Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Міністерство освіти і науки України.

Читайте также:
  1. III Школа человеческих отношений или науки о поведении.
  2. IV. Исследование текущего имиджа Российского образования и науки
  3. IV. Методология и теория исторической науки.
  4. VII. Антропологічний склад народів України
  5. А) Предмет науки истории и ее место в системе исторических наук
  6. Аварійно - рятувальні служби України.
  7. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  8. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  9. Адвокатура України у радянський період.
  10. АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО ЯК ГАЛУЗЬ ПРАВА, ГАЛУЗЬ ПРАВОВОЇ НАУКИ ТА НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА
Ознаки ризиків Зовнішній ризик Внутрішній ризик
1. Джерело виникнення Зовнішнє (по відношенню до підприємства) середовище Внутрішнє середовище, тобто саме підприємство
2. Зв'язок з діяльністю підприємства Безпосередньо не зале­жить від діяльності підприємства Пов'язаний з діяльністю підприємства і обумовлений його внутрішніми характеристиками
3. Можливість контролю з боку підприємства Слабо або зовсім не піддається контролю Висока ступінь контролю
4. Можливість управління ризиком Неможливо суттєво змінити або усунути. Можливо лише передбачити та врахувати у процесі діяльності Управляється шляхом посилення ефективності внутрішнього контролю

До групи зовнішніх ризиків відносяться: ризик непередбачених законодавчих змін, податковий, екологічний, економічний, політичний, науково-технологічний, ризик конкуренції, стихійні лиха (форма-Жорні обставини), ризик ринкового партнерства, пов'язаний з порушенням договірних зобов'язань з боку партнерів по бізнесу.

Складовими внутрішнього ризику є: ризик виробничої діяльності, Ризик маркетингової діяльності, кадровий, організаційно-управлінський, ризик фінансової діяльності.

Основними видами ризиків є: виробничий, комерційний, фінансовий (кредитний), інвестиційний, ринковий ризик.

Виробничий ризик пов'язаний з виробництвом і реалізацією продукції (робіт, послуг), здійсненням будь-яких видів виробничої діяльності. На цей вид ризику суттєво впливають скорочення намічених обсягів випуску і збуту продукції, перевищення запланованих матеріальних і трудових витрат, зниження цін, брак, дефекти виробів.

Комерційний /ризик виникає в процесі реалізації закуплених підприємцем товарів і надання послуг. В комерційній угоді необхідно враховувати такі фактори: невигідна зміна (підвищення) ціни закупівлі продукції, зниження продажної ціни, зростання витрат обігу, втрата товарів у процесі транспортування.

Фінансовий ризик може виникати при здійсненні фінансового підприємництва чи фінансових (грошових) угод. На цей ризик можуть впливати такі фактори, як неплатоспроможність контрагента фінансової угоди, обмеження на валютно-грошові операції.

Інвестиційний ризик виникає внаслідок знецінення інвестиційно-фінансового портфелю, який складається із власних та придбаних цінних паперів.

Ринковий ризик пов'язаний з можливим коливанням ринкових відсоткових ставок, національної грошової одиниці, зарубіжних курсів валют. Будь-який ризик залежить від партнерів за угодою.

Розмір ризику може бути в абсолютному та у відносному виразі.

В абсолютному виразі ризик визначається розміром можливих втрат у матеріально-речовому (фізичному) чи вартісному (грошовому) вимірі, якщо даний збиток піддається такому виміру. У відносному виразі ризик визначається як розмір можливих втрат, віднесений до певної бази. Такою базою можуть бути: показник очікуваного доходу (прибутку) від підприємництва, майновий стан підприємства, загальні витрати ресурсів, вкладених у бізнес.

Провідне місце в оцінці ризику займає аналіз і прогнозування можливих витрат ресурсів при проведенні бізнесу. Для того, щоб оцінити імовірність тих чи інших втрат, спрогнозувати можливу шкоду, обумовлену розвитком подій за передбаченим варіантом, слід перш за все знати види втрат, пов'язаних з підприємництвом, та вміти їх оцінити.

Втрати, що можуть мати місце у підприємницькій діяльності, поділяються на: матеріальні, трудові, фінансові, втрати часу, спеціальні види втрат.

Матеріальні втрати — це непередбачені підприємницьким проектом витрати або прямі втрати матеріальних об'єктів (будинки, споруди, устаткування, майно, продукція, матеріали, сировина, напівфабрикати)-

Трудові втрати —це втрати робочого часу, обумовлені випадковими або непередбаченими обставинами. У безпосередньому вимірі трудові втрати виражаються у людино-годинах, людино-днях. Переведення трудових втрат у вартісне (грошове) вираження проводиться шляхом множення працегодин на вартість (ціну) однієї години.

Фінансові втрати виникають в результаті прямої грошової шкоди, пов'язаної з передбаченим підприємницьким проектом, платежами, штрафами, сплатою додаткових податків, втратою грошей або цінних паперів, виплатою за прострочені кредити. Вони можуть бути також у результаті недоотримання або неотримання коштів з передбачених проектом джерел, неповернення боргів, несплати покупцем наданої йому продукції, зменшення виручки внаслідок зниження цін на товари, що реалізуються. Окремо види грошової шкоди виникають у зв'язку з інфляцією, зміною валютного курсу гривни, додатковим вилученням коштів підприємств у державний і місцевий бюджети. Можуть мати місце тимчасові фінансові втрати, обумовлені заморожуванням рахунків, несвоєчасною видачею коштів, відстрочкою виплати боргів.

Втрати часу виникають у тому випадку, коли процес підприємницької діяльності йде повільніше, ніж було намічено. Пряма оцінка таких втрат вимірюється у годинах, днях, добах, тижнях, місяцях та ін.

До числа спеціальних видів втрат можна віднести: втрати, пов'язані з нанесенням шкоди здоров'ю і життю людей, навколишньому природному середовищу, престижу підприємця, а також внаслідок інших несприятливих соціальних і морально-психологічних факторів.

Особлива група спеціальних видів втрат — втрати від впливу непередбачених факторів політичного характеру. Вони виявляються у формі непередбачених змін в існуючих економічних умовах функціонування суб'єктів, порушують звичайний ритм господарської системи, породжують підвищені витрати ресурсів, знижують прибуток.

При вивченні підприємницького ризику потрібно знати методи його оцінки, серед яких можна назвати: статистичний; експертний; розрахунково-аналітичний.

Статистичний метод полягає утому, що вивчаються дані про фактичні втрати у минулому періоді, які мали місце у тих чи інших видах підприємницької діяльності, встановлюється частота появи певних втрат. Якщо статистичний масив достатньо представницький, то частоту фактичної наявності можна умовно прирівняти до імовірності її виникнення у майбутньому.

Статистичний метод дослідження ризику потребує значного обсягу фактичних даних, які не завжди має підприємець. За відсутністю необхідної інформації виникає потреба у зверненні до інших методів, наприклад, експертного.

Експертний метод оцінки ризику базується на узагальненні думок досвідчених підприємців або фахівців. З цією метою проводиться опитування фахівців для отримання оцінки імовірності виникнення втрат або недосягнення запланованих результатів. На основі отриманої інформації від кожного опитуваного експерта отримується інформація про імовірність настання ризикового випадку, визначається середня величина експертних оцінок.

Різновидом експертного методу є метод бальної оцінки ступеня ризику бізнес-операцій. Використання цього методу передбачає формування переліку можливих видів ризиків і оцінку ступеня їхнього виявлення у балах. Наприклад, високий ризик — 9 балів, середній — 5, низький — 2 бала за 10-бальною шкалою. Однак даний метод не дозволяє дати кількісну оцінку можливих втрат, а тільки дозволяє обрати найменший ризиковий варіант, виходячи з суми балів.

Розрахунково-аналітичний метод полягає у визначенні впливу зміни доходу (прибутку) від бізнес-операції або підприємницького проекту при настанні ризикових ситуацій. Господарські операції або проекти з меншим ступенем реагування (чутливістю) на можливі ризикові випадки оцінюються як менш ризиковані.

 

Таблиця 3.3

Види ризиків та засоби їх зниження

Вид ризику Заходи щодо мінімізації ступеня ризику
     
  Виробничий ризик Організація ефективної роботи обладнання. Забезпечення ритмічного постачання сировини, матеріалів для виробництва. Орієнтація виробництва на потреби ринку. Охорона праці і техніка безпеки. Своєчасне вирішення технічних проблем. Контроль за технологічними процесами.
  Комерційний ризик Організація маркетингових досліджень. Вибір прийнятних постачальників. Чітке визначення необхідних умов для складання договорів щодо постачання товарів. Пошук нових комерційних зв'язків. Вибір оптимальної стратегії і тактики комерційної діяльності. Контроль за виконанням договорів.
  Фінансовий ризик Здійснення чіткої політики щодо ефективного управління фінансами. Розміщення пасивних коштів у прибуткові бізнес-проекти. Надання кредитів на вигідних умовах. Передача частки ризику іншим підприємствам, організаціям, тобто розподіл ступеня ризику між усіма учасниками, які здійснюватиму фінансування проекту великої вартості. Контроль за фінансами.
  Кредитний ризик Вибір підприємцем (клієнтом) прийнятного банку для одержання кредиту. Визначення чіткої політики кредитування. Ретельна процедура розгляду та надання кожного кредиту, вивчення фінансового стану клієнтів. Надання клієнтом гарантій кредитору. Систематичне спостереження та контроль за ризиком з боку керівництва. Страхування кредитів, формування резервного фонду для покриття непередбачених втрат.
  Дії конкурентів Постійне вивчення діяльності конкурентів: їхніх товарів, асортименту, якості, цінової політики, організації продажу, сервісу, реклами. Передбачення можливих дій конкурентів. Впровадження підприємцем наукових досягнень, прогресивних технологій, стратегій конкурентів.
  Стихійні лиха Використання послуг страхових компаній, які займаються страхуванням майна
  Ризик, пов'язаний зі зміною цін, попитом Вивчення існуючої ринкової ситуації, потреб споживачів та їхніх вимог до товарів. Проведення прогнозування попиту, цін
  Незадоволення робітників Розробити соціально-економічну програму, включаючи засоби матеріального стимулювання праці, створити сприятливу психологічну обстановку
     
  Помилки спеціалістів, їхня некомпетентність Відбір спеціалістів за встановленими критеріями. Здійснення заходів щодо підвищення кваліфікації кадрів. Чітка система контролю за діяльністю спеціалістів. Використання різних методів наукового дослідження у процесі планування бізнесу. Впровадження автоматизованого робочого місця
  Ризик неправильно обраного проекту Ретельно перевірити усі позитивні і негативні сторони, порівняти варіанти
  Ризик зниження ділової активності Залучення у бізнес активних, комунікабельних підприємців, кваліфікованих робітників. Чітке визначення функцій працюючих у фірмі, їхню відповідальність. Використання дійових методів стимулювання праці (премій, надбавок, пільг). Розвиток господарських відносин з різними суб'єктами ринку
  Ризик знищення або втрати вантажів у процесі транспортування Чітке складання договору між підприємцем і транспортною організацією щодо страхування вартості вантажів. Використання інших видів транспортного страхування (залучення експедиторів, охоронців)
  Ризик припинення підприємницької діяльності Наявність ліцензії, торгового патенту для даного виду підприємництва. Організація діяльності підприємця згідно з законодавчими актами, нормативними, засновницькими документами. Пошук інвесторів, джерел фінансування. Організація діяльності на основі маркетингу. Контроль за якістю товарів для реалізації споживачам

 

Міністерство освіти і науки України




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав