Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Система застосування добрив під _____________ культуру

Читайте также:
  1. A b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
  2. A Bit of Singing and Dancing
  3. A BRIEF HISTORY OF THE INTERNET
  4. A charge on the National cuLture
  5. A content of legal relations.
  6. A Damaged Telephone Line
  7. A deal that is only half done
  8. A few explanations to the text
  9. A Funding Challenge
  10. A FUNNY STORY
Система удобрення Форма добрив (органічні, мінеральні) Доза внесення, кг/га Строки внесення Спосіб внесення Марка с.-г. машин
№ поля (попередник)
Основне          
         
Передпосівне          
Рядкове          
Підживлення          
№ поля (попередник)
……          

Дається обґрунтування строків і доз та вказуються форми мінеральних добрив. Після цього підраховується баланс NPK кг/га у полях сівозміни (табл. 7).

Таблиця 7

Баланс NPK під культурою у полях сівозміни, кг/га д. р.

Показники балансу N P2O5 K2O
1.Урожай __________, ц/га      
2. Винос NPK з урожаєм 100 ц      
3. Внесено NPK з _________ т/га гною у полях сівозміни: № __________ №___________ №___________       ______       ______       ______
4. Внесено NPK з мінеральними добривами у полях сівозміни: №___________ №___________ №___________       ______       ______       ______
5. Внесено NPK у полях сівозміни: №___________ №___________ №___________     ______     ______     ______
6. Баланс NPK у полях сівозміни: №___________ №___________ №___________     ______     ______     ______

 

3.4. Сівба

Описується роль сорту (гібриду) в покращенні технологічних якостей сировини. Дається коротка характеристика найбільш поширених рекомендованих сортів і гібридів для відповідної зони зволоження. Наводяться показники якості насіння, документи про його якість, розкриваються поняття партії насіння та посівної одиниці.

Висвітлюються заходи щодо підвищення якості насіннєвого матеріалу (калібрування, дражування, інкрустація, обробка стимуляторами росту, протруювання та ін.). Вказати строки передпосівної підготовки насіння, препарати, дози, с.-г. машини й агрегати.

Навести агробіологічне обґрунтування норми висіву, строку, способу сівби, глибини загортання насіння для даної зони зволоження, враховуючи вимоги сортів та гібридів. Повністю наводиться розрахунок норми висіву насіння залежно від його посівних якостей, запланованого способу формування густоти та інших показників (табл. 8).

Таблиця 8

Сівба

№ поля Сорт (гібрид) Норма висіву на 1 га Площа поля, га Потреба в насінні, кг Сівба
тис. шт./га кг посівних одиниць строк спосіб агрегат
                   
                   

 

Розрахунки можна проводити в наступній послідовності (на прикладі цукрового буряка):

1) Визначається довжина рядка на 1 га 10000 м2: 0,45 м = 22222 м, де

а) 10000 м2 - площа І га(100м х 100м);

б) 0,45 м - ширина міжрядь;

2) Встановлюється необхідна кількість насінин (тис. шт. на 1 га) для забезпечення планової густоти рослин (наприклад, при 10 шт. схожих насінин на погонному метрі рядка - посів на кінцеву густоту: 22222* 10 шг.=222220 шт.

При 50% польовій схожості насіння отримуємо, близьку до оптимальної густоту рослин на період повних сходів - 1111 10 шт./га. При масі 1000 насінин, наприклад 20 г, вагова норма висіву буде складати: 222х20 = 4440 = 4,4 кг/га.

Описуються агротехнічні вимоги до сівби та її організація. Вказується потреба в сівалках для кожного поля, а також тривалість сівби на всій площі (днів) за умови, що оптимальне сезонне навантаження на одну сівалку складає 100 га.

3.5. Система догляду за посівами

Основним критерієм для застосування заходів з догляду за посівами повинна бути оцінка стану посіву на період вегетації. Описується система боротьби з бур’янами залежно від їх наявності в полях сівозміни, вказуючи конкретні агротехнічні та хімічні заходи по знищенню бур’янистої рослинності. Гербіциди слід застосовувати лише при середній та високій ступені забур’яненості посівів (додаток 8).

Залежно від типу забур’яненості даються найбільш ефективні суміші гербіцидів (ґрунтові, селективні). Непотрібно робити перелік всіх гербіцидів, які застосовуються на полях, окрім використаних у курсовій роботі.

Вказуються строки, способи і дози внесення гербіцидів, а також назва (латинська) найбільш поширених бур’янів, з якими проводиться боротьба.

Застосування інсектицидів проводити з урахуванням економічного порогу шкодочинності шкідників. Описуються заходи боротьби з хворобами. Наявні шкодочинні об’єкти в посівах цукрових буряків представляються в табл. 9.

Таблиця 9

Шкодочинні об’єкти в посівах _____________ культури

№ поля сівозміни Шкодочинні об’єкти
Бур’яни Шкідники Хвороби
об’єкт Фаза росту культури об’єкт Фаза росту культури об’єкт Фаза росту культури
             
             
             
             

 

Описуються всі технологічні прийоми по боротьбі з бур’янами, а також агротехнічні вимоги до кожного з них (боронування до і після сходів, формування густоти, шарування, міжрядні обробітки, підживлення добривами, захист проти шкодо чинних об’єктів). Наводяться марки машин, робочі органи, строки виконання робіт (табл. 10).

 

Таблиця 10

Система догляду за посівами __________________ культури

Перелік робіт Фаза розвитку Календарні строки Склад агрегату Технологічні параметри (препарат, норма, глибина та ін.) Вимоги до якості робіт
           
……          
           

 

Формування густоти (способи, машини) вказуються для кожного поля окремо, пов’язуючи із нормою висіву (див. підрозділ 3.4).

3.6. Динаміка росту та збирання врожаю

Розглянемо на прикладі цукрових буряків. А саме, визначається маса коренеплоду та листя протягом вегетації з 1.07 до 20.09 через кожні 10 днів, а також динаміка нагромадження цукру. Приріст коренеплоду (додаток 9), співвідношення маси листя до маси коренеплоду (додаток 10) та нагромадження цукру (додаток 11) будуть залежати від місяців та агрокліматичних умов зони зволоження. Підраховується біологічний урожай (ц/га)коренеплодів і гички цукрових буряків на 20.09 (табл. 11).

Таблиця 11

Динаміка росту та цукристості коренеплодів цукрових буряків

Показник дата Біологічна врожайність, ц/га
1.07 11.07 21.07 1.08 11.08 21.08 31.08 10.09 20.09
Маса коренеплоду,г                    
Маса гички, г                    
Цукристість,%                    

 

Обґрунтувати строки і темпи збирання цукросировини (початок, повільне та інтенсивне збирання). Описати види стиглості буряків. Підготовка площ до збирання. Намалювати схему розміщення збиральних загінок у одному з полів сівозміни. Враховуючи віддаль до цукрового заводу, запропонувати спосіб збирання та організацію праці всіх наявних у господарстві збиральних машин. Для потокового способу розрахувати потребу транспортних засобів для відвезення коренеплодів до заводу. Особливу увагу звернути на недопущення втрат урожаю під час збирання (повернені та неповернені втрати).

Описати агротехнічні вимоги до збиральних машин.

Розрахувати фактичну врожайність коренеплодів (основної продукції), враховуючи можливу біологічну врожайність (див. табл. 11)

Для узагальнення наведених результатів складається запроектована агротехнічна частина технологічної карти вирощування цукрових буряків, чи заданої культури яка розміщується в додатку 12.

Висновки

Висновки по основних розділах курсової роботи повинні бути викладені чітко, лаконічно та по пунктах (5-8 пунктів).

Пропозиції

Пропозиції щодо вдосконалення технології вирощування цукрових буряків мають бути конкретними, стислими і направлені на підвищення продуктивності та технологічної якості основної продукції.

 

 

Список рекомендованої літератури

основної:

1. Барштейн Л.А. Сівозміни, обробіток грунту і удобрення у зонах бурякосіяння / Л.А. Барштейн, І.С. Шкаредний, В.М. Якименко. - K.: Інститут цукрових буряків, 2002. - 185 с.

2. Буряківництво. Проблеми інтенсифікації та ресурсозбереження. Монографія. / Під заг. ред. В. Зубенка. - K.: НВП ТОВ “Альфастевія ЛТД”, 2007. - 488 с.

3.Влох В.Г. Рослинництво / В.Г. Влох, С.В. Дубковецький, Г.С. Кияк, Д.М. Ониіцук. - K.: Вища школа, 2005. - 382 с.

4. Гоменюк В.О. Буряківництво: Навч. посібник / В.О. Гоменюк. Вінниця: Континент-Прим, 1999.-276 с.

5.Зубенко В.Ф. Довідник буряковода / В.Ф. Зубенко. - K.: Урожай, 1991. 238 с.

6.Лихочвор В.В. Буряк / В.В. Лихочвор, P.P. Проць, Б.Д. Циців. - Львів: НВФ “Українські технології-”, 2003. 84 с.

7. Лихочвор В.В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур / В.В. Лихочвор. - 2-е видання, виправлене. - Київ: Центр навчальної літератури, 2004. - 808 с.

8. Лихочвор В.В. Рослинництво. Сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур / В.В. Лихочвор, В.Ф. Петриченко. Львів: НВФ “Українські технології”, 2006. - 730 с.

9.Методика исследований по сахарной свекле. - K.: ВНИС, 1988. - 294 с.

10. Роїк М.В. Буряки / М.В. Роїк. - K.: XXI вік, 2001. - 320 с.

11. Рослинництво: Лабораторно-практичні заняття: Навч. посібник / Д.М. Алімов, М.А. Білоножко, М.А. Бобро та ін.; За ред. М.А. Бобро та ін.- K.: Урожай, 2001392 с.

12. Рослинництво. Підручник / С.М. Капенська, О.Я. Шевчук, М.Я. Дмитришакта ін. За редакцією О.Я. Шевчука. K.: НАУУ, 2005. 502 с.

13. Танчик С.П. Технології виробництва продукції рослинництва.

Підручник. / С.П. Танчик, М.Я. Дмитришак, Д.М. Алімов та ін. К.: Видавничий Дім “Слово”, 2008. - 1000 с.

14. Ткаченко О.М. Інтенсивна технологія вирощування цукрових буряків / О.М. Ткаченко, М.В. Роїк. - К.: Академпрес, 1998. І 85 с.

15. Управління врожайністю цукрових буряків / І.Ф. Карпенко, С.Ю. Зоря,

О.В. Герасименко та ін.; За ред. І.Ф. Карпенка. - К.: Урожай, 1991,- 192 с.

- додаткової

1. Періодичні фахові видання:

I. Агроном.

II. Вісник аграрної науки.

III. Збірник наукових праць ІЦБ

IV. Пропозиція.

V.Сахарная свекла.

VI. Цукрові буряки.

2. Інтернет.

 

Додаток 1

Зразок титульної сторінки

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

 

Агрономічний Кафедра рослинництва та

факультет технологій ім. О.Л. Зозулі

 

Курсова робота

з дисципліни “ Технічні культури ”

на тему: “ Розробка технології вирощування культури_____________________________________

в умовах ________________________ зволоження

 

Виконав (ла) _____ студент(ка)_______ курсу

______________ форми навчання

______________ академічної групи

 

(прізвище, ім’я, по батькові)

 

Перевірив:______________________________

(посада, прізвище, ініціали)

 

 

Дата здачі роботи:________________________

Дата захисту:_____________________________

 

 

Вінниця 201__




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.017 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав