Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особливості заповнення декларації з податку на прибуток підприємства.

Читайте также:
  1. I.3.Особливості політичного становища гетьманів у 1648-1667 роках.
  2. Алгоритм розрахунку впливу факторів на прибуток
  3. Аналіз забезпеченості і повноти використання трудових ресурсів підприємства. Аналіз використання фонду робочого часу
  4. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства.
  5. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування
  6. Біографічні особливості М. Драгоманова
  7. Біографічні особливості М. Костомарова
  8. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ "ПОТОЧНОГО" ВІДНОВЛЕННЯ
  9. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ЗАНЯТЬ
  10. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІДНОВНИХ

Декларація з податку на прибуток підприємства є основною складовою податкової звітності, у якій платник зазначає своє податкове зобов’язання з податку. Процес її заповнення з прийняттям Податкового кодексу України дещо спростився у зв’язку із гармонізацією податкового та бухгалтерського обліку з податку, однак на практиці залишився трудомістким та складним.

Специфіка нової декларації полягає в тому, що вона набула значно більшого інформаційного характеру, що з одного боку полегшує здійснення податкового контролю, а з іншого – збільшує кількість часу, який потрібний платнику для її заповнення та подання, а представникам податкового відомства – на перевірку. Наведемо приклад. Відомо, що великі та середні платники зобов’язані подавати декларацію з прибутку в електронному вигляді (відповідно до консультації Міндоходів у Єдиній базі податкових знань у підкатегорії 135.02 у прийнятті паперової версії звітності таким платникам відмовлять). Однак документи, що не мають затвердженого електронного формату (стандарту), наприклад, копії документів, які підтверджують наявність заборгованості (договори купівлі-продажу, рішення суду тощо) до додатка СБ (врегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості), потрібно подавати до контролюючих органів окремо, у порядку, передбаченому для подання декларації в паперовому вигляді (консультація Міндоходів у підкатегорії 135.03 БЗ).

Є і певні суперечності із нормами ПКУ. Це може викликати труднощі та різностороннє трактування платниками норм ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємства. У зв’язку з цим авторським колективом було окреслено алгоритм заповнення декларації, в якому крок за кроком розкрито зміст та особливості заповнення кожного рядка загальної частини декларації та охарактеризовано основні зміни щодо додатків до неї.

Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків.

Декларація з податку на прибуток підприємства відповідно до ст. 49 ПКУ подається до податкових органів такими способами:

· особисто або через уповноважену на це особу;

· поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації);

· в електронній формі з дотриманням умов про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, встановленому законодавством (при цьому роздруковані оригінали декларації на паперових носіях подавати не потрібно).

Проте платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, зобов’язані подавати податкові декларації в електронному вигляді (п. 49.4 ст. 49 ПКУ). У прийнятті паперової версії звітності таким платникам відмовлять (консультація Міндоходів у Єдиній базі податкових знань у підкатегорії 135.02).

Зазначимо, що платник податку на прибуток разом з податковою декларацією подає квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. До складу річної фінансової звітності входять (ч. 2 ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» та п. 1 розд. II НП(С)БО 1):

· форма № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)»;

· форма № 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)»;

· форма № 3 «Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом)» або

· форма № 3-н «Звіт про рух грошових коштів (за непрямим методом)»;

· форма № 4 «Звіт про власний капітал»;

· форма № 5 «Примітки до річної фінансової звітності»;

· форма № 6 «Додаток до Приміток до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами».

Обов’язок подавати разом із податковою декларацією фінансову звітність з одного боку, забезпечує вищий рівень контролю. А з іншого, ураховуючи той факт, що існують розбіжності між податковим та обліковим прибутками, провести повноцінну перевірку, порівнюючи показники податкової і фінансової звітності, неможливо.

Розрахуємо суму податку на прибуток ТОВ «Полісся»

Ставка податку на прибуток становить 18%. Щоб визначити суму податку необхідно:

(Доходи – Витрати)*18%

(1122500-89350)*18%=185967 (грн.)

Сума податку на прибуток в податковій декларації відображається в рядку 16.

Отже, нова форма податкової декларації є досить непростою для декларування податку на прибуток підприємства. Вважаємо, що подальші наукові розробки та практичні надбання стануть поштовхом для напрацювання пропозицій щодо удосконалення як алгоритму розрахунку податку, так і структури податкової декларації з її суттєвим спрощенням внаслідок цього.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 92 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав