Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ДІЛОВИЙ ТУРИЗМ.

Читайте также:
  1. Круиздық туризм. Теңіздік круиздердің түрлері.
  2. Культуризм. Энциклопедия
  3. Офіційно-діловий стиль
  4. Офіційно-діловий стиль та його основні ознаки.
  5. Професійна культура і діловий етикет юриста
  6. Условия и факторы развития и распространения туризма в конце 18- начале 20 века. Элитарный туризм.

Саме поняття Business Travel (діловий туризм) є зовсім новим. На заході про нього заговорили у 70-80х рр.. ХХст. Першими організованими подорожами ділового характеру в зарубіжні країни були поїздки на міжнародні ярмарки та виставки. Ділові поїздки почастішали з посиленням глобалізаційних процесів у світовій економіці та послабленням митних кордонів. На сьогоднішній день – це одна з найбільш прибуткових галузей світової туріндустрії. Замість поняття Business Travel спеціалісти часто використовують термін-абрівіатуру – МІСЕ, що у перекладі означає ділові зустрічі – інсетив туризм – конференції – виставки.

Діловий туризм охоплює людей які подорожують зі службовою метою, чи у професійних цілях. Це можуть бути менеджери, лікарі,педагоги, що подорожують за спеціальними робочими програмами або знаходяться у відрядженні. Виконання професійних обов’язків цією категорією людей не передбачає отримання доходів за місцем призначення.

До ділового туризму ВТО відносить поїздки для участі в з’їздах, дипломатичних зборах, наукових конгресах, конференціях, виробничих семінарах і нарадах, ярмарках, виставах, встановлення устаткування.. Також включають водіїв вантажівок, комерційних агентів, стюардес, тур гідів, що перебувають у роз’їздах та виконують свої професійні обов’язки за межами звичного середовища.

Особливостями ділового туризму є те, що:

- ділові поїздки здійснюються у робочий час;

- за рахунок організації роботодавця;

- рішення про такі поїздки приймає керівництво фірми.

- середня тривалість міжконтинентальної поїздки 12-13 днів, континентальної – 5-6 днів, у межах країни – 3-4 дні.

Діловий туризм можна поділити на: бізнес-подорожі, конгресно-виставковий, діловий (за російськими авторами – індивідуальні ділові поїздки, конференції та семінари, виставки, конгресний туризм, інсетив-туризм).

Бізнес-подорожі.

Щорічно у світі здійснюється понад 100 млн. бізнес-поїздок. Територіально вони розподілені не рівномірно. Значна частина туристських потоків із службовою метою спрямована у Європу, хоча за темпами зростання ділових потоків вона відстає від інших регіонів.

Типовий турист, що подорожує у ділових цілях – людина середнього віку з вищою освітою, кваліфікований керівник чи спеціаліст. Практично обов’язковою умовою є володіння англійською мовою.

Основним постачальником ділових туристів у Європі є Німеччина. Щорічно понад 5 млн. німців їдуть у відрядження, з них 3% - виїжджають за кордон, 21% - подорожують за кордоном та у межах Німеччини, 76% - здійснюють поїздки лише у Німеччині. Серед Європейських країн приймають потоки ділових туристів і Великобританія, Франція, Нідерланди,Італія, Швеція, Бельгія.

Помітну роль на ринку бізнес туризму відіграють держави центральної та Східної Європи. Лідерами у ЗХ півкулі є США, Канада, Мексика. У Пд-СХ Азії – Сінгапур, Тайвань, Гонконг.

В Африці та на Близькому сході

Конгресно-виставковий.

Серед ділових поїздок найбільш динамічно розвивається конгресно-виставковий туризм. У світі зростає інтерес симпозіумів, конференцій, нарад, семінарів, виставок і ярмарок. Бізнесмени й вчені беруть участь у форумах і зустрічаються колегами, щоб поінформувати один одного про останні досягнення, обмінятися досвідом, провести переговори, відволіктися від буднів долучитись до культурної програми.

Під конгресно-виставковим туризмом розуміють діяльність, пов’язану з організацією конгресів, виставок, ярмарок, конференцій і інших заходів. Конгресний туризм являє собою різновид виставкового туризму. Виділяти конгресний туризм в невеликий підрозділ доводиться тому, що організація конгресних заходів, що має багато загального з організацією виставкової діяльності, містить дещо інші вимоги до інфраструктури й організаторів. Також такий туризм має одну відмінну рису - в нього повинен бути великий корпоративний замовник: уряд, окремі міністерства, великі корпорації й холдинги. Заходи, які організовуються на урядовому рівні або за підтримкою урядових кіл, здатні в багато разів збільшити свою привабливість, а значить, і коефіцієнт завантаження засобів розміщення. Тому багато організаторів конгресів намагаються заручатися підтримкою урядових кіл для залучення різного роду міжнародних зустрічей на свою територію.

Якщо в 30-ті роки XX щорічно проводилося близько 200 міжнародних конференцій, то 90-ті роки кількість конгресних заходів перевищила 9 тис. на рік. Більшість із них, близько 80%, припадає на країни Західної Європи та Північної Америки. Перші три позиції за кількістю міжнародні симпозіумів і нарад посідають США, Франція й Великобританія. Німеччина, яка займає четверте місце, відома своїми виставками та ярмарками. Німеччина отримала право провести всесвітню виставку «Експо -2000». яка була відкрита 1 червня у Ганновері – відомому конгресному та виставковому центрі.

У США, наприклад, щорічно проводиться 215 тис. конференцій та зборів, у яких бере участь 22,6 млн. осіб і на які витрачається $53,5 млрд.

Найбільшими центарми конгресно-виставкової діяльності у Європі та Америці є Амстердам, Барселона, Брюссель, Вашингтон, Женева. Конференції відбуваються в конгрес-центрах, готелях театрах, концертних залах. Останнім часом популярними стають будівлі, які мають історичне значення (замки, фортеці), судна.

Особливе значення для просування туристичного продукту мають спеціалізовані туристичні виставки та біржі. Так, у Європі щорічно організовується понад 200 туристичних виставок та бірж. Найбільшою є Міжнародна туристична біржа, яка відбувається щороку у Берліні. ЇЇ робота будується за принципом тематичних днів. Наприклад присвячені екологічному туризму у Європі, чи перспективним напрямкам туризму у Африці. Відбувається міжнародний конкурс фільмів на туристичну тематику, який вже став традиційним.

У середині листопада у Лондоні відбувається Всесвітня туристична виставка. У кінці січня Міжнародна туристична виставка-біржа ФІТЮР у Мадриді, де визначаються цінові тенденції на наступний сезон.

Інсентив-туризм.

Інсентив-тури – це поїздки, якими комерційні фірми нагороджують своїх співробітників за високі показники у роботі чи мотивують їх до продуктивної праці в майбутньому.

На інсентив-тури припадає лише 8% ділового туризму. Інсентив-програми розробляються під конкретного корпоративного замовника й, як правило, передбачають висококласні розміщення та обслуговування на маршруті. І хоча в загальному туристському потоці, наприклад в Іспанії або Франції, «премійовані» туристи становлять усього 5-7%, частка інсентива в доходах цих країн від туризму значно більша, що пояснюється високою вартістю інсентив-програм порівняно звичайними турами. Серед постачальників премійованих туристів лідирують США (біля 60%), Великобританія (20%), Німеччина (11%).




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 96 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав