Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Змістовий модуль 1. Основні положення

Читайте также:
  1. A. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. II модуль
  5. II МОДУЛЬ
  6. II. Основні засоби
  7. II. Прикінцеві та перехідні положення
  8. n Сообщение об ошибках собираются в таблице ERROR_TABLE и передаются в функциональный модуль.
  9. Uml; Основні теоретичні положення
  10. Uml; Основні теоретичні положення

Для студентов

биологического факультета

 

Авторы-составители

Глушен Сергей Витальевич

Гринев Василий Викторович

Куницкая Марина Петровна

Титок Марина Алексеевна

 

В авторской редакции

 

Технический редактор Г. М. Романчук

Корректор Н. И. Мирончик

 

Ответственный за выпуск А. Г. Купцова

Подписано в печать 06.10.2004. Формат 60´84/16. Бумага офсетная.

Гарнитура Таймс. Усл.печ. л. 1,39. Уч.-изд. л. 1,18. Тираж 50 экз. Зак.

 

Белорусский государственный университет

Лицензия на осуществление издательской деятельности

№ 02330/0056804 от 02.03.2004.

220050, Минск, проспект Франциска Скорины, 4.

 

Отпечатано на копировально-множительной технике

биологического факультета

Белорусского государственного университета

220064, Минск, ул. Курчатова, 10.

Дибель Надія Володимирівна

 

 

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної форми навчання з курсу «Правознавство з основами конституційного права»

 

Івано-Франківськ – 2013 рік


 

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри теорії та історії держави і права. Протокол № __ від __ _________ 2013 року.

 

Затверджено на засідання Науково-методичної ради Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Протокол № __ від __ __________ 2013 року

 

Дибель Н.В. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної форми навчання з курсу «Правознавство з основами конституційного права» – Івано-Франківськ, 2013. – 35 с.

Методичні вказівки розроблено на основі навчального плану та призначені для підготовка до самостійної роботи студентів денної форми навчання напрямку підготовки 0203 «Гуманітарні науки» за спеціальністю 6.010102 «Початкова освіта практична психологія».

Методична розробка включає загальні вказівки та рекомендації для самопідготовки по кожній з тем курсу, літературу та нормативно-правові акти, контрольні питання, що забезпечують поглиблений аналіз та вивчення навчальної дисципліни «Правознавство з основами конституційного права».

Посібник призначений для студентів, аспірантів, викладачів.

 

Вступ

 

Завдання самостійної роботи у вищому навчальному закладі - навчити студентів: творчо і самостійно працювати; планувати особисту стратегію навчання; раціонально організовувати свій час; працювати з комп'ютером; опрацьовувати літературні джерела; виконувати дослідницьку роботу, аналізувати та інтерпретувати результати наукових досліджень тощо.

Форми самостійної роботи студентів: домашні завдання; опрацювання літературних джерел; робота у комп’ютерних мережах; складання модулів; оцінювання професійних ситуацій; підготовка конспекту лекцій і семінарських завдань.

Самостійна робота дозволяє студентам ефективно відпрацьовувати професійні вміння та навички. Така робота повинна бути індивідуальною з врахуванням рівня творчих можливостей студентів, їх навчальних здобутків, інтересів, потреб, навчальної активності тощо.

Предметом вивчення курсу "Правознавства з основами конституційного права" є право як регулятор суспільних відносин. Вивчаються норми конституційного права та інших галузей права, які регулюють основні сфери суспільного життя, їх тлумачення та механізми реалізації. Як галузь національного права конституційне право України встановлює та регулює, а як наука досліджує регулювання основоположних суспільних відносини.

Вивчення курсу “Правознавство з основами конституційного права” є формою правової освіти студентів неюридичних спеціальностей. Це зумовлено рядом факторів: по-перше, необхідністю сформувати у студентів належний рівень правосвідомості; по-друге, потребою в оволодінні ними практичними навичками застосування чинного законодавства України; по-третє, необхідністю виробити у студентів вміння аналізувати наявні в Україні правові явища, державно — правову дійсність та правові процеси.

Студенти повинні усвідомлювати роль права, його функції і завдання, місце серед інших соціальних інструментів, знати свої права, свободи і обов’язки, розуміти механізм, межі та способи їх реалізації. Це сприятиме не лише подоланню правового нігілізму, що існує зараз у нашому суспільстві, а й стимулюватиме процес демократичних перетворень, які відбуваються в Україні. Лише правосвідома особистість здатна активно включитися в цей процес.

Завдання викладу даної навчальної дисципліни:

· ознайомлення студентів з проблемами історії виникнення держави і права,

· поглиблення та вдосконалення знань закономірностей державно-правових явищ;

· сформувати у студентів цілісну систему знань про основи конституційного, цивільного, сімейного, трудового, кримінального законодавства та законодавства про адміністративну відповідальність в Україні.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

· базові поняття, визначення та ключові положення загальної теорії держави і права;

· походження держави та причини її утворення, функції держави, механізм та форми держави, поняття державного правління, територіального устрою та політичного режиму, співвідношення особи і держави, поняття та ознаки правової держави;

· поняття права, підходи до праворозуміння, функції права, структуру права, форми і джерела права, поняття правовідносин;

· суть, значення і способи досягнення законності і правопорядку;

· поняття та види правопорушень, види юридичної відповідальності;

· основні положення Конституції України та конституційного законодавства;

· основи правового статусу людини і громадянина в Україні;

· статус і повноваження Верховної Ради України як єдиного законодавчого органу держави;

· систему і повноваження органів виконавчої влади;

· систему і структуру судової системи, роль і статус Прокуратури України;

· загальну характеристику базових галузей (цивільного, кримінального, адміністративного, трудового) права та сімейного права.

вміти:

· користуватися першоджерелами права: порівнювати і аналізувати норми законодавства; тлумачити і застосовувати чинне законодавство та робити відповідні висновки;

· щодо конкретних життєвих обставин визначати, які правовідносини виникли, предметом регулювання якої галузі права вони є;

· здійснювати пошук необхідних нормативно-правових актів, що регулюють конкретну життєву ситуацію, а у ньому – відповідну норму, і правильно застосовувати її на практиці;

· аналізувати стан та перспективи розвитку державно-правових явищ в межах України та зарубіжних країн.

 

Методичні вказівки для організації самостійної роботи

Організація самостійної роботи полягає у наступному:

По-перше, міцні знання закріплюються в пам'яті при багаторазовому повторенні, тому необхідно систематично і планомірно вивчати навчальний курс у повному обсязі, а перед модулем (іспитом) тільки освіжити матеріал у пам'яті, привести його в систему.

По-друге, організація самостійної роботи ґрунтується на попередніх (базових) знаннях. Важливо дотримуватися принципу зустрічної активності студентів на лекції: «Мало слухати - треба чути, мало дивитися - треба бачити», оскільки в процесі будь-якої діяльності виникають кризи уваги.

По-третє, для раціоналізації використання часу доцільно проводити його аналіз і виявляти раціональність тих чи інших витрат. Рекомендується така орієнтовна структура використання часу протягом доби для студентів: аудиторна робота - 8 год., самостійна й індивідуальна робота - 4 год., вільний час - 4 год., сон - 8 год. Періодично (погодинно) необхідно робити невеликі перерви (5-10 хв.). Найкращий відпочинок - фізично активний.

Самостійна робота з навчальної дисципліни «Правознавство з основами конституційного права» розроблено відповідно до програми та плану навчальної дисципліни. Для опрацювання курсу важливо забезпечити правильну організацію як безпосереднього проведення семінарських занять, так і самостійної роботи студентів при підготовці до них. При цьому, основною метою є глибше, детальніше розуміння норм українського законодавства, їх теоретичного підґрунтя, системний аналіз механізмів реалізації.


Тематика та кількість годин самостійної роботи

№ з/п Назва теми Кількість годин
1. Поняття, походження та основні інститути держави і права.  
2. Система права і законодавства.  
3. Правопорушення і юридична відповідальність  
4. Конституційне право України - провідна галузь національної системи права.  
5. Основи конституційного ладу України  
6. Загальні засади конституційно-правового статусу людини і громадянина в Україні  
7. Громадянство України. Правовий статус іноземців, осіб без громадянства та біженців в Україні  
8. Основи цивільного права України.  
9. Основи сімейного права.  
10. Основи трудового права.  
11. Основи адміністративного права.  
12. Основи кримінального права.  
13. Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади в Україні  
14. Президент України – глава держави.  
15. Система органів виконавчої влади в Україні.  
16. Правосуддя в Україні.  
17. Конституційно-правовий інститут місцевого самоврядування в Україні.  
  Усього годин  

 

До всіх тем самостійної роботи подається перелік питань, які потрібно опрацювати, а також контрольні питання, відповідь на яких вимагає від студентів самостійно мислити в площині теми, яка ними вивчається.

При опрацюванні тем для самостійного вивчення студентам рекомендується робити певні нотатки чи розгорнуті плани по кожному питанню. Також, з врахуванням індивідуальних здібностей, слід у найбільш зручній форми підготувати відповіді на контрольні питання та практичні завдання.

 


Змістовий модуль 1. Основні положення




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав