Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Найбільш значущі для паломництва місця.

Читайте также:
  1. В яких продуктах найбільше Кальцію?
  2. Виберіть назву найефективнішого комплексного препарату, що містить найбільше необхідних організму макро- і мікроелементів і вітамінів.
  3. Визначте найбільш адекватне визначення документа
  4. Вступ. Огляд найбільш важливих стандартів і специфікацій в галузі інформаційної безпеки
  5. Гватемальська кухня надзвичайно різноманітна. Найбільш оригінальними першими стравами є молочний суп з устрицями, суп зі спаржі.
  6. Злочини, при вчиненні яких співучасть не може мати місця.
  7. Літературний тип – це узагальнений образ людської індивідуальності, яка найбільш можлива, характерна для певного суспільного середовища в певний час.
  8. Найбільш значні чинники виникнення держави
  9. Найбільш різноманітною по видах грошей є епоха паперових грошей.

Єрусалим – найбільший релігійний центр світу. Це святе місце для іудаїзму, християнства та ісламу. Для іудеїв найшановнішими святинями Єрусалиму є – Стіна Плачу, Місто Давида, долина Кедрона і Гора Сіон.

Мільйони паломників і туристів зі всього світу щорічно прибувають до Єрусалиму для того, щоб побачити Стіну Плачу і залишити записку з проханням до Всевишнього між каменів стіни..
Години відвідування: 24 години на день, 365 днів на рік. Вхід: вільний. Заборонено: відвідування з домашніми улюбленцями. У суботу та під час єврейських свят заборонено куріння, фотографування та використання мобільних телефонів.

Стіна була зведена царем Іродом (37-4 роки до н.е.) в якості опорної стіни, що підтримує земляний насип, яка була насипана для збільшення площі Храмової гори під час перебудови і розширення будівлі Храму. Довжина всієї Західної стіни – 488 метрів. Стіни піднімаються вгору на 15 метрів і ще частина стіни знаходиться під землею.
Стіна Плачу є найсвятішим для євреїв місцем. Вже в перші століття після руйнування Єрусалимського храму вона стала місцем молитви, де євреї оплакують руйнування Храму і благають Бога про відродження народу Ізраїлю в його країні, місцем, що символізує минулу велич Ізраїлю і надію на його майбутнє. Релігійні євреї всього світу моляться в бік Ізраїлю, євреї в Ізраїлі моляться у бік Єрусалиму, а євреї в Єрусалимі моляться у бік Стіни Плачу.

Біля Стіни Плачу можна знайти тих, хто молиться в будь-який час доби. Звичаєм мільйонів людей усього світу стало вкладати записки між каменів Стіни Плачу. На них пишуть прохання про дарування здоров’я, достатку, порятунку і успіху.

Біля Стіни Плачу є чоловіча та жіноча частини. Люди моляться притулившись головою до стіни. У щілини запихають записки. Декотрі записки лежать на землі. Їх збирають раз на тиждень і закопують на цвинтарі під стінами Старого міста. Відходити від Стіни Плачу потрібно обличчям до неї. Хоча б три метри.

Для християн – храм Воскресіння, поклоніння Голгофі, каменю помазання та молитва Гробу Господньому. Найкращі враження від «сходження Блаженного Вогню». Для мусульман – мечеть Омара – найдавніша ісламська культова споруда.

Центри християнського паломництва. Європа – Рим, Барі (Італія), Париж (збережений терновий вінець) і Лурд (Франція Лурд – квітуче французьке містечко, яке в 50-их роках налічувало 14 000 жителів, стало загальновідоме світові у другій половині ХІХ-го століття, коли на його околицях сталося одне з найбільш відомих об’явлень Матері Божої за всі часи християнської історії.), Фатіма (Португалія), Варшава. Особливо шановані у християн реліквії, пов’язані з хрестовими муками та смертю Ісуса Христа. Так, у Турині збереглася плащаниця, у Бельгійському місті Брюгге –краплі крові Ісуса Христа, у Стамбулі, Дамаску, Грузії, Вірменії та на Кіпрі збереглися частини хреста на якому був розп’ятий Ісус, цвяхи та спис. Найбільшим центром є Рим, де можна поклонитися відразу багатьом святиням. Щорічно його відвідують 8 млн прочан.

 

Хітон Господній

Місто Трір (Trier an der Mosel) на річці Мозель, розташований на західному кордоні німецької землі Рейнланд-Пфальц, в довідковій літературі фігурує не тільки як найдавніше місто Німеччини, але і найперше християнське місто на німецькій землі, що мало колись в Західній Європі титул «святого міста». Багато його рідкісних історичні пам'яток, що збереглися з античних часів, в сукупності з унікальними за значимістю християнськими святинями оголошені ЮНЕСКО всесвітнім культурним надбанням. Серед них значиться і знаменитий хітон Господа нашого Ісуса Христа.
Августа Треверорум - така первинна назва Тріра, заснованого імовірно самим імператором Августом ще в 16 році до Різдва Христового. У III і IV століттях Трір мав статус «міста імператорів» і столиці провінції Белгика Перша, але в V столітті він був захоплений і зруйнований німецькими племенами. З тих пір місту так і не вдалося повернути свою колишню значимість, але в ньому збереглися багато архітектурних пам'ятників, у тому числі й храми, що свідчать про те, що перші осередки християнства на території сучасної Німеччини виникли в областях, що входили до складу Римської імперії. На основі її адміністративної структури сформувалася і церковні єпархії. В Трірі (треверов), центрі провінції, перебувала найбільша архієрейська кафедра (митрополія). Трірський кафедра вважається найдавнішою на території сучасної Німеччини. Першими єпископами Тріра були учні апостола Петра - святі Евхарій, Валерій (їх гробниці збереглися) і Матерн, а також святий Агрецій († 333). Після розподілу Римської імперії на Східну і Західну Трір декілька десятиліть (до 387 р.) був столицею Західної Римської імперії, де з 306 по 316 рік правив Костянтин Великий, який дарував після низки реформ християнам свободу віросповідання і затвердив у своїх володіннях християнство. Місто відвідувала мати імператора Костянтина - рівноапостольна Олена, яка, як відомо, розположила сина до християнської віри і відшукала в 326 році на Святій Землі багато святинь, пов'язаних з обставинами життя Ісуса Христа. У тому числі, нею здобуто і Його одяг - хітон. За розпорядженням святої Олени цей хітон був перевезений в Трір і залишений там навічно, а імператор Костянтин в 326 році розпочав будівництво собору на честь Пресвятої Богородиці, куди і був спочатку поміщений хітон Ісуса Христа,який відразу ж привернув до себе увагу паломників. Він же розпорядився для цієї безцінної святині побудувати біля єпископської церкви більш величний храм, підставою якого послужив, за переказами, переданий в дар християнській громаді Тріра будинок, де зупинялася і жила рівноапостольна Олена. Частина її мощей (глава) зберігається нині в крипті Трірського кафедрального собору святого Петра, що будувався в кілька етапів з 336 по 380 рік, а потім з ХI по ХVI століття.

Трірский собор
 

Своєю конструкцією Трірський собор (dom) представляє базиліку з трьома нефами, двома галереями з трансепом і шістьма баштами, а в центрі базиліки дотепер збереглася та її частина, де спочатку знаходилося вбрання Спасителя. У комплексі з примикає до нього готичної церквою Лібфрауенкірхе, побудованої в 1235-1260-і роки, сучасний собор своєю архітектурою і особливо різновисокими гострими баштами схожий на величезний рицарський замок. Документи свідчать, що збереглася лише четверта частина первісної будівлі собору, який вміщав колись близько 12 тисяч чоловік.Трірську святиню через побоювання втрати, знищення або розкрадання в період безперервних воєн і міжусобиць таємно і ретельно ховали в різних затишних місцях. Хітону Спасителя поклонялися святитель Афанасій Великий (335 і 340 р.), святитель Мартін Милостивий (370-380), які були в Трірі як учасники Трірського Собору (386).

Згідно інформації, отриманої в Трірському соборі, у 1196 році одіяння Ісуса Христа замурували у вівтарі на східному криласі, де воно знаходилося кілька століть.
Існує декілька версій щодо того, коли вперше витягнули з тайника і продемонстрували молільникам трірську святиню. Одна з них свідчить, що це сталося в 1512 році за настійним проханням імператора Максиміліана. У документах собору значиться, що хітон виставляли для огляду і поклоніння в 1891, 1933 і 1959 роках. До речі, в Трірі його частіше називають тунікою (der heilige Rock Jesu Christi).

Хітон Господній

Туніка - давньоримський одяг, рід сорочки, що носилася під тогою. Цей вид чоловічого одягу у стародавніх греків називався хітон - широка вільна сорочка з рукавами з льону або вовни (до колін або нижче). За часів земного життя Спасителя цей чоловічий одяг був дуже простого крою: довгий шматок матерії складався удвічі і зшивався по краях. Нагорі залишали отвори для рук і робили розріз для голови. Цілісне одіяння ткали на достатньо широкому верстаті, рукави робилися короткими або довгими. Чоловіча сорочка, стягувана поясом, відрізнялася стриманістю забарвлення і могла бути коричневою, жовтою, чорною або смугастої. Якщо потрібна свобода рухів під час роботи, сорочку вкорочували, підтикаючи її краї під пояс, що називалося «препоясати стегна» і означало готовність до дії.
Про хітоні Спасителя розповідається у Євангелії від Івана: «Вояки ж, коли розіп'яли Ісуса, взяли одіж Його та й поділили на чотири частини, кожному воїну по частині, теж і хітона; хітон був не шитий, а витканий цілий від верху» (Ів. 19, 23).

Центри паломництва мусульман. Головним центром є Мекка у Саудівській Аравії. У свято курбан-байрам мусульмани сходяться до храму Кааба, де міститься чорний камінь, який помістив Мухаммед навколо якого потрібно обійти 7 разів проти годинникової стрілки та поцілувати. Медина – місто у Саудівській Аравії. Мечеть Омара. Це третя традиційна мета паломництва мусульман, що визнається після Мекки та Медіни найбільш святим місцем. Мечеть вважається настільки священною, що навіть у її огорожу категорично заборонено заходити християнину або іудею. Її зведено над скелею, яка знаходилася всередині зруйнованого римлянами храму Соломона. Тоді на ній, згідно з переданням, стояла скинія Завіту, тут знаходилася Святая Святих Єрусалимського храму. Мечеть Омара є головною святинею мусульман у місті, оскільки, як звичайно гадають, звідси пророка Мухаммада було піднесено на небо. Вона стоїть поблизу гори Моріа

Центри буддійського паломництва. Буддійське віровчення грунтується на внутрішньому прагненні до духовного осяння (нірвани), що досягається через медитацію. Буддисти не здійснюють паломництва, однак у них є свої святині. Священе місто Лхаса, що знаходиться у Гімалаях на висоті 3650м. На о-ві Шрі-Ланка у м.Канді знаходиться храм Даліла Малігава,де як найбільший скарб зберігається ліве око Будди, що є найбільшим скарбом країни.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав