Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Безпека роботи з комп'ютерною технікою.

Робота операторів, програмістів і просто користувачів безпосередньо зв'язана з комп'ютерами, а відповідно з додатковими шкідливими впливами цілої групи факторів, що істотно знижує продуктивність їхньої праці.

Комфортні і безпечні умови праці - один з основних факторів впливають на продуктивність людей працюючих з ПЕОМ.

Зараз у практично в будь-якому офісі можна знайти комп'ютер. Він значно спрощує процес діловодства, але перш, ніж оснащувати цим приладом свій офіс, непогано було б довідатися про нього трохи більше: Дст, стандарти, вимоги, рекомендації, сумісність, екологічну безпеку і т.д.

Вимоги до моніторів

Конструкція монітора (відео термінального пристрою - ВДТ) повинна забезпечувати можливість фронтального спостереження екрана шляхом повороту корпуса в горизонтальній площині навколо вертикальної осі в межах ±30 і у вертикальній площині навколо горизонтальної осі в межах ± 30 з фіксацією в заданому положенні. Дизайн моніторів повинний передбачати фарбування в спокійні м'які тони з дифузійним розсіюванням світла. Корпус монітора і ПЕОМ, клавіатура повинні мати матову поверхню одного кольору з коефіцієнтом відображення 0,4 - 0,6 і не мати блискучих деталей, здатних створювати відблиски.

Конструкція ВДТ повинна передбачати наявність ручок регулювання яскравості і контрасту, що забезпечують можливість регулювання яскравості і контрасту від мінімальних до максимальних значень.

ВДТ і ПЕОМ повинні забезпечувати потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання в будь-якій точці на відстані 0,05м. від екрана і корпуса монітора при будь-яких положеннях регулювальних пристроїв не повинна перевищувати 7,74х10 А/кг, що відповідає еквівалентній дозі, рівній 0,1 мбер/година (100 мкр/година).

Гости і стандарти на монітори і ПЕОМ.

Монітор як і будь-який пристрій повинен відповідати певним вимогам і стандартам. Вимоги на монітори розділяють на дві основні групи стандартів і рекомендацій - по безпеці й ергономіці.

До першої групи відносяться стандарти UL,CSA,DHHS,CE, скандинавські SEMRO,DEMKO,NEMKO, а також FCC Class B. З другої групи найбільш відомі MPR-II,TCO’92,TCO’95, ISO 9241-3,EPA Energy Star,TUV Ergonomie. От деякі з них:

1. FCC Class B -цей стандарт розроблений канадською федеральною комісією з комунікацій для забезпечення прийнятного захисту навколишнього середовища від впливу радіоперешкод у замкнутому просторі. Устаткування, що відповідає вимогам FCC Class B, не повинне заважати роботі телі- і радіо апаратури.

2. MPR-II - цей стандарт був випущений у 1990р. Шведським національним департаментом і затверджений ЄЕС. MPR-II накладає обмеження на випромінювання від комп'ютерних моніторів і промислової техніки, що використовується в офісі.

3. TCO’92 (TCO’95) - рекомендація, розроблена Шведською конференцією профспілок і Національною порадою індустріального і технічного розвитку Швеції (NUTEK), регламентує взаємодія з навколишнім середовищем. Вона вимагає зменшення електричних і магнітних полів до технічно можливого рівня з метою захисту користувача. Для того щоб одержати сертифікат TCO'92, монітор повинний відповідати стандартам низького випромінювання (Low Radiation), тобто мати низький рівень електромагнітного поля, забезпечувати автоматичне зниження енергоспоживання при тривалому невикористанні, відповідати європейським стандартам пожежної й електричної безпеки. Як видно з таблиці №3, вимоги TCO’92 набагато більш жорсткими, чим вимоги MPR-II. У 1995р. вимоги TCO стали ще більш жорсткими.

4. TUV Ergonomie - німецький стандарт ергономіки. Монітори, що відповідають цьому стандарту, пройшли іспити згідно EN 60950 (електрична безпека) і ZN 1/618 (ергономічна облаштованість робочих місць, оснащених дисплеями), а також відповідають шведському стандарту MPR-II.

5. EPA Energy Star VESA DPMS - відповідно до цього стандарту монітор повинний підтримувати три енергозберігаючих режими - очікування (stand-by), припинення (suspend) і “сон” (off). У режимі очікування зображення на екрані пропадає, але внутрішні компоненти монітора функціонують у нормальному режимі, а енергоспоживання знижується до 80% від робочого стану. У режимі припинення, як правило, відключаються високовольтні вузли, а споживання електроенергії падає до 30 Вт і менш. І, нарешті, у режимі так називаного “сну” монітор споживає не більш 8 Вт, а функціонує в нього тільки мікропроцесор. При натисканні будь-якої клавіші клавіатури або рухові миші монітор переходить у нормальний режим роботи.

Крім того, даним стандартом не допускається застосування вибухонебезпечних ЭЛТ, регламентується ступінь деталізації технічної документації на монітори, а так само установлюються вимоги стандартизації й уніфікації, технологічності, ергономіки і технічної естетики, екологічної безпеки, технічного ремонту й обслуговування, а також надійності. Монітори персональних комп'ютерів і робочих станцій при обов'язкової сертифікаційним іспитами по наступним параметрах:

1. Параметри безпеки - електрична, механічна, пожежна

2. Санітарно - гігієнічні вимоги - рівень звукових, ультрафіолетове, рентгенівське випромінювання і показники якості зображення.

3. Електромагнітна сумісність - випромінювані радіоперешкоди

Також рекомендується наявність на екранах моніторів антистатичного покриття (antistatic coating) - яке перешкоджає виникненню на поверхні екрана електростатичного заряду, що притягає пил і несприятливо впливає на здоров'я користувача.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав