Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кориснi поради

Читайте также:
  1. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  2. Загальні поради
  3. Кориснi поради
  4. МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

ЖИВЕ ВИКОРИСТАННЯ ПОДРОБИЦЬ, ЯКЕ МИ НАЗИВАЄМО "КОЛIР"

Написавши "Власник магазину фарби Ганно Пеетсалу вiдкрив третю фiлiю на вулицi Тулiка." ви можете зупинитися. Або ви можете пiти далi i довести до вiдома ваших читачiв, що навiть пiсля вiдкриття цiєї фiлiї, Пеетсалу ще закiнчує ремонт у примiщеннi i що вiн дещо робить своїми руками, бо його руки такi ж блакитнi, як i стiни магазину.
Ви можете просто розповiсти, що його два перших магазини працювали настiльки успiшно, що вiн може вiдкрити i третiй - або ви можете яскраво змалювати це, написавши, що успiх його двох магазинiв дозволив йому купити чорний Мерседес, що стоїть перед його магазином, i взяти на роботу Янiса i Андруса, i як вони насвистують, складаючи банки з фарбою у новому магазинi в день вiдкриття. Що конкретнiшi i жвавiшi будуть деталi, тим переконливiшим буде ваш матерiал.

ЗАЦIКАВЛЕНIСТЬ ЛЮДЕЙ

Не пишiть просто, що нова компанiя досягла рекордних прибуткiв впродовж першого року роботи - дайте описання того, як амбiцiйний молодий пiдприємець започаткував фiрму. Зробiть з нього живого героя, як драматург створив би його образ у п'єсi. I щоб зробити матерiал багатшим, розкажiть пару коротеньких iсторiй про нових працiвникiв, яких вiн взяв на роботу у свою успiшну компанiю - молода жiнка, що вивчає справу вперше, немолодий чоловiк, який нiколи не сподiвався дожити до такої високої платнi. Категорiї, якими мислять пересiчнi люди, завжди роблять матерiал переконливiшим, тому що вони дозволяють читачам побачити трохи й себе у статтi.

РОЗПОВIДЬ АБО ВИКЛАДЕННЯ МАТЕРIАЛУ

Не пишiть просто у "останньому рядку" або на закiнчення новини - зняли такого-то урядовця, оця компанiя збанкрутувала, ця людина померла i ось чому. Викладiть всю iсторiю з початку заснування компанiї до перших ознак фiнансових проблем, а потiм до зборiв штатних працiвникiв, коли бос повiдомив своїх службовцiв, що вони залишаться без роботи. Розповiдь, повна сили i драми, багата на подробицi людського життя, завжди цiкавiша, нiж перелiк подiй, що починається i закiнчується шiстьма питаннями.


ПИШIТЬ ТАК, ЩОБ ВАША ПОЗИЦIЯ БУЛА ЧIТКОЮ

Будьте або об'єктивними i неупередженими, або з чiтко вираженою думкою i аналiзуйте, залежно вiд того, що ви пишете - новини чи те, що журналiсти називають "аналiзом новин".

 

У Сполучених Штатах добротною вважається неупереджена, об'єктивна i врiвноважена журналiстика. Вважається, що у статтi не має бути думки репортера. Європейська журналiстика допускає, щоб автор подавав свiй голос. Вiд європейського журналiста очiкують проникливостi, контексту i, можливо, гумору у багатьох новостiйних статтях. Ключовi питання для журналiста у будь-якiй країнi - Що має знати ваш читач? Чи очiкує читач, що кожна новина буде пов'язана iще з чимось? Європейський читач довiряє кспертизi журналiста, який пише чому щось сталося, тодi як у Сполучених Штатах аналiз новин буде пов'язано з iменем якогось експерта.

ВИСЛОВЛЮЙТЕСЯ ЧIТКО

Читачi швидко читають газети. Якщо вони вiдразу чогось не збагнуть, вони, можливо, нiколи цього не збагнуть i можуть навiть перестати читати вашу статтю. На вiдмiну вiд романiв читачi не збираються перечитувати газети багато разiв, щоб краще зрозумiти статтю. Намагайтеся не бути нудними, але не дозволяйте, щоб веселеньке викладення матерiалу заважало виразностi.

 

ВИСЛОВЛЮЙТЕСЯ ТОЧНО

Не кажiть "декiлька", якщо ви знаєте точну кiлькiсть - три. Краще сказати "133 вояки у зеленiй унiформi стрiляли у вiруючих в недiлю у католицькiй церквi Святого Чарльза," нiж "багато воякiв у темнiй унiформi нещодавна стрiляли в людей у церквi." Якщо ви маєте iнформацiю, використовуйте її. Пишiть про конкретне.

 

КОРИСТУЙТЕСЯ СЛОВНИКОМ

Ви повиннi точно знати, що означають слова. Багато слiв неправильно використовуються у розмовнiй мовi. Не користуйтеся довгими закрученими словами, аби тiльки показати, як добре ви знаєте мову, тодi, як простiше, коротше слово так само передає вашу думку. Але з другого боку намагайтеся користуватися живими словами, навiть такими, що нечасто вживаються у повсякденнiй мовi, якщо це слова, що найточнiше змальовують картину, потрiбну для вашої статтi.

ДАЙТЕ ЧИТАЧАМ НАГОДУ ЗАЗИРНУТИ У ВАШI ТАЄМНИЦI

Журналiсти часто дiляться iнформацiєю один з одним у барi за чаркою, але ця iнформацiя нiколи не потрапляє у газету. Чому не дати вашому читачевi нагоду зазирнути у деякi сенсацiї? Якщо цiкаво розповiсти про щось вашим друзям, це може також зацiкавити ваших читачiв.
Ось один з найпростiших тестiв журналiстських навичок письма, вiн є одним з найефективнiших. Просто запитайте себе: Якби це була не моя стаття, чи захотiв би я її читати? Чи зацiкавила б вона мене? Чи подумав би я, що вона варта мого витраченого часу? Якщо вiдповiдь нi, тодi може вам захочеться спробувати ще раз попрацювати над нею - трохи бiльше написати, додати подiй i описувань, пожвавити словник - зробити все, щоб привернути читача.

ЕТИКА

 

Цей роздiл коротко викладає головнi проблеми журналiстiв всього свiту i в жодному разi не намагаєтья подати детальний етичний кодекс. Iснують десятки книг на цю тему з вичерпною iнформацiєю.

 

Журналiстська етика не є ситуативною - треба неодмiнно дотримуватися кiлькох незаперечних правил: Нiколи не можна навмисно публiкувати фальшиву iнформацiю.
Не можна брати хабаря в обмiн на те, щоб розголосити чи приховати iнформацiю.
Неправильно писати про тих, у кому ваша персональна чи фiнансова зацiкавленiсть.
В журналiстицi є також своя "темнi" сторони поведiнки, з питаннями про це краще звернутися до повного етичного кодексу. Одним прикладом може бути питання прийняття подарункiв вiд людей, з якими контактуєш пiд час роботи. Деякi американськi органiзацiї дозволяють приймати невеликi подарунки. Iншi забороняють репортерам, редакторам i фотографам приймати будь-якi подарунки, хай якi вони будуть малi.

Точнiсть

Перший обов'язок кожного репортера i редактора - бути точним.
Мати правильнi деталi для вашої статтi, в тому числi цифри й iмена, так само важливо, як i вся стаття в цiлому. Для будь-якого репортера найгiрший грiх з усiх полягає в неправильному написаннi прiзвища. Неправильно надруковане прiзвище спричинює непотрiбне розчарування i недовiру: "Якщо журналiст не може навiть моє iм'я правильно писати, то як я можу довiряти йому у бiльшому?" Якщо подробицi неправильнi, читачi запитають себе - i будуть правi - чи можуть вони повiрити рештi iнформацiї у тiй газетi.
Цитати, що беруться у лапки, повиннi вiдображати саме те, що сказала людина i її чи його точнi слова. Якщо ви щось змiнюєте, треба забрати лапки. Якщо хтось висловився граматично неправильно або через неуважнiсть сказав щось не те, що думав, перевiрте сказане двiчi. Немає нiчого страшного в тому, що ви зателефонуєте людинi ще раз i перепитаєте.
Якщо ви працюєте над складним матерiалом i не впевненi, що ви розумiєте його, зателефонуйте експертовi i упевнiться, що всi факти правдивi.

 

Неупередженiсть

Новостiйна стаття не може бути точною, якщо їй бракує неупередженостi. Якщо представленi не всi сторони справи, тодi ваша публiкацiя не дасть вашим читачам дiйсної картини подiї або суперечки. Навiть незначнi думки - вони можуть бути екстремiстськими, фанатичними або дурними - заслуговують на те, щоб їх освiтили.
Цитати мають подаватися у лапках, щоб зауваження не звучали дурними або передавали неправильне значення. З iншого боку, якщо полiтик-ветеран або хтось дуже досвiдчений у стосунках з пресою, робить дурнi коментарi публiчно, журналiсти i редактори повиннi використовувати свою власну думку про те, друкувати це чи нi. Вiд журналiстiв не вимагається бути цензорами усього свiту.

 

Тi, в кого беруть iнтерв'ю, мають зрозумiти, що вони говорять з журналiстом. Ви повиннi представитися, називаючи своє iм'я i органiзацiю, iнакше ви виступаєте на нечесних умовах.

 

Об'єктивнiсть i справедливiсть повиннi бути метою кожної статтi, незалежно вiд раси, статi, релiгiйних переконань або освiти журналiста i людей, про яких вiн чи вона пишуть.

 

Рiзноманiтнiсть штату журналiстiв часто допомагає гарантувати, щоб багато аспектiв статтi були неупереджено представленi у друцi або ефiрi. Рiзноманiтний штат має включати чоловiкiв i жiнок з рiзними культурним i етнiчним досвiдом, що вiдображало б iнтереси громадськостi i читачiв.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав