Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зміст і основні напрямки державної політики в галузі освіти

Читайте также:
  1. II. Основні засоби
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Uml; Основні теоретичні положення
  4. Адаптація інституту державної служби до законодавства ЄС
  5. Адміністративне право і галузі приватного права
  6. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ
  7. Адміністративно-правове регулювання у галузі освіти і науки.
  8. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  9. Аналіз умов праці у галузі за показниками шкідливості та небезпечності чинників
  10. Аналіз хлібопекарської галузі та тенденції її розвитку

 

Термін «державна політика в галузі освіти» або «державна освітня політика» почав використовуватися у науковій літературі 60-70–х років ХХ століття, коли в СРСР, США, державах Європи та в Японії освіту почали розглядати як найважливіший чинник економічного розвитку й соціального прогресу, як сферу, що потребує особливої уваги на загальнодержавному рівні.

Характерними рисами державної освітньої політики України сьогодні є: цілеспрямованість дій суб’єктів політики, яка розробляється для досягнення політичної мети; відповідність державної політики суспільним вимогам; легітимність діяльності державних інституцій на правовій основі, яка є необхідною умовою її ефективності.

Предметом освітньої політики є відносини або система відносин, що виникають в процесі діяльності. Розробка освітньої політики ґрунтується на всебічному аналізі, метою якого є виявлення та порівняння можливих варіантів політики. Прийнята освітня політика встановлює пріоритетні напрямки для фінансування, управління, планування сиcтеми освіти та контролю за нею.

Освітня політика – діяльність держави та її інститутів, органів місцевого самоврядування із законодавчого, фінансового, організаційного забезпечення функціонування й розвитку галузі освіти. Вона є складовою загальнодержавної політики, яка включає сукупність визначеної системи цілей, завдань, принципів, програм та основних напрямів діяльності органів управління освітою, спрямованих на організацію наукового-методичного і впроваджувального супроводу стратегії розвитку галузі.

Саме поняття «державна освітня політика» передбачає, що суб'єктом її є державні органи регулювання освітнього процесу (органи законодавчої, виконавчої та судової влади, інститути громадянського суспільства).

Водночас у сучасних політичних умовах суб'єктами державної освітньої політики виступають як регіональні структури управління освітою, так і міжнародні органи й установи, котрі здійснюють освітню політику на світовому рівні (наприклад, ЮНЕСКО, Міжнародний валютний фонд, ЄС, Міжнародний фонд «Відродження» та ін.). Склад і компетенції органів та інституцій освітньої політики є специфічними для кожної держави.

Об'єктами освітньої політики виступають власне самі національні системи освіти, офіційно закріплені в кожній державі, міжнародні зв'язки національних систем освіти, структурні елементи освіти. Через неоднаковий рівень економічного розвитку в державах сучасного світу їхня освітня політика спрямована на розвиток різних елементів системи освіти.

Формування державної освітньої політики охоплює такі етапи:

1. Визначення принципових завдань.

2. Накреслення перспективних і найближчих цілей, які мають бути досягнуті у конкретний термін.

3. Вироблення методів, засобів, форм діяльності.

4. Вибір організацій (інституцій), за допомогою котрих здійснюватиметься діяльність і можуть бути досягнуті поставлені цілі.

5. Підбір і розстановка кадрів, здатних зрозуміти й виконати накреслені завдання.

Державна політика в галузі освіти ґрунтується на таких принципах: доступність усіх форм і типів освітніх послуг, що надаються державою, для кожного громадянина; забезпечення рівних умов для повної реалізації здібностей, таланту, всебічного розвитку особистості; гуманізм, демократизм, пріоритетність загальнолюдських духовних цінностей; забезпечення органічного зв'язку освіти з національною історією, культурою, традиціями; незалежність навчально-виховного процесу від діяльності політичних партій і релігійних організацій; світський характер освіти; інтеграція навчання з наукою і практикою, професійна спрямованість навчального процесу; взаємозв'язок з освітніми системами інших країн, відповідність вищої освіти України світовому рівню; гнучкість і прогностичність системи освіти; безперервність і різноманітність системи освіти; поєднання державного управління і громадського самоврядування в освіти; єдність і наступність системи освіти.

Реалізація головних принципів побудови вищої освіти в України має забезпечити ефективність її функціонування, підвищити статус освіти.

Сьогодні об’єктивно існують певні особливості сучасного державного управління освітою (далі – ДУО):

- по-перше, має владний характер, поширюється на всю систему освіти, реалізується ієрархічно побудованим апаратом, наділеним певними повноваженнями за допомогою численних управлінських впливів, характер і типологія яких визначаються специфікою об'єктів;

- по-друге, ДУО – це процес реалізації державної влади, її зовнішнє матеріалізоване вираження, що здійснюється як цілеспрямований вплив на систему освіти або на її окремі ланки на підставі пізнання та використання властивих системі об'єктивних закономірностей і тенденцій в інтересах досягнення поставленої мети або певної сукупності цілей, забезпечення її оптимального функціонування і розвитку;

- по-третє, ДУО діє системно, поєднує функціонування двох складних структур – державного апарату управління освітою і публічних інституцій суспільства та громадськості.

Основними якостями, що характеризують ДУО є: наявність органів управління, наділених певними повноваженнями, діяльність яких спрямована на певні об'єкти освітянської галузі; існування управлінських зв'язків, відносин і організації як суб'єктів, так і об'єктів управління; наявність управлінських функцій, пов'язаних із забезпеченням існування та розвитку галузі.

Суттю ДУО є цілеспрямована діяльність щодо створення соціально-прогностичних, організаційних, правових, кадрових, педагогічних, матеріально-фінансових та інших умов, необхідних для оптимального функціонування і розвитку галузі, реалізації її мети, переходу в якісно новий стан.

Загальною метою ДУО є забезпечення функціонування та розвитку освітянської галузі, її саморегуляції національному, регіональному та місцевому рівнях, що передбачає реалізацію таких завдань:

- підвищення ефективності роботи органів управління освітою;

- створення повноцінної правової бази функціонування і розвитку системи освіти;

- поліпшення роботи з управлінськими кадрами, підвищення їх професіоналізму, оволодіння управлінськими технологіями;

- використання позитивного вітчизняного та зарубіжного досвіду управління освітою;

- розвиток громадської системи самоуправління;

- розширення і поглиблення взаємовигідних міжнародних зв’язків;

- доведення до нормативного рівня фінансового і матеріально-технічного забезпечення;

- організація правового і соціального захисту працівників освіти;

- використання результатів наукових досліджень з управління освітою тощо.

Стаття 3 Закону України «Про вищу освіту» встановлює, щодержавну політику у сфері вищої освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України (далі – КМ України) та центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Державна політика у сфері вищої освіти ґрунтується на принципах:

- сприяння сталому розвитку суспільства шляхом підготовки конкуренто-спроможного людського капіталу та створення умов для освіти протягом життя;

- доступності вищої освіти;

- незалежності здобуття вищої освіти від політичних партій, громадських і релігійних організацій (крім вищих духовних навчальних закладів);

- міжнародної інтеграції та інтеграції системи вищої освіти України у Європейській простір вищої освіти, за умови збереження і розвитку досягнень та прогресивних традицій національної вищої школи;

- наступності процесу здобуття вищої освіти;

- державної підтримки підготовки фахівців з вищою освітою для пріоритетних галузей економічної діяльності, напрямів фундаментальних і прикладних наукових досліджень, науково-педагогічної та педагогічної діяльності;

- державної підтримки освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності університетів, академій, інститутів, коледжів, зокрема шляхом надання пільг із сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів вищим навчальним закладам (далі – ВНЗ), що провадять таку діяльність;

- сприяння здійсненню державно-приватного партнерства у сфері вищої освіти;

- відкритості формування структури і обсягу освітньої та професійної підготовки фахівців з вищою освітою.

Таким чином, ДУО – це планомірно організована діяльність та відповідно цілісна, комплексна система заходів державних інституцій щодо цілеспрямованого управління освітньою галуззю з метою її оптимізації, повноцінного функціонування та розвитку, це концентроване вираження ідеологічних та соціальних принципів, що визначають ставлення держави до функціонування і розвитку галузі, її роль у суспільстві.

 

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 98 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав