Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Моделювання виробничих небезпек

Читайте также:
  1. Аналіз небезпеки підприємства
  2. Аналіз потенційних небезпек
  3. Біологічні фактори небезпеки
  4. Бюджет загальновиробничих накладних витрат
  5. Вентиляція виробничих приміщень, види вентиляції.
  6. Визначення і класифікація виробничих шкідливостей
  7. Евакуація – це переміщення людей із осередку небезпеки у безпечну зону через заздалегідь передбачені шляхи евакуації.
  8. ЕкономікА ТА моделювання
  9. Залежно від потреби небезпеки класифікують за різними ознаками
  10. Заходи безпеки при експлуатації виробничих об,єктів і захист працівників від травмування

Метод логічного моделювання потенційних аварій, травм і захворю­вань відкриває можливість розробити досконалу систему управління безпе­кою життєдіяльності виробництва, яка базується на оперативному пошуку виробничих небезпек, їх глибоку логічному аналізі й терміновому усуненню потенційних небезпек ще до виникнення травмонебезпечних і катастрофіч­них ситуацій.

У процесах формування, виникнення аварій і виробничих травм усі випадкові події чи явища, що утворюють конкретну небезпечну ситуацію пов'язані між собою причинно-наслідковими зв'язками. В них є початкові, проміжні, і кінцеві події.

Початкові події (дії або явища) виявляються у процесі обстеження об'єктів виробництва, а проміжні і кінцеві визначаються і включаються до схеми на основі логічного аналізу. Слід пам'ятати, що поняття початкових подій введено умовно. Це та подія, яка перша потрапляє в поле зору, на яку першу ми звертаємо увагу, а на справді початкова подія може бути значно глибше. Наприклад, у випадку опіку руки механізатором об випускний колектор двигуна трактора початковою подією на перший погляд вважається висока температура колектора. Але причиною високої температури колектора є вихід через нього відпрацьованих газів, що мають, високу температуру. Причиною ж утворення газів з високою температурою в циліндрах двигуна є зго­рання палива і т.д. Виходячи з цієї моделі для ліквідації можливості опіку необхідно не допускати запуску двигуна, а отже і виконання роботи. Для запобігання небезпечної ситуації, (в даному випадку опіку) достатньо не допускати можливості попадання працівника в небезпечну зону, тобто в простір, де можлива дія на працівника небезпечного чи шкідливого фактора (в даному випадку опік стався через відсутність захисних огороджень колектора).

З вище приведеного аналізу можливості виробничої травми працівника можна виділити події які між собою статистично не зв'язані (відсутність огородження та висока температура колектора) і можуть виникати незалежно

одна від одної, та статистично залежні (висока температура колектора тому, що через нього проходять гарячі відпрацьовані гази, або експлуатація трактора без захисного огородження через не проходження механізатором інструктажу з охорони праці), коли одна подія не може відбутись, якщо не відбулася попередня.

На схемах логічних моделей статистично залежні події розміщують послідовно, а статистично незалежні паралельно. Схематично даний процес можна зобразити так:

НУ1 —► НУ2 —► НУЗ

НС —► Т

НУ4 —► НУ5 —► НД1

 

де, НУ І - згорання палива в циліндрах;

НУ2 - вихід відпрацьованих газів через колектор;

НУ З - нагрівання випускного колектора;

НУ4 - незадовільне проведення навчання з охорони праці;

НУ5 - відсутність у механізатора необхідних знань з охорони праці;

НД1 - експлуатація трактора без захисних огороджень колектора;

НС - можливість доторкання механізатора до гарячого колектора;

Т — травма (опік руки).

Отже, аналізуючи логічні моделі процесів формування та можливого виникнення травмонебезпечних та аварійних ситуацій завжди можна знайти подію, з якої починається небезпечний процес. Саме на виявлення і ліквіда­цію цих подій направлена робота служби охорони праці та спеціалістів і ке­рівників з метою недопущення виробничого травматизму на своєму підпри­ємстві. Студент повинен уміти побудувати модель розвитку травмонебезпеч­них ситуацій для кожного технологічного процесу виробництва і на її основі розробити план заходів по недопущенню формування небезпечних ситуацій.

7. Недоліки в роботі з охорони праці при здійсненні технологічних процесів у базовому господарстві (відповідно до теми розділу) та шляхи поліпшення умов праці.

На основі виявлених недоліків (якщо вони є) студент повинен розро­бити план заходів по їх ліквідації та рекомендувати виконавців.

Залежно від теми дипломної роботи і, відповідно, до теми розділу з охорони праці більша увага повинна приділятись висвітленню окремих пунк­тів цих методичних вказівок.

Об'єм розділу повинен складати 5-7ст при написанні від руки і 3-5ст при комп'ютерному наборі стандартним шрифтом (14 пунктів, Times New Roman, полуторний інтервал). За всіма консультаціями студент повинен зве­ртатись до викладача-консультанта. Розділ повинен бути представлений на рецензію протягом 10 семестру або по його закінченню не менше, як на 2-3 дні (не включаючи вихідних і святкових днів).

Для написання розділу рекомендується користуватись такою літерату­рою:

 

- основна

Л-1. Гандзюк М. П., Желібо Є. П., Халімовський М. О. Основи охорони праці. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. За редакцією М. П. Гандзюка. -К.:Каравела, 2003. -408 с.

Л-2. В. У. Жидецький, К. В. Джигерей, О. В. Мельников. Основи охорони праці. Львів: Афіша, - 2000р. - 350с.

Л-3. Д.А. Бутко, ВЛ. Лущенков, М.Т. Воїнов, Мазілін. Організація охорони праці в сільському господарстві. - Сімферополь: Бізнес-Інформ.1998, 324с..

Л-4. Лехман С.Д., Рубльов В. І., Рябцев В. Т. Запобігання аваріям і травматизму в с.-г. виробництві. К.: Урожай.-1993.-С. 270.

Л-5. Гряник Г.М., Лехман С.Д., Будко Д.А. і ін. Охорона праці. - К.: Урожай-1994.-С. 267.

Л-6. Бутко Д.А., Лущенков В. Д., Лехман С. Д.. Практикум з охорони праці. - К.: Урожай.- 1995.

Л-7. Калошин А. И. Охрана труда. - М.: Агропромиздат, 1991.

Л-8. Бутко Д. А., Лущенков В. Л., Рогач Ю. П., Петров В. В. безпека технологічних процесів при виробництві та післязбиральній обробці проду­кції рослинництва. - Семфірополь: Бізнес-Інформ, 2002. - 344с., іл.

Л-9. Войналович О.В. Працеохоронні засади у схемах,таблицях і графіках:посіб./ О.В. Войналович.К.:Основа,2009.-88с.

- додаткова:

ЛД-1. Закон України „Про охорону праці". К.-1993.

ЛД-2. Закон України „Про забезпечення санітарного благополуччя на­селення". К.-1994.

ЛД-3. Закон України „Про пожежну безпеку". К.-1993.

ЛД- 4. Лехман С.Д., Целінський В.П. і інші. Довідник з охорони праці в с.-г. // К. Урожай - 1990.-С. 396.

ЛД-5. Охорона праці і пожежна безпека. - К.: Вища шк., 1983.

ЛД-6. Державна стандарти України ЗДСТУ з питань охорони праці.

ЛД-7. Будівельні норми і правила.

ЛД-8. Типове положення про порядок проведення навчання і перевірку знань з питань охорони праці НПАОП0.00-4.12-05

ЛД-9.Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві НПАОП 0.00-6.02-04

ЛД-10. Пожежна безпека (нормативні акти та інші документи). // К. 1997. Т. 1,2,3,4.

ЛД-11. Науковопрактичний коментар до Закону України "Про охорону праці". К.: Основа, 1996.

ЛД-12. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості виробничого процесу. Ж. "Охорона праці" №6.-1998.

ЛД-ІЗ. Правила охорони праці в сільському господарстві ДНАОП Л.0.00-І.0І 00.к.: "Форт" 2001.

ЛД-14.Безпека та охорона праці для фермерів(система самоконтролю,настанови та помітки).-К.:Основа,2007.-64с.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 128 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав