Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вивчення літературних джерел та оформлення списку використаних джерел

Читайте также:
  1. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  2. Internet-джерела
  3. Internet-джерела
  4. IV. Вивчення нового матеріалу.
  5. VI. Вивчення нового матеріалу.
  6. А* колодязну та джерельну воду
  7. Агент з митного оформлення
  8. Акти судової влади як джерела трудового права
  9. Бібліографічне оформлення індивідуальної роботи
  10. Виборче право та його джерела.

Ознайомлення з опублікованими за темою роботи літературними джерелами починається відразу після визначення її теми та здійснюється відповідно до робочого плану дослідження, що дає змогу більш цілеспрямовано шукати літературні джерела за обраною темою та доцільно відбирати матеріал.

Є два шляхи отримання бібліографічної довідки: замовлення в спеціалізованих інформаційних відділах бібліотек або самостійний пошук. При пошуку та доборі літератури використовують як підручники для ВНЗ, так і монографії, довідники, словники та наукові статті. Де шукати літературу? В бібліотеці Вернадського, Парламентській бібліотеці, можна і слід використовувати інтернет ресурси. Тут слід зауважити, що література має бути науковою. Це, звичайно не означає, що студентам забороняється використовувати матеріали Вікіпедії, чи шкільні підручники на зразок Граматики англійської мови В.Л. Верби, але цитування таких джерел є небажаним.

Навчальні посібники, підручники найкраще використовувати такі, що видані під грифом Міністерства освіти та науки у їх найновішій редакції. Навчальні посібники та підручники є джерелом інформації, що організовує всю подальшу роботу над кваліфікаційною роботою. Використання підручників для ВНЗ є обов’язковим під час написання дипломної роботи спеціаліста.

Особливе місце в відібраних джерелах належить науковим статтям, які містяться в журналах. В них можна знайти нові ідеї та критичний аналіз монографій класиків-лінгвістів.

Важливим джерелом інформації та цитування є монографії, наукові збірники матеріалів наукових конференцій з лінгвістики, наукові збірники дослідницьких матеріалів установ, навчальних закладів або наукових товариств із найважливіших наукових проблем.

У процесі читання відібраної літератури слід робити помітки з зазначенням джерела і сторінки. Потім увесь матеріал треба систематизувати, тобто розмістити відповідно до плану, вилучити зайве (дублі, матеріали, що перетинаються, тощо). Подальша обробка повинна дати відповідь на питання щодо повноти зібраної інформації, чи досить її для роботи, а також допоможе оформити в тексті роботи посилання.

Вивчаючи літературу, не варто намагатися тільки запозичити матеріал, важливо обдумувати знайдену інформацію. Звичайно використовується не вся інформація, що міститься у певному джерелі, а тільки та, яка безпосередньо стосується теми роботи і тому найбільш цінна і корисна.

Список використаних джерел оформлюють у такому порядку:

1) наукові джерела у алфавітному порядку "кирилицею" (українська, російська, білоруська, болгарська мови, тощо);

2) наукові джерела у алфавітному порядку "латиницею" (англійська, німецька, французька, італійська, іспанська мови, тощо);

3) джерела написані іншими мовами (арабською, грузинською, японською, китайською, на івриті, тощо) подаються у латинській транслітерації;

4) джерела ілюстративного матеріалу (газети, журнали, художні твори, посилання на "сторінки" Інтернету).

У списку наукової літератури повинні переважати новітні видання. Автор роботи відповідає за правильне оформлення бібліографічних посилань і цитат.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав