Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Відшкодування шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я.

Читайте также:
  1. Відшкодування збитків постраждалим.
  2. Відшкодування матеріальних збитків та надання допомоги постраждалим внаслідок НС. Слайд 22.
  3. Джерела конкурентної переваги і перешкоди для глобальної конкуренції.
  4. Економіка охорони здоров’я.
  5. Модуль 2. Організація охорони здоров’я.
  6. Перешкоди на шляху ефективного спілкування.
  7. Письмовий договір про повну матеріальну відповідальність працівників, умови його укладання та порядок відшкодування шкоди( при індивідуальній та колективній відповідальності).
  8. Поняття про здоров’я. Культура здоров’я.
  9. Причинами ушкодження абсорберів є також інтенсивна корозія матеріалів абсорбційних установок, помилки в апаратурному оформленні абсорбційних установок і ін.

Власник зобов’язаний відшкодувати працівникові шкоду, заподіяну йому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків, шляхом визнання виробничого статусу отриманої працівником травми або визнання набутого захворювання як професійного.

Відшкодування шкоди включає:

- втрачений заробіток;

- одноразову допомогу;

- витрати на лікування (в тому числі санаторно-курортне), протезування, придбання транспортних засобів, по догляду та інші види медичної і соціальної допомоги.

Фонд страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань здійснює потерпілим такі передбачені законодавством виплати: одноразову, щомісячні виплати і матеріальну компенсацію за моральну шкоду.

Розмір одноразової допомоги встановлюється колективним договором. Якщо встановлена стійка втрата працездатності, допомога повинна бути не менш суми визначеної з розрахунку середньомісячного заробітку за кожен процент втрати їм працездатності. У разі смерті потерпілого розмір допомоги складає не менше п'ятирічного заробітку та однорічної заробітної плати на кожного утриманця. Розмір допомоги може бути зменшено до 50%, якщо нещасний випадок трапився з вини потерпілого. Процент вини потерпілого узгоджується з профспілкою і трудовим колективом.

За працівниками, які втратили працездатність у наслідку нещасних випадків на виробництві, зберігається місце роботи. Час перебування на лікуванні або інвалідності зараховується до стажу роботи для призначення пенсії.

Законодавством передбачено право на відшкодування моральної шкоди. Під моральною шкодою вважаються страждання або позбавлення можливостей реалізації потерпілим своїх навичок і бажань, погіршення відносин з оточуючими людьми.

Розміри одноразової допомоги (ОД), щомісячних виплат (ЩВ) і моральної шкоди (МШ) за наслідками виробничої травми визначаються за:

- відсотком втрати людиною працездатності (Ввп);

- середнім розміром заробітної плати працівника (Зср);;

- відсотком вини потерпілого (Вв);

- величиною призначеної пенсії внаслідок інвалідності (Рп);

- величиною мінімальної заробітної плати (Змин);

- відсотком відшкодування за рішенням суду (Врс).

Одноразова допомога (ОД) визначається:

Щомісячні виплати (без врахування розміру пенсій внаслідок інвалідності визначаються:

, перевірка

Моральне відшкодування може складати до 200 мінімальних зарплат:

Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю виплачується Фондом соціального страхування від тимчасової непрацездатності в розмірі встановлених КЗпП відсотків середнього заробітку (оподатковуваного доходу). При цьому перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав