканського перевороту” у теорії пізнання. “Трансцендентальний” метод дослідження умов і можливостей пізнання. Апріорні форми чуттєвості і мислення. Етика І. Канта. Категоричний імператив.

Філософія Г.Гегеля. Аналіз розвитку пізнання і свідомості в “Феноменології духу”. Філософська система Гегеля. “Наука логіки” - ядро філософської системи Гегеля. Філософія права Гегеля. Проблема свободи. Право і мораль. Вчення про громадянське суспільство і державу. Держава як сфера здійснення свободи. Філософія історії. Підняття до свободи як критерій прогресу.

Спадщина німецької класичної філософії в сучасному вимірі.

 

Тема 13. Некласична філософія (науковий напрямок).

 

Виникнення та головні напрямки позитивістської філософії.

Філософія О. Конта. Емпіріокритицизм Е. Маха та Р. Авераніуса. Постопозитивізм. Критика історицизму та концепція сучасної науки К. Попера.

Марксизм як феномен соціально-економічної, політичної та філософської думки. “Соціалізація” філософії. Буття як соціальне буття, матеріалістичне розуміння історії, розвиток суспільства як природно-історичний процес. Суспільні відносини і програма їх аналізу. Проблема відчуження та його подолання. Шляхи до свободи. Концепція людини. Матеріалістична діалектика та її соціальний зміст.

 

Тема 14. Антропологічний напрямок некласичної філософії.

 

Антропологічна тенденція некласичної філософії (Філософія життя, екзистенціалізм). Життя як предмет філософії. Ф.Ніцше й переоцінка цінностей. Концепція надлюдини.

Проблема свободи і змісту людського існування в філософії екзистенціалізму. Екзистенція як категорія філософії. С. Киркегор, М. Хайдеггер, К. Ясперс, Ж.-П. Сартр, А. Камю).

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 52 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав