Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Співвідношення стихійного і свідомого, об’єктивної закономірності і вільної діяльності людей у розвитку суспільства. Суб’єктивізм і волюнтаризм у суспільному розвитку.

Читайте также:
  1. A. Раздел специальной психологии, изучающей психическое развитие у умственно отсталых людей и возможности его коррекции.
  2. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  3. Lt;question> Деятельность по преобразованию человека или группы людей называется
  4. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  5. V.ХАРАКТЕРИСТИКИ САМОАКТУАЛИЗИРУЮЩИХСЯ ЛЮДЕЙ
  6. А 4. На «дне» можно увидеть людей разных профессий. Кем был Бубнов?
  7. А) Люди оспаривали бы аксиомы математики, если бы этого требовали их интересы. Но интересы людей не затрагиваются математическими аксиомами. Следовательно...
  8. А. исторически-конкретная совокупность людей, взаимодействующих между собой на определенной территории и имеющих общую культуру
  9. Агентство Bloomberg опубликовало ежегодный рейтинг самых влиятельных людей в финансовой сфере на 2014 год.
  10. АКТИВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ НАРОДІВ АЗІЇ ТА АФРИКИ ЯК НОВА ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ

Волюнтаризм (лат. voluntarius — залежний від волі) — розглядає волю особистості як вирішальний чинник суспільного розвитку. Приписуючи окремій особистості вирішальну роль у суспільному розвитку, волюнтаристи заперечують роль народних мас як творців історії. Волюнтаризм — основа політичного авантюризму, для якого характерні: відрив суб’єктивного від об’єктивного; перебільшення ролі ірраціонального, стихійного, спонтанного; ігнорування в політиці та практиці реальних умов і можливостей історичного розвитку; свавілля і суб’єктивізм. На практиці волюнтаризм втілюється за авторитаризму, бонапартизму, тоталітаризму. В історії України волюнтаризм проявлявся у народництві, діяльності анархістів, есерів, більшовиків, свавіллі сталінізму, непослідовності і суперечливості багатьох «проектів століття», практичних діях «перебудівників і реформаторів» останнього десятиріччя XX ст.

Суб'єктивізм — світоглядна позиція, яка базується на основі будь-якого знання суб'єктивного досвіду. У своїй крайній формі суб'єктивізм може ставити існування будь-чого в залежність від усвідомленості про нього суб'єкта.

На думку матеріалістів суб'єктивізм ігнорує об'єктивні закони природи та суспільства і є одним із гносеологічних джерел ідеалізму.

 

50. Величезне значення в сучасну епоху набуває вирішення проблем екології. Екологія є наукою про взаємини суспільства і природи.Взаємовідносини суспільства і природи мають складний і суперечливий характер. Діалектико-суперечлива взаємозалежність суспільства і природи полягає в тому, що, поступово збільшуючи владу над природою, суспільство в той же час потрапляє у все більшу залежність від неї як джерела задоволення потреб людини і самого виробництва.

Проблема взаємовідносини суспільства і природи - це глобальна, вселюдська екологічна проблема. Вона давно вийшла на перший план і особливо загострилася в другій половині минулого століття, коли масштаби і характер впливу людей на природу набули загрозливого характеру для їх існування.

Сутність сучасної екологічної проблеми - це глобальна зміна природного середовища існування людства, швидке зменшення її ресурсів, ослаблення відновних процесів у природі, що ставить під питання майбутнє людського суспільства.

51. Людина, культура і суспільство нерозривно пов'язані між собою. Ні людина, ні суспільство не можуть існувати поза культурою. Культура виникла і розвивалася разом з людиною.Культу́ра— сукупність матеріальних та духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил всередині соціуму для його збереження та гармонізації.

Матеріальна культура – це результат матеріальної діяльності людей, а духовна культура – це результат духовної діяльності.

Культура в самому своєму визначенні - це все, що існує в силу і в результаті людської свободи, є її предметним втіленням. Відкриття свободи в світі природного і всякої іншої потреби і стало причиною подальшого набуття культурою в свідомості людей своєї власної території і кордонів.

 

52. Цінністю є для людини все, що має певну значимість особистісний чи суспільний зміст

Цінності –специфічні соціальні визначення об’єктів навколишнього світу, що виявляють їх позитивне або негативне значення для людини і суспільства.

Цінністне відношення людини до світу і до себе приводиьт до формування ціннісних орієнтацій особистості. Зріла особистість зазвичай має досить стійкі цінністні орієнтації, які мають характер норм, оскільки визначають форми поведінки людей у суспільстві. Цінністне відношення особистості реалізується в емоціях, волі, творчості, при більш конкретному розгляді виділяють економчні, політичні, естетичні, моральні, релігійні та інші цінності.

Національна культура - це поєднання загальнолюдського та етнічно неповторного, національно особливого.

Масова культура (лат. massa - ком, шматок) - поняття, яке в сучасній культурології пов'язується з такими соціальними групами, яким властивий "усереднений" рівень духовних потреб.

Елітарна, або висока культура створюється привілейованою частиною суспільства, або на її замовлення професійними творцями. Вона включає витончене мистецтво, класичну музику і літературу.

У кожній культурі формується певне система цінностей, в якій осмислюється символіка життя і смерті.

 

53. Зараз люди цікавляться субкультурами. Вони прагнуть змінити себе, не хочуть бути схожими на інших. Панки, емо, готи, хіппі - це все молодіжні культури.

Таким чином, хочу підкреслити, що досягти позитивного результату в культурі спілкування молоді можна лише при комплексному розвитку особистості. Бо мова людини відображає її внутрішній світ, її розуміння життя.

Велику роль у виникненні і поширенні молодіжної культури відіграють засобу масової інформації. Схильність наслідувати моделям побаченого по телебаченню й у кіно зазначають не тільки підлітки, але і молодь.

Людське життя безпосередньо пов’язане зі спілкуванням, у процесі якого висвітлюються вічні й щохвилинні людські проблеми. Оволодіти культурою і (мистецтвом спілкування прагнуть, напевне, усі культурні люди. Культу́ра спілкува́ння — частина культури поведінки людини у суспільстві.

 

54. Суспільний прогрес - це поступовий культурний і соціальний розвиток людства.

ідея суспільного прогресу складалась поступово, "пробиваючи" собі дорогу та утверджуючись у суспільній думці. Ці знання постійно змінювались і збагачувались соціальним досвідом. Нині вважається, що прогрес - це форма розвитку, яка характеризується спрямованістю, переходом від нижчого до вищого, від менш досконалого до все більш досконалого. Зворотний процес розвитку називається регресом. Ідея суспільного прогресу виходить із того, що людство невпинно рухається вперед, ускладнюється у своєму розвитку, набуваючи якісно нових форм

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав