Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Концепції техніки М. Хайдеггера і К. Ясперса

Читайте также:
  1. Безпека при експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки.
  2. Буття:проблеми,концепції форми.
  3. В чем суть концепции культуры К. Ясперса?
  4. Взаємозв'язок техніки і науки
  5. Виникнення та формування концепції системного підходу.
  6. Віхи життєвого шляху Й.Ф.Гербарта. Основні положення філософсько-психолого-педагогічної концепції видатного педагога
  7. Вопрос № 58. Философия М. Хайдеггера. Философия М.Хайдеггера
  8. Вопрос № 60. Философия К. Ясперса
  9. Демографічна політика; поняття, зміст та основні концепції
  10. До яких органів, що здійснюють нагляд і контроль з охорони праці, могли звернутися сантехніки за захистом порушених прав у сфері охорони праці?

Ма́ртин Ха́йдеггер 1889-1976 – Великий німецький філософ вважав, що сутність техніки – не інженерна творчість, яке задовольняє потреби людини, а об'єктивний процес, за яким стоїть організація сучасного виробництва, світогляд і цінності нового часу. Хайдеггер блокує настільки звичне для нас переконання, по якому людина стоїть над технікою і природою або що техніка не впливає на природу, оскільки створена і діє відповідно до її законів. Інакше кажучи, Хайдеггер стверджує, що питання про техніку – це питання про людину і в нашому розумінні природи [4].

Осмислити пролему феномену техніки для Хайдеггера – це можливість зрозуміти, як можна звільнитися з-під її влади, як можна впливати на техніку в потрібному для людини напрямі. Іншим важливим положенням Хайдеггера є твердження про те, що сучасна техніка тісно пов'язана не тільки з природною наукою, але й більш широко – з метафізикою Нового часу; остання ж, по Хайдеггеру, культивує ідеї суб'єктивізму і панування над світом.

Згідно Хайдеггера, техніка органічно пов'язана, з одного боку, з сучасним природознавством і метафізикою, з іншого – особливим чином організованим виробництвом. Хайдеггер стверджує, що у межах сучасного суспільства, і людина і природа стають лише технікою, що становить загрозу для самого існування людства. Як обумовлена технікою, як частина технічної реальності людина вже не може діяти проти техніки; її рішення по природі відтворюють все ті ж технічні принципи, вона не може осмислити якісь інші нетехнічні дії. «Не горезвісна атомна бомба, – пише Хайдеггер, – є, як особлива машинерія смертоносна. Те, що вже давно загрожує смертю людині і притому смертю його суті, – це абсолютний характер чистого воління в сенсі навмисного прагнення затвердити себе у всьому. Те, що загрожує людині в її сутності, тобто вольове переконання, ніби за допомогою мирного вивільнення, перетворення, накопичення сил природи, а також управління ними людина може зробити людське буття для всіх більш стерпним і в цілому щасливим» [4, с.148].

Тут важливо звернути увагу, що сутність техніки по Хайдеггеру передбачає розгляд техніки в рамках більш широкого цілого – світовідчуття людини Нового часу, сучасного виробництва, науки і споживання. Важлива і негативна оцінка техніки, яка ставить людину на межу ризику і катастрофи. «Небезпечна, – говорить Гайдеггер, – не техніка сама по собі. Немає ніякого демонізму техніки; але є таємниця її істоти. Істота техніки як місія розкриття потаємне – це ризик. Змінене нами значення слова «постав», можливо, зробиться нам трохи ближче, якщо ми подумаємо тепер про постав в сенсі посланням і небезпеки» [4, с. 234].

Хайдеггер підкреслює неможливість мислити і вирішити проблеми техніки в рамках відповідних практик і дискурсів, в яких техніка склалася (була конституйована) і функціонує. Для пояснення своєї думки Хайдеггер намагається показати, що техніка не є чимось зовнішнім по відношенню до буття, а збігається з останнім, тому наївно, не змінюючи саме буття, сподіватися вплинути на техніку в потрібному для людини напрямі.

Досить широко питання сутності техніки освячені у роботах німецького філософа К. Ясперса (1883-1969). От яке тлумачення техніки дає цей філософ: "Техніка виникає тоді, коли для досягнення мети вводяться проміжні засоби. Безпосередня діяльність, подібно подиху, руху, прийняттю їжі ще не є технікою. Лише в тому випадку, якщо ці процеси відбуваються невірно і для того, щоб виконувати їх правильно говорять про техніку дихання і т. п." [5].

Далі Ясперс виділяє характерні риси техніки, до яких відносить наступні:

– Розум. "Техніка спочиває на діяльності розуму, в сполученні з передбаченням можливостей і з припущеннями. Техніка оперує механізмами, перетворює свої дані в кількість і відносини. Вона є частиною загальної раціоналізації як така."

– Влада. Використання техніки дає людині владу над природою. "Техніка панує над природою за допомогою самої природи." Вона дає уміння, методи якого є зовнішніми по відношенню до мети. Панування техніки грунтується на знанні - от чому говориться, що знання – це сила.

– Сенс техніки. Влада має сенс тільки за наявності мети. Цілями володарювання над природою є полегшення життя людини, скорочення щоденних зусиль, що витрачаються на існування, збільшення зручностей. "Зміст техніки, – пише Ясперс, – складається в звільненні від влади природи. Її призначення – звільнити людину як живу істоту від підпорядкування природі з її бідами, погрозами, кайданами. Тому принцип техніки полягає в цілеспрямованому маніпулюванні матеріалами і силами для реалізації призначення людини" [5].

– Види техніки. Ясперс розрізняє техніку, що виробляє енергію і техніку, яка виробляє продукти. До техніки він відносить "...будь-яке оперування матеріалами і силами природи для одержання корисних речей і об'єктів."

– Відкриття і повторювана робота. Техніка - це сукупність відкритих людиною прийомів і дій, які можна потім повторювати скільки завгодно разів. У цьому полягає розходження між творчою і трудовою діяльністю.

– Спотворення. Виникають тоді, коли знаряддя та дії перестають бути опосередкованими діями і стають самоціллю, і тоді абсолютною метою стають засоби.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав