Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Пантеон давньоукраїнських богів

Читайте также:
  1. Передумови появи богів в українській міфології
  2. Римский пантеон.
  3. Язичництво дохристиянської Русі, пантеон слов'янських богів.

Пантеон (з грецької – місце, присвячене всім богам) – це сукупність богів того чи іншого культу (додаток схема).(28-412)

Найдавнішим божеством, яке давні племена уявляли творцем світу, вважався Род, що поєднував у собі всю родину: померлих предків, живих нащадків та майбутні, ще не народжені покоління.(П) Символом Рода було зображення родового дерева, яке малювалось на дверях кожної сім´ї, і на якому відзначались всі народжені ч(1-ТІ 48)ни родини: дівчата — квіткою, хлопці — листком. Коли хтось із родини вмирав, на дереві ставився хрестик Першими божествами, про які існують окремі згадки, були Білобог та Чорнобог, що уособлювали світлу та темну сили. Валерій Войтович стверджує, що Біло бог - бог білого дня, щастя, добра, багатства, здоров’я і плодючості, син могутнього Рода. Білобог живе у чудовому золотому сонячному храмі, посеред якого стоїть золота чаша, по вінця наповнена благом. Було своєрідне вірування: на своїх празниках і бенкетах наші предки передавали один одному по колу чашу з молитвою-закляттям в ім’я доброго і злого богів. Чорно бог - бог ночі, темних хмар і зими, ворог світла. Вважалося, що Чорнобог живе у пеклі. Як день завжди змінює ніч, так і Чорнобог вічно змагається з Біло богом [6-131].

Місце верховного бога займав Сварог — бог неба, небесного світла.(Р). Він уявлявся втіленням світла, чим співвідносився з відповідним культом. Сварог- це небосхил, прикрашений теплотворним сонцем і опертий на Землю-горизонт.(1-ТІ 117)Предки уявляли Сварога в образі всечуючого і всевидючого зоряного неба. Сварог є батьком вогню і Сонця, а Сонце, або Сварожич - дитиною Неба. Саме в нашому районі, на думку Войтовича, назва села Сварицевичі пов’язана з назвою самого Сварога.(6-141)

Дажбог (Даждьбог) — вважався сином Сварога й уявлявся божеством сонця та земного достатку, що символізувався врожаєм жита та пшениці.(С) Тому його ім´я було поширене у хліборобських обрядах, а його символом був останній сніп як втілення духу поля. Навесні зерно з нього висівали, «відпускаючи дух Дажбога на волю» [6-170].

Окрім того, у праслов´янській міфології існувало багато божеств, пов´язаних із сонячним колообігом, які уособлювали сонце в різних знаках зодіака.

Волос (Велес) або Тур в уяві давніх племен вважався грізним богом худоби.(Т) Його походження сягає давніх часів, очевидно ще до трипільської культури, коли основним заняттям людей на цій території було не землеробство, а скотарство. Велес був богом золота і достатку. Символом Велеса був волохатий кожух, вивернутий навиворіт, що залишився частково як елемент обрядовості у новорічних звичаях, які донесли до нас відгомін «волових свят». Валерій Войнович акцентує увагу на тому, що ритуальні відбиття мотиву вірування в бога Велеса знаходимо у новорічних та масляничних перерядженнях у різноманітних звірів[6-326]. Хоча Велес чи Тур тривалий час вважався грізним владикою інших богів, був період, коли він поступався своєю силою іншому божеству — Перунові. Перун був володарем вогню блискавок і грому (чим співвідносився із культом світла), богом війни та охоронцем військової дружи ни. Його уявляли струнким срібноголовим, золотовусим чоловіком з луком і стрілами в руках. Символами Перуна вважали дуб, калину, цвіт папороті (існувало повір´я, що папороть цвіте в час грози на свято Купала); його предметами були сокира та стріла. Люди вірили, що дерево, в яке «вдарив Перун», не можна використовувати для будівництва, але з нього можна виготовляти музичні інструменти [6-299]

У давньослов´янському пантеоні були і богині. Однією з найдавніших та найважливіших вважалась Лада(У) — богиня кохання та шлюбу, чоловіком якої був Лад(12-11).

Серед жіночих божеств важливе місце відводилось Мокоші — богині рукоділля, прядіння, ткацтва, покровительці пологів та породіль. (Ф)Вона теж зв´язана з культом води, який у ній поєднується з культом богині-матері. Богинею зла, темної ночі, страшних сновидінь вважалась дочка Чорнобога Мара, що душить людей, п´є їхню кров, закриває світло.(6-206)

Таким чином, міфічне мислення — це особливий вид світовідчуття, специфічне чуттєве уявлення про явища природи і життя. Воно полягає у творенні в уяві іншої реальності, ілюзорної дійсності, що будується на основі правірувань. Його основна форма — це образ, його сутність — це вербалізація речі, руху, дії, згодом — ритуалу. Лише з часом міфи оформлюються в суцільні оповіді, які є розширеними метаформами, сакралізуються, стають священними сказаннями.(14-82)

Давній праслов´янський міф — це не стільки оповідь про створення світу, як сукупність поглядів, на основі яких пояснювали природні та суспільні явища, здійснювали ритуали та обряди, — тобто своєрідна система уявлень людини про Всесвіт. Труднощі дослідження української міфології полягають у тому, що вона майже не зафіксована у писемній формі, а існуючі згадки про стародавні вірування надто фрагментарні. Окрім того, побутуючи усно, міфи з часом видозмінювались, підпадаючи під різноманітні впливи. З уривків прадавніх міфів, які дійшли до нас, важко вибудувати єдину систему, але нашому земляку, Валерію Войтовичу, вдалося зібрати вагомий фольклорний матеріал, узагальнити його та підкріпити археологічними фактами та вже існуючими науковими дотичними цієї теми розвідками.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав