Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Глобальні проблеми сучасності. Проблеми війни і миру у сучасних умовах. Земна цивілізація перед вибором перспектив розвитку людства.

Читайте также:
  1. A. Передлежання плаценти
  2. A. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня
  3. Cинаптическая передача
  4. d) Свобода передвижения.
  5. E. Ядро передних рогов.
  6. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  7. n Сообщение об ошибках собираются в таблице ERROR_TABLE и передаются в функциональный модуль.
  8. Prevent [prɪ'vent] (v) – запобігати, попереджати
  9. Quot;Народная воля" и "Черный передел". Их деятельность и значение.
  10. quot;Одягання стерильних халату та рукавичок медичною сестрою перед операцією".

Всі глобальні проблеми сучасності можна звести до трьох основних груп:

1. Проблеми економічного і політичної взаємодії держав:

а) проблема запобігання світової термоядерної катастрофи та створення сприятливих умов для соціального прогресу всіх країн і народів;

б) проблема подолання технологічної та економічної відсталості країн, що розвиваються і встановлення нового міжнародного порядку.

2. Проблеми взаємодії суспільства і природи:

а) запобігання катастрофічного забруднення навколишнього середовища;

б) забезпечення людства необхідними природними ресурсами (сировиною, енергією, продовольством);

в) освоєння світового океану та космічного простору.

3. Проблеми взаємовідносин людей і суспільства:

а) проблема зростання народонаселення;

б) проблема охорони і зміцнення здоров'я людей;

в) проблеми освіти і культурного зростання.

Війна як спосіб вирішення міжнародних проблем, яка несе із собою масові руйнування і загибель величезної кількості людей та породжує прагнення до насильства і дух агресії, засуджувалася мислителями-гуманістами всіх історичних епох. Разом з тим, багато хто з них слідом за французьким соціалістом-утопістом Ш. Фур'є з гіркотою могли б констатувати, що війни - постійний супутник людства: "Війни, революції безупинно охоплюють усі пункти земної кулі; буревії, ледь відвернені, відроджуються зі свого попелу точно так само, як голови гідри множилися під ударами Геркулеса. Мир - лише проблиск, лише сновидіння на кілька митей".

У XX ст. заявив про себе в повну силу тероризм, що став, по суті, міжнародним явищем. Саме це слово з'явилося в період Великої французької революції, коли переслідування за політичними мотивами набрали великого розмаху. Сучасні дослідники визначають тероризм як погрозу чи застосування насильства в політичних (релігійних, націоналістичних) цілях окремою людиною чи якою-небудь групою осіб. Терористи часто представляють себе суспільству борцями за ідею, "солдатами правди". Вони люблять військову термінологію: Червоні бригади, воїни Аллаха, Армія звільнення. З метою залякування населення, порушення стабільності і порядку, підриву позицій уряду терористи направляють свої дії проти ні в чому не винних громадян: підривають житлові будинки, вокзали, торгові комплекси, потяги, організовують захоплення заручників, викрадають людей для наступного продажу чи одержання викупу. Центри тероризму в різних країнах підтримують зв'язки між собою, організують постачання зброї в "гарячі місця", дають притулки ватажкам злочинних організацій.

Зупинити загрозу міжнародного тероризму можна тільки спільними зусиллями держав, що включають розшук і видачу злочинців, у якій би країні вони не з'явилися; використання міжнародних санкцій проти країн, на території яких відкрито існують бази терористів і багато чого іншого.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 82 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав