Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Форма контролю: екзамен.

Читайте также:
  1. B. Повышение тонуса ядер ретикулярной формации ствола мозга.
  2. C. Движение информации и ее трансформация от исходной в командную
  3. E) автоформа
  4. ERP — информационная система масштаба предприятия
  5. FCC информация (U.S.A.)
  6. Flash –носители информации
  7. I Крестьянская реформа 1861 г.
  8. I. Изучите блок теоретической информации: учебник стр. 89-105, конспект лекций № 12-13.
  9. I. Нормативно-правовые документы, регламентирующие деятельность учителя информатики
  10. I. Общая информация

Перелік екзаменаційних питань:

І-блок питань: Змістовий модуль 1. Методологія та теоретичні засади педагогічної технології.

1. Характеристика технологічного підходу в освіті і вихованні дошкільників.

2. Базовий компонент дошкільної освіти та Базова програма «Я у світі» про стратегію сучасного виховання і навчання дітей дошкільного віку.

3. Визначення поняття «педагогічна технологія» в контексті різних підходів.

4. Змістова характеристика понять: «освітні технології», «педагогічні технології», «технології навчання», «технології виховання», «системні», «локальні», «персонал - технології».

5. Теоретичні, історичні, фактологічні передумови виникнення педагогічної технології як наукового явища.

6. Історія виникнення педагогічної технології.

7. Сутність і особливості педагогічної технології.

8. Класифікація педагогічних технологій (за Г.К. Селевко).

9. Головні ознаки педагогічної технології.

10.Елементи педагогічної технології.

11.Характеристика понять «майстерність», «техніка», «технологія»: їх взаємозв’язок і взаємозалежність, специфічні ознаки, зміст.

12.Педагогічний вплив як центральне поняття педагогічної технології: характеристика, види, форми, специфіка, призначення, функції педагогічного впливу.

13.Структура педагогічної технології як професійного явища (за Г.К. Селевко).

14.Принципи педагогічної технології.

15.Ключові операції педагогічної технології.

16.Професійна позиція педагога і технологія її реалізації в освітньо-виховному процесі.

17.Педагогічна техніка: характеристика, зміст, шляхи опанування, місце у педагогічній технології.

18.Саморегуляція педагога в процесі взаємодії з дитиною як елемент педагогічної технології: характеристика поняття.

19.Перспективи розвитку педагогічної технології як наукової дисципліни.

20.Напрямки та зміст актуальних наукових досліджень в галузі дошкільної освіти: обґрунтування їх зв’язку з сучасними педагогічними технологіями.

21.Характеристика інноваційних процесів в практиці дошкільної освіти: обґрунтування їх впливу на розвиток педагогічних технологій.

22.Характеристика сучасних програм виховання і навчання дітей дошкільного віку: обґрунтування їх зв’язку з педагогічними технологіями.

23.Характеристика педагога і дитини як суб’єктів педагогічної технології.

24.Особистісно-орієнтоване виховання як нова освітня філософія: базові виховні позиції (за І.Д. Бехом).

25.Напрямки розробки сучасних технологій виховання і навчання дітей дошкільного віку у контексті Базової програми «Я у світі».

26.Зміст педагогічної технології: характеристика поняття, чинники, які його визначають.

27.Філософські основи педагогічної технології. Роль особистісної життєвої позиції педагога у виборі концепції освіти і виховання дітей дошкільного віку.

28.Критерії ефективності педагогічної технології на різних етапах її фінкціонування.

29.Алгоритм технологічного описування педагогічного досвіду. Умови технологізації педагогічного досвіду.

30.Еволюція поняття «педагогічна технологія».

II блок питань: Змістовий модуль ІІ. Системні загально-педагогічні технології – шлях модернізації традиційної системи навчання і виховання дітей дошкільного віку.

1. Характеристика традиційної (класно-урочної, авторитарно-дисциплінарної) системи виховання і навчання дітей дошкільного віку.

2. Концепція особистісно-орієнтованої освіти і виховання дітей дошкільного віку: сутність та ключові позиції.

3. Особистісно-орієнтовані технології у виховному процесі: сутність та ключові позиції.

4. Педагогічні технології на основі особистісної орієнтації педагогічного процесу: педагогіка співробітництва (С.Т. Шацький, В.О. Сухомлинський та ін.); гуманно-особистісна технологія (Ш.Амонашвілі): характеристика та ключові позиції.

5. Педагогічні технології на основі активізації та інтенсифікації діяльності дітей: ігрові технології, проблемне навчання та ін. Приклади використання цих технологій в навчанні та вихованні дітей дошкільного віку.

6. Педагогічні технології на основі ефективності управління та організації навчального процесу: технологія індивідуалізації навчання; програмоване навчання, комп’ютерні технології. Шляхи використання в практиці дошкільної освіти.

7. Технологія «діалог культур» (В.С.Біблер). Приклади використання її елементів в навчанні і вихованні дошкільників.

8. Концептуальні засади Вальдорфської педагогіки (Р.Штейнер). Ефективність та проблеми залучення до масової практики дошкільної освіти.

9. Технологія саморозвитку М.Монтессорі: характеристика, ключові поняття, аналіз ефективності в дошкільному вихованні.

10.Характеристика технологій розвивального навчання (Л.В. Занков, Д.Б. Ельконін, В.В. Давидов та ін.). Приклади використання форм розвивального навчання в дошкільному віці.

11.Характеристика технологій розвитку творчої особистості (І.П. Волков, Г.С. Альтшуллер). Шляхи та форми реалізації технології в дошкільному навчанні та вихованні.

12.Характеристика технології ТРВЗ (Г.С. Альтшуллер). Шляхи реалізації технології в дошкільній освіті та вихованні.

13.Педагогічна технологія «Будинок вільної дитини М. Монтессорі»: концепція, ключові позиції, можливості залучення до освітньо-виховного процесу ДНЗ.

14.Концептуальні засади та особливості змісту педагогічної технології «Йєна-план» (П. Петерсен). Можливості реалізації в дошкільній освіті та вихованні дітей.

15.Педагогічна технологія «Вальдорфський дитячий садок»: концепція, ключові позиції, аналіз ефективності залучення до масової практики дошкільної освіти.

16.Використання ідей Вальдорфської педагогіки в дошкільній освіті та вихованні дітей.

17.Особливості змісту педагогічної технології «Школа успіху і радості» (С. Френе) та можливості залучення до практики дошкільної освіти.

18.Концептуальні засади педагогічної технології «Школа успіху і радості» (С.Френе) та можливості її використання у вихованні і навчанні дітей дошкільного віку.

19.Особливості змісту педагогічної технології «Школа для життя через життя» (Ж.-О. Декролі). Можливості використання у вихованні і навчанні дітей дошкільного віку.

20.Технологія раннього навчання М.Зайцева: характеристика, ключові слова і поняття, зміст, аналіз умов ефективності.

21.Поняття «системна педагогічна технологія»: визначення, видова характеристика. Приклади системних педагогічних технологій дошкільної освіти.

22. Концептуальні засади технології Г. Домана. Особливості змісту і можливості реалізації в практиці сімейного та суспільного виховання дітей.

23.Концептуальні засади технології фізичного виховання М. Єфименка: характеристика, особливості змісту, умови ефективного застосування в практиці дошкільної освіти.

24.Популярні технології сімейного виховання і навчання дітей (Б. Спок, У. Сірс та М. Сірс, С. Лупан, М. Ібука): характеристика ключових понять та умов ефективності.

25.Педагогічна технологія Б. та О.Нікітіних: характеристика, ключові позиції, аналіз ефективності.

26.Педагогічна технологія «Школа радості» В.О. Сухомлинського: концепція, ключові позиції і поняття, структура. Приклади використання ідей В.О.Сухомлинського в навчанні і вихованні дітей дошкільного віку.

27.Технологія навчання як дослідження: змістова характеристика, ключові слова і поняття, позиція суб’єктів. Приклади використання технології в дошкільній освіті. Технологія дитячого експериментування.

28.Проектні технології: характеристика, ключові слова і поняття, змістова специфіка. Приклади використання проектних технологій в освітньо-виховному процесі ДНЗ. Умови ефективності.

29.Технологія колективного творчого виховання (за І.П. Івановим): характеристика, ключові слова і поняття, змістова специфіка. Приклади використання технології в практиці ДНЗ. Умови ефективності педагогічної технології.

30.Технологія організації групової навчальної діяльності: характеристика, ключові слова і поняття, змістова специфіка. Приклади використання технології в практиці ДНЗ. Умови ефективності педагогічної технології.

ІІІ блок питань: Змістовий модуль 3. «Сучасні локальні та персонал – технології навчання і виховання дітей дошкільного віку».

Презентація педагогічної технології (за вибором студента з орієнтацією на зміст практичних занять за ЗМ 3).

 


Методи контролю: поточний, усне і письмове опитування, оцінки за практичні заняття, оцінка за ІНДЗ, оцінювання завдань самостійної роботи.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав