Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розріджено-ярусна крона.

Читайте также:
  1. Неспецифический язвенный колит. Болезнь Крона.

За конструкцією крона складається з 5-6 основних гілок 1-го порядку, з яких 3 розміщують у першому ярусі, 2-3 у другому, або поодинці розріджено. Перший ярус формується на висоті 60-80см з кутами відходження 45-50о і з кутами розходженнями близько 120о. Гілки другого ярусу формують на відстані 60-80см від першого або поодинці через 40-60см від першого ярусу і одна від одної. В горизонтальній проекції вони повинні бути розміщені в проміжках між гілками першого ярусу. Кути відходження їх можуть досягати 50-70о. Вище останьої гілки другого ярусу центральний провідник укорочують на одну з бічних 2-3-річних горизонтальних гілок з тим, щоб висота дерев не перевищувала 3,5-4,5м. крону формують обрізуванням.

Ярусна крона. В кроніформують 2-3 яруси гілок першого порядку: у першому ярусі 4 основні гілки, у другому 2-3 і в третьому 1-2 гілки. Третій ярус формують лише у сильнорослих сортів. Гілки в ярусах закладають розріджено або зближено – з суміжних бруньок. Розріжено (через 15-20см) доцільно закладати, насамперед, гілки у другому і третьому ярусах. Відстань між ярусами становить 50-80см. Гілки другого і третього ярусів формують у горизонтальних проміжках нижнього яруса.

Поліпшено – ярусна крона – відома у Болгарії, за констркуцією подібна до рохзріджено-ярусної. У першому ярусі здебільшого формують 3 основні гілки, а через 60-80см від основної з них закладають наступний ярус із двох гілок, або їх розміщують розрідженно на відстані 20-40см одна від одної.

Чашоподібно (поліпшено - чашоподібна) крона. Формують крону з трьох-чотирьох основних гілок, які розміщують на стовбурі лише в одному ярусі на відстані 15-20см одна від одної. Цей ярус закладають на висоті 40-50см від поверхні ґрунту. Кути відходженя гілок ярусу повинні становити 45-60о. Вище верхньої бічної гілки вирізують центральний провідник.

Без’ярусна крона. При цій формі крони гілки першого порядку розміщують на стовбурі поодиноко і рівномірно по спіралі на відстані 20-35см залежно від породи, сорту і підщепи. Кількість гілок першого порядку 6-8.

Округлі малооб’ємні крони.

До такого типу належать веретеноподібні крони, які мають невеликий об’єм 3-6м3 (стандартне веретено, струнке веретено, супер веретено) та 10-15м3 (веретеноподібний кущ, вільно-ростучий веретеноподібний кущ). Малооб’ємні крони формують в насадженнях яблуніі груші на карликових і напівкарликових підщепах.

Струнке веретено (груздек). Дерева мають штамб близько 40-50см заввишки і конусоподібну форму крони. Діаметр крони 1-1,5м біля основи, висота дерева 2-2,5м. На третій-четвертий рік формування крони закінчують:вирізують на кільце гілки з надто активним ростом, які мають гострий кут відходження центрального провідника щорічно замінюють конкурентом, який не укорочують навіть при інтенсивному рості, а тому стовбур набуває зигзагоподібної форми, обростаючі горизонтальні гілки не укорочують. Всього в кроні 25-30 обростаючих гілок першого порядку, при цьому верхні мають значно меншу довжину, ніж нижні. Тому крона має контур видовженого конуса з шириною основи близько 1-1,5м. Крони в ряду створюють суцільну плодову стіну. Центральний провідник укорочують на слабке горизонтальне розгалуження, коли він досягне 2,0-2,2м заввишки.

Стандартне веретено. Формують згинанням пагонів, проріджуванням і укорочуванням, застосовуючи літнє обрізування. Усі пагони, які залишають для обростання з кутами відходження менше 90о, згинають до горизонтального положення. Пагони подовження лідерів укорочують до 50-60см, а бічні розгалуження не обрізують. Видаляють конкуренти пагонів подовження центрального провідника, вертикальні та інші зайві пагони. Після закінчення формування лідер укорочують на висоті близько 2,2м.

Суперверетено формують у насадженнях яблуні на карликових і напівкарликових підщепахз розміщенням дерев 3-4х0,5-1,2м. Діаметр крони біля основи 0,6-1,2м, довжина бічних обростаючих гілок 0,3-0,6м, висота дерева 2,0-2,5м. Формують крону згинанням пагонів і проріджуванням, яке проводять влітку. Пагони не укорочують.

Веретеноподібний кущ (шпіндельбуш). При формуванні застосовують згинання гілок, проріджування та укорочування. Крону формують протягом 4-5 років. Бічні гілки першого порядку вкорочують на 1/3 довжини і відхиляють горизонтально. Пагони, що потім утворюються на них, також відхиляють до горизонтального положення. Окремі гілки другого і третього порядків галуження можна укорочувати на 4-5 нижніх бруньок. Центральний провідник, тобто його пагони подовження на другий і наступні роки укорочують на 10-12 бруньок, а пагони, які з них утворюються згинають горизонтально і не веорочують. Коли крона досягає 2,0-3,0м центральний провідник укорочують на бічну горизонтальну гілку.

Вільноростущий веретеноподібний кущ формують тільки обрізуванням. Висота крони 2-2,5м і вона також має конічну форму.

Пилар – крона має колоноподібну форму діаметром до 1-1,2 і 2-2,5м заввишки. Особливістю формування є застосування обрізування на заміщення, внаслідок чого в кроні немає гілок віком понад 3 років. Навколо центрального провідника рівномірно розміщують плодоносні ланки, що складаються з двох пагонів: дво-та трирічної гілки. При обрізуванні трирічні гілки укорочують на пеньки завдовжки до 2,5см, у дворічних гілок вирізують однорічний приріст подовження, аодин з пагонів укорочують на 2-3 бруньки. З цих бруньок протягом вегетації утворюються пагони, з яких потім вибирають два кращих, один з них укорочують, а один залишають на плодоносну гілку і не обрізують. Наступного року на цій дворічній гілці утворюється кільчатки і генеративні брунтки, а плодоносять трирічні гілки. Які навесні укорочують на пеньки. Видаляють також зайві однорічні гілки, які не використовують на плодоношення.

 

Плоскі крони

За конструкціями та способами формування плоскі крони досить різноманітні. Найбільш поширина навскісна пальмета, яку рекомендували для промислових інтенсивних садів яблуні і груші на різних підщепах.

Навскісну пальмету формують згинанням пагонів, відхиленням гілок і проріджуванням. Вона має 3-5 ярусів з двома протилежно розташованими маточними гілками. Загальна висота крони від 3,5 до 4м з товщиною плодової стіни до 2-2,2м і відстанню між ярусами: між першим і другим 1,1-1,25м, другим і третім 1-1,15м, третім і четвертим 0,8-0,95м. У дерев яблуні і груші, щеплених на середнє і слаборослих підщепах, відстань між ярусами зменшується на 15-30см. Маточні гілки першого ярусу повинні відходити від стовбура під кутом 45-50о, другого 50-55о, третього-четвертого 55-65о, відстань між ними по стовбуру повинна бути 5-7см. Постійні кути відходження основних гілок установлюють підв’язуванням до опор тоді, коли вони у дерев на насіннєвих підщепах досягнуть довжини 2,5м, а на карликових 1,5м.

Гілки другого порядку закладають залежно від сили росту на певній підщепі на відстані від 30-45 до 65см. Обростаючі плодові гілочки на маточній гілці розташовують так, щоб відстань між ними були не манш як 10-25см, а самі вони були спрямовані в міжряддя. Коли основні гілки суміжних дерев у ряду зімкнуться, їх зв’язують між собою, створюючи суцільну стіну. Формування навскісної пальмети надто тривале, трудомістке і складне для практичного плодівництва. Ця крона була прототипом для розробки інших плоских крон, які більш придатні для виробництва.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 83 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав