Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

П'ять запитань плюс iще одне

 

П'ять запитань, що допоможуть вам побудувати будь-яку новостiйну статтю: ХТО, ЩО, ДЕ, КОЛИ, ЧОМУ - i шосте ЯК.
Вiдповiдi на цi запитання є фундаментом для написання фактично кожної новостiйної статтi незалежно вiд того, чи пишете ви про банкрутство великого пiдприємства чи про пожежу на ринку за рогом.

 

Перевернута пiрамiда

Щойно ви зiбрали основнi елементи для матерiалу, вам слiд скласти їх послiдовно у схему,що нагадує "перевернуту пiрамiду". Говорячи журналiстською термiнологiєю, це означає поставити найбiльший, найширший, найважливiший факт нагорi, за ним пiде наступний найважливiший факт i далi наступний найважливiший факт у спадному порядку.

У такому форматi перший абзац або два називаються "преамбула". I десь у перших кiлькох абзацах зразу ж пiсля "преамбули" йтиме абзац, що називається "горiшком", тому що вiн пiдходить до середини, ядра, стрижня того, про що йдеться у цiй статтi. Це начебто абзац, що вiдповiдає на запитання "То й що?" Вiн швидко i коротко розповiдає читачам, чому вони читають цю статтю i про що вони з неї дiзнаються.

 

Пiсля того, як ви поставите "преамбулу" i "горiшок" у пiрамiдi, нижчi рiвнi перевернутої пiрамiди вмiщуватимуть меншi, не такi критичнi деталi - досить цiкавi моменти, але якi можна не брати до уваги, якщо необхiдно буде скоротити статтю.
Перевернута пiрамiда статтi про пожежу у мiсцевому магазинi починається з п'яти плюс одного запитання: "Пожежа у магазинi "Велло" у вiвторок зруйнувала примiщення магазину на Гедiмiно Авеню, два працiвника знаходяться у лiкарнi з незначними опiками."

 

Або: "Двох працiвникiв магазину "Велло" було доставлено у лiкарню з незначними опiками у вiвторок, пiсля пожежi, що сталася у понедiлок, в результатi якої згорiло примiщення магазину на Гедiмiно Авеню."

 

Абзац з "горiшком" може додати змiсту, аби розширити картину. В ньому можна розповiсти, що на думку пожежникiв пожежа сталася через неполадки з електропроводкою, що є постiйною проблемою для небезпечних старих будинкiв на Гедiмiно Авеню. Далi стаття матиме iнформацiю у порядку зниження важливостi, щось цiкаве, але не таке критичне; наприклад, власник магазину сказав, що гавкiт його собаки звернув його увагу на полум'я на
електрощитку.

 

Не всi газети в усiх країнах пишуть новостiйнi статтi однаково. Але газети можуть сперечатися за увагу публiки iз телебаченням та радiо, а також iз комп'ютерними службами. Тому журналiсти друкованих ЗМI мусять знайти цiкавiшi шляхи написання статей - такi способи, що дадуть читачам нюанси, якi вони не завжди можуть знайти у коротких повiдомленнях теле- чи радiоновин.

 

Тi, хто вчаться давати читачевi те, що вiн хоче, -- новини, якi вони читають заради подробиць, i новини-заголовки - виживуть. Це має менше спiльного з журналiстикою i бiльше з психологiєю: скiльки часу читачi хочуть витрачати на читання. Старшi читачi мають час. Молодшi - нi. Щоб пiдвищити наклад, газети мусять привертати до себе увагу молодших читачiв. Тi, що не можуть цього зробити, врештi опиняться у фiнансовiй скрутi.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав