Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етап ремісничої техніки

Читайте также:
  1. Безпека при експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки.
  2. Взаємозв'язок техніки і науки
  3. До яких органів, що здійснюють нагляд і контроль з охорони праці, могли звернутися сантехніки за захистом порушених прав у сфері охорони праці?
  4. ДОНБАСЬКИЙ ІНСТИТУТ ТЕХНІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
  5. Етап машинної техніки
  6. Етап сучасної (інформаційної) техніки
  7. Засоби, методи, техніки масовокомунікаційного впливу.
  8. Інструкція техніки безпеки при користуванні пристроєм
  9. Класичні графічні техніки. Історія виникнення друкованих технік.

На другому історичному етапі розвитку техніки технічні вироби стають порівняно численними і набагато різноманітнішими, а технологія їх виготовлення – досить складною. Саме тому вже не кожна людина може, як це було раніше, сама виготовляти необхідні для своєї роботи знаряддя. Більш того, саме використання деяких особливо складних знарядь вимагає тепер відповідної, більш-менш серйозної, підготовки. Ще більш серйозної підготовки вимагає заняття власне ремеслом, тобто виготовленням самих знарядь і виробництвом начиння і послуг.

Отже, можна впевнено сказати, що розвиток техніки йшов по шляху диференціації і вузької спеціалізації технічної діяльності, які призвели до утворення окремої соціального верстви, де спеціально займається цією діяльністю - верстви ремісників. Ремісник, як слушно зауважив Х. Ортега-і-Гассет, поєднує в собі і техніка, і робітника. Він не тільки проектує, тобто ідеально створює предмет своєї діяльності, але і сам здійснює свій проект, перетворюючи його в матеріальний об'єкт.

У зв'язку з цим стоїть одна з найважливіших особливостей ремесла, що відрізняє його від інших, більш розвинених форм технічної діяльності, і полягає в тому, що при ньому знаряддя праці ще виступає простим доповненням або додатком до людини, яка продовжує залишатися головною дійовою особою або рушійною силою всього технічного процесу. Дане відношення «людина – знаряддя» докорінно зміниться тільки згодом, при так званій машинній техніці.

Інша істотна відмінність ремесла як особливої форми технічної діяльності полягає в тому, що воно грунтується не на науці, не на теоретичному розрахунку, а на традиційних знаннях, на переданих від покоління до покоління (від батька до сина і т.д.) практичних навичках і уміннях. Це означає, що ремеслом можна було опановувати тільки емпіричним шляхом, і саме тому воно і залишалося у владі традиції. Дана обставина позначила сильні обмеження на всю винахідницьку діяльність. І, справді, винахід або технічне відкриття протягом усього другого історичного етапу існування і розвитку техніки залишалося рідкісною подією і носило, як правило, той же випадковий ненавмисний характер, що і раніше. Воно, як і колись, здійснювалося головним чином методом «спроб і помилок», що, безсумнівно, стало однією з причин низьких темпів технічного прогресу на етапі ремісничої техніки. І хоча ці темпи суттєво прискорилися в порівнянні з темпами розвитку «техніки випадку», але, тим не менш, вони залишалися настільки повільними, що другий історичний етап в розвитку техніки тривав тисячоліттями і в історичному плані завершився лише з приходом епохи Відродження, а ще точніше - з початком епохи Нового часу в Європі. Отже, тільки з настанням Нового часу реміснича техніка історично вичерпує свої можливості і поступається місцем новому етапу в розвитку техніки - машинній техніці.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав