Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Пенсійне забезпечення та соціальний захист наукового та науково-педагогічного працівника

Читайте также:
  1. III. Захист інтересів клієнта
  2. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  3. VII. Забезпечення
  4. Агротехнічний метод захисту рослин
  5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ КРАЇНИ
  6. АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ЙОГО НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  7. Аналіз інформаційно – аналітичного забезпечення загального відділу у Надвірнянській райдержадміністрації
  8. АНАЛІТИЧНЕ ТА КОНСАЛТИНГОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  9. Блискавкозахист будівель та споруд
  10. Вибір теми та реалізацій наукового дослідження

 

Стаття 24. Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 1977-XII, із змінами від 19 грудня 2006 р. визначає гарантію і порядок пенсійного забезпечення та соціального захисту НП і НПП.

Держава встановлює для НП і НПП, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку:

- чоловікам – за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років;

- жінкам – за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

Пенсії НП і НПП призначаються в розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати НП і НПП, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (1058-15) та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески).

За кожний повний рік роботи понад стаж наукової роботи, визначений частиною другою цієї статті, пенсія збільшується на один відсоток заробітної плати, але не може бути більше 90 відсотків середньомісячної заробітної плати.

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата НП за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців наукового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв та за весь період наукового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

За вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більше ніж 10 відсотків тривалості наукового стажу.

У всіх випадках період, за який враховується заробітна плата, з урахуванням виключення, передбаченого цим Законом, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

Різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

- для НП і НПП державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації – за рахунок коштів державного бюджету;

- для НП і НПП інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних – за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету НП і НПП оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

- для НП і НПП недержавних наукових установ, організацій та ВНЗ – за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

 

При визначенні середньомісячного заробітку НП і НПП жавних наукових установ, організацій та ВНЗ для обчислення пенсії враховується заробітна плата, яку вони отримували під час перебування на посадах, зазначених у Переліку посад НП і НПП підприємств, установ, організацій, ВНЗ, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до цієї статті, затвердженому КМ України, розмір якої не перевищував:

- для керівників, заступників керівників недержавних наукових установ, організацій – максимального розміру посадового окладу (ставки) керівника, заступника керівника науково-дослідної установи Національної академії наук України з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки), а для керівників, заступників керівників недержавних ВНЗ – максимального розміру посадового окладу (ставки) ректора, проректора відповідного державного ВНЗ з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки);

- для інших НП недержавних наукових установ, організацій, закладів – максимального розміру посадового окладу (ставки) старшого наукового співробітника науково-дослідної установи Національної академії наук України з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки), а для НПП недержавних ВНЗ – максимального розміру посадового окладу (ставки) аналогічних посад відповідного державного ВНЗ з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки).

Положення цієї статті поширюються також на пенсіонерів із числа НП, яким пенсія призначена до набрання чинності цим Законом.

Пенсія НП і НПП відповідно до цього Закону призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умов звільнення з посади НП і НПП, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.

Право на призначення пенсії відповідно до цього Закону поширюється також і на осіб, які на момент звернення за призначенням пенсії працюють на будь-яких посадах на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та мають стаж наукової роботи, передбачений частиною другою цієї статті.

При виході на пенсію з посади НП і НПП відповідно до цього Закону НП і НПП видається грошова допомога в розмірі шести місячних посадових окладів (ставок) з урахуванням надбавок і доплат за наявності стажу роботи на посадах, зазначених у Переліку посад НП і НПП підприємств, установ, організацій, ВНЗ, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію, складає не менше: для чоловіків – 12,5 року; для жінок – 10 років.

Пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання, а також унаслідок каліцтва чи захворювання у зв'язку з Чорнобильською катастрофою НП і НПП призначається в таких розмірах:

- інвалідам I групи – 80 відсотків заробітної плати НП і НПП;

- інвалідам II групи – 60 відсотків заробітної плати НП і НПП;

- інвалідам III групи – 40 відсотків заробітної плати НП і НПП.

НП і НПП, які стали інвалідами I, II, III груп, призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії НП і НПП незалежно від віку та за наявності стажу згідно з частиною другою цієї статті.

Пенсія в разі втрати годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого НП і НПП (годувальника), які були на його утриманні (при цьому дітям пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника), у розмірі: 80 відсотків пенсії НП і НПП - на трьох і більше непрацездатних членів сім'ї; 60 відсотків - на двох непрацездатних членів сім'ї; 40 відсотків - на одного непрацездатного члена сім'ї.

До непрацездатних членів сім'ї померлого НП і НПП належать особи, зазначені в статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Для осіб, які працюють на посадах, що згідно із законодавством належать до посад державного службовця, попередній стаж наукової роботи, набутий у державних установах, організаціях, закладах, зараховується до стажу державної служби незалежно від наявності перерв у роботі, а для осіб, які працювали на посадах НП і НПП, попередній стаж державної служби зараховується до стажу наукової роботи незалежно від наявності перерв у роботі.

 

Контрольні питання та завдання

 

1. Дайте визначення категорій «науково-педагогічні працівники», «педагогічні працівники» та «наукові працівники».

2. Охарактеризувати основні права НПП, НН та НП.

3. Назвіть права, які гарантує держава ПП і НПП.

4. Назвіть основні посади НПП, НП і ПП ВНЗ та вкажіть порядок їх заміщення.

5. Які мають пільги НПП, НП і ПП, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу?

6. Розкрийте мету проведення атестації

7. Який робочий час встановлено для НПП, ПП та НП?

8. У чому полягає гарантія і порядок пенсійного забезпечення та соціального захисту НП і НПП?

9. Яким чином здійснюється пенсійне забезпечення НП і НПП?

10. У чому полягає соціальний захист працівників освіти?

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав