Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 10. Поняття права.

Читайте также:
  1. I. Понятие и виды источников (форм) права.
  2. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  3. II. Методология теории государства и права.
  4. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  5. Internet и система права.
  6. Jus Gentium как прообраз международного права.
  7. А 119. Значение толкования норм права...
  8. А) Общие принципы и подходы к изучению истории отечественного государства и права.
  9. А146. Предприятие с точки зрения гражданского права...
  10. Авторское право и смежные права.
Дата Зміст роботи за кожен день Відпрацьовано годин Зауваження курівника практики, оцінка
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

Тема 10. Поняття права.

Семінарське заняття - 4 години

План

1. Головні підходи до праворозуміння.

2. Передумови походження та етапи формування права. Історичні типи права та їх характеристика.

3. Поняття та ознаки права.

4. Сутність та зміст права.

5. Характеристика функцій права.

6. Об’єктивне та суб’єктивне право.

7. Співвідношення природного і позитивного права.

Основні терміни та поняття: право, виникнення права, історичні типи права, сутність права, зміст права, основні ознаки права, загально-соціальні функції права, спеціально-юридичні функції права, природне право, позитивне право.

Теми рефератів:

1. Характеристика основних історичних типів права.

2. Співвідношення права з іншими соціальними явищами.

3. Сутність права як певної міри свободи.

4. Загально-соціальні та спеціально-юридичні функції права.

Методичні вказівки:

При відповіді на перше питання передусім необхідно вказати, що праворозуміння -- це процес і результат розумової діяльності людини, спрямованої на пізнання права, його сприйняття(оцінку) і ставлення до нього як до цілісного соціального явища. На сучасному етапі існує декілька підходів до праворозуміння. По-перше – практичний, який існує в суспільній правосвідомості у вигляді особливого ціннісного ставлення до права. По-друге – теоретичний – що є результатом теоретичного осмислення права у вигляді наукових теорій. До того ж слід зазначити, що на базі різних поглядів і підходів до права склалися різні правові школи – напрями праворозуміння: школа природного права (Аристотель. Платон, Т.Аквінський, Г.Гроцій, Дж.Локк, І.Кант), юридичний позитивізм (Дж. Остін, Г.Харт, Дж.Коулмен, Дж. Раз), нормативістьська школа права (Г.Кельзен), соціологічний напрям право розуміння (Є.Ерліх, Ж.Гурвіч, Р.Паунд, Б.Кордозо, К.Ллевелін, Дж.Френк), психологічна школа права (Л. Петражицький), марксистське вчення про право (К. Маркс, Ф. Енгельс).

У другому питанні слід враховувати, що в основі виникнення права фактично знаходяться ті ж закономірності, що й в основі виникнення держави. На фоні характеристики цих закономірностей особливого пояснення потребує взаємозв'язок між виникненням права, приватної власності і держави. Виникнення права -- це процес переходу від мононорм первісного суспільства до нових, ефективніших засобів регулювання суспільних відносин, об’єктивно зумовлений появою відтворювальної економіки, змінами в системі суспільних відносин, необхідністю забезпечення еквівалентного обміну між товаровиробниками і узгодження суспільних інтересів в умовах соціальної диференціації.

В третьому питанні слід зауважити, що поняття права є визначальним для теорії держави і права, всієї юридичної науки. Потрібно підкреслити, що юристів право цікавить насамперед як соціальний інститут, призначений для впорядкування суспільних відносин, забезпечення гідної та безпечної життєдіяльності людини в суспільстві. Необхідно чітко сформулювати визначення поняття права, детально проаналізувати його ознаки: нормативність, загальнообов'язковість, формальну визначеність, системність, гарантованість державою.

В четвертому питанні треба вказати, що філософська категорія «сутність» використовується для відповідної характеристики будь-якого предмета чи явища. Ця категорія є також традиційною і для юриспруденції. Визначення сутності права припускає встановлення тієї його відносно стійкої і найбільш важливої внутрішньої якісної основи, котра відображає природу права як соціального інституту, його соціальне призначення.

Формулюючи визначення поняття функцій права необхідно наголосити, що функції права – це визначені сутністю права, його соціальним призначенням в даній країні, основні напрямки юридичного впливу на суспільні відносини права як нормативного регулятора цих відносин. Серед них треба виділити загально соціальні та спеціально юридичні функції та охарактеризувати їх.

Відповідь на наступне питання слід розпочати з визначення понять об’єктивне право та суб’єктивне право та проаналізувати їх взаємозв’язок.

В останньому питанні студентові необхідно з’ясувати що являє собою природне право і що є позитивним правом і чому вважається, що природне право протилежне позитивному праву, визначеному законодавством у рамках правової системи конкретної держави.

 

Практичне завдання:

У вигляді таблиці в конспекті викласти основні правові школи, вказати представників цих шкіл та їх погляди та підходи щодо праворозуміння.

Питання для самостійної роботи:

1. Що таке праворозуміння?

2. Які визначення права вам відомі?

3. В чому полягає сутність права?

4. Назвіть передумови виникнення права.

5. Що ви знаєте про спеціально-юридичні функції права?

6. Що таке об’єктивне право?

7. Що означає право в суб’єктивному сенсі?

8. Як ви розумієте позитивне право?

9. Що ви розумієте під природним правом?

Література:

1. Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / А.М. Колодій, В.В. Копєйчиков, С.Л.Лисенков та інші; За ред. В.В. Копейчикова. - Стер. вид. - К.: Юрінком Інтер, 2000. - 320 с.

2. Загальна теорія держави і права (Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів) / За ред. М.В. Цвіка, В.Д. Ткаченка, О.В. Петришина. – Харків: Право, 2002,

3..Комаров С.А., Малько А.В. Теория государства и права. Учебно-методический комплекс.- М.: Норма, 2004

4. Нечитайленко А.О. Державний екзамен з теорії держави і права. Навчальний посібник.- Харків, 2007.

5. Скакун О.Ф. Теория государства и права: Учебник.-Харьков: Эспада, 2005.

6. Марченко М.Н. Теория государства и права: учебник / М.Н. Марченко; Моск. гос. ун-т им. М.В. Ломоносова. 2-е изд., испр. и доп. – М.: Проспект, 2006.

7. Матузов Н.И. Теория государства и права: учебник / Н.И. Матузов, А.В. Малько; Ин-т государства и права Рос. акад. наук. 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Юрист, 2005.

8. Алексеев С.С. Теория права. – М.: БЕК, 1994.

 

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав