Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 4. Форми (джерела) права

Читайте также:
  1. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  2. I. Понятие законности. Соотношение законности, права и власти.
  3. I. Понятие законности. Соотношение законности, права и власти.
  4. I. Понятие и виды источников (форм) права.
  5. I. Права на результаты интеллектуальной деятельности
  6. I. Предпосылки формирования философии НВ.
  7. I. Сопровождение перехода на новый образовательный уровень (обучение в школе) Уровень сформированности познавательной деятельности и отдельных её компонентов
  8. I. Теория государства и права как наука. Ее место в системе юридических наук.
  9. I. Теория государства и права как наука. Ее место в системе юридических наук.
  10. II. Компетенции, формируемые в результате освоения учебной дисциплины

(4 години)

Поняття «джерело права». Поняття форми права. Загальна характеристика основних історичних форм права: 1) правовий звичай; 2) правовий (судовий і адміністративний) прецедент; 3) нормативно-правовий акт (закон і підзаконний нормативний акт); 4) нормативно-правовий договір; 5) форми релігійного права; 6) форми міжнародного права; 7) локальні та індивідуально-правові акти.

Форми права в системі права України. Поняття, суть, види і загальна характеристика закону як форми права. Поняття, види, храктеристика підзаконного нормативного актів. Юридична сила форм права. Правовий звичай і нормативний договір у правовій системі України. Місце і роль актів міжнародного права в правовій системі України.

Тема 5. Норма права: поняття, структура, класифікація

(6 годин)

Поняття та ознаки норми права. Структура правової норми. Класифікація правових норм. Співвідношення норми права та статті нормативно - правового акту. Дія норми права в просторі, часі та за колом осіб. Поняття та зміст юридичної сили правової норми. Поняття правової колізії. Поняття, зміст та види колізійних норм.

 

Тема 6. Система права та система законодавства

(4 години)

Поняття та риси системи права. Структура системи права. Предмет і методи правового регулювання як основні критерії поділу системи права на підсистеми, галузі, інститути тощо. Поняття та ознаки публічного і приватного права. Поняття та структура законодавства. Система права та система законодавства: співвідношення. Поняття, ознаки та форми систематизації. Загальна характеристика основних галузей права і законодавства України.

 

Тема 7. Правовідносини

(6 годин)

Правовідносини як одна із конкретних форм існування (буття) права. Поняття, риси та види правовідносин. Структура правовідносин (об'єкт, суб'єкт та зміст). Поняття та зміст юридичного і фактичного змісту правовідносин. Передумови виникнення, зміни та припинення правовідносин. Поняття, ознаки та види юридичних фактів. Фактичний склад: поняття, ознаки та види.

 

Змістовий модуль ІІІ

Тема 8. Реалізація права

(6 годин)

Поняття та ознаки реалізації права. Основні форми реалізації норм права: дотримання, виконання, використання та застосування. Суб’єкти реалізації права. Застосування права як особлива форма реалізації права. Поняття та основні ознаки правозастосовної діяльності. Стадії правозастосування. Поняття, ознаки та види актів правозастосування. Поняття та зміст аналогії закону та аналогії права.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав