Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Техніка як елемент культури

Читайте также:
  1. Авторське право. Елементи правовідношення.
  2. Аналіз виробництва культури
  3. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  4. Біогеохімічні цикли основних хімічних елементів
  5. Братства як феномен національної культури: роль братських шкіл у розвитку освіти та збережені етнокультурної ідентичності.
  6. Будова нагрівальних елементів
  7. Будова нагрівальних елементів
  8. В чому заключається сенс професійної культури
  9. Виберіть назву найефективнішого комплексного препарату, що містить найбільше необхідних організму макро- і мікроелементів і вітамінів.
  10. ВИБРАНІ ЕЛЕМЕНТИ КАНОНІЧНОГО ПРАВА

Коли ж мова йде про техніку як показник рівня розвитку культури і цивілізації ми маємо на увазі, що економічні епохи розрізняються не тим, що виробляється, а тим, як виробляється і якими засобами праці. Вплив техніки на суспільство пом'якшується або посилюється в залежності від соціально-економічних умов застосування техніки. Саме ж розвиток техніки випробує могутній вплив з боку економічної, політичної та іншого середовища. І в той же час техніка сама стимулює розвиток економіки і суспільства в цілому. Але закономірності розвитку техніки не зводяться до соціально-економічним закономірностям. В IV тис. до н.е. людина винайшла писемність, і з цього моменту починається «видима», частина її історії. У V тис. до н.е., коли формуються людські спільноти, починає встановлюватися громадський порядок. Цьому сприяли розвиток мови і поділ трудових обов'язків. Усередині первісної спільноти стали виділятися групи, які окремо займаються землеробством, скотарством, полюванням, виготовленням знарядь праці; а також військовою діяльністю [2].

Перехід від застосування особистих знарядь до організованої діяльності свідчив також про збільшену майстерності у виготовленні і застосуванні техніки. О. Шпенглер відзначає, що «разом з діяльністю здійснюється крок від органічного до організованого існування, від життя в природних групах до штучних груп, від зграї до народу, стану і держави» [2].

З появою держави первіснообщинний лад поступово змінюється рабовласницьким. У цей період розквітає ремісниче виробництво. Удосконалюються методи обробки металів із застосуванням лиття, паяння та зварювання, встановлюється виробництво гончарних виробів, розвивається гірнича і будівельна справи. Підйом ремісничого виробництва відбувається одночасно з утворенням міст. Люди починають зводити великі будівельні споруди. Торговельні відносини і військові походи призводять до поліпшення способів пересування по суші та по морю. З'являються дороги і мости, по яких пересуваються завантажені вози, розширюється мореплавство. Однак здебільшого технічні винаходи не були спрямовані на поліпшення умов праці. І найважчу роботу виконували раби. Фізична сила людей і тварин, була чи не єдиним джерелом всіх технічних перетворень. Століттями існувала неефективний рабська праця, що не сприяла прогресу в техніці, – люди, як і при первіснообщинному ладі, переважно користувалися найпростішими ручними знаряддями.

Механічні машини Архімеда і Герона Олександрійського можна вважати в цьому плані рідкісним винятком, до того ж, за запевненням Плутарха, вони з'явилися на світ як «забави вчених чоловіків». Разом з тим, період рабовласницького ладу міг продемонструвати зразки найдосконаліших технічних творінь, до яких відноситься, зокрема, піраміда Хеопса. Навіть якщо не робити знижок на примітивність знарядь, доступних в III тис. до н.е., жодне сучасне спорудження не перевершує її ні технічною віртуозністю, ні сміливістю задуму.

Тим часом, великий задум був приведений у виконання культурою, яка тільки що вийшла за рамки кам'яного століття і ще довгий час продовжувала використовувати кам'яні знаряддя, хоча застосовувалася і мідь для різців і пил, що служили для обробки масивних кам'яних плит для нових пам'ятників. Всі операції виконувалися вручну.

В умовах капіталістичного ладу, безсумнівно, розквітає «дух винахідництва». І не тільки тому, що технічна творчість стало «підживлюватися» науковими відкриттями. Справа в тому, що не в усі часи, не в усі епохи, винаходи знаходили підтримку в суспільстві, навіть якщо вони були очевидно корисними. Нерідко в суспільстві виставлялися соціальні заборони на винаходи. Так, наприклад, середньовічний ремісник, який вступає в цехову організацію, брав загальний статут, мета якого полягала в тому, щоб забезпечити рівні для всіх умови праці. Згідно з цим статутом заборонялося знижувати або підвищувати ціни на вироблені товари, заборонялася реклама... і заборонялися всякого роду винаходи, які могли збільшити продуктивність праці (тим самим, порушуючи рівні для всіх умови). Іншими словами, технічні винаходи тут вважалися небажаними. В умовах же капіталістичного ладу діяльність людини навпроти орієнтується на винаходи, як на те, що відкриває їй доступ до фінансового процвітання... [1]




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав