Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація країн у світовій економіці

Читайте также:
  1. Cтавлення до прав особи у Радянській Українi
  2. D) — преференційні тарифні заходи, що містяться в угодах, які ЄС уклав з певними країнами або територіями за межами митної території ЄС або групами країн чи територій.
  3. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  4. VII. Антропологічний склад народів України
  5. Y – країни СНД
  6. Аварійно - рятувальні служби України.
  7. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  8. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  9. Адвокатура України у радянський період.
  10. адміністративних судів в Україні

В економічній літературі країни світового господарства поділяють на окремі групи.

За критерієм рівня доходу на особу розрізняють країни з низьким, середнім та високим рівнем доходів. Країни із середнім рівнем доходів поділяють на країни з доходом, нижчим від середнього, і країни, з доходом вищим від середнього.

До групи країн з низьким рівнем доходів належать переважно африканські, найбідніші азійські країни, а також деякі країни, що утворилися з розпадом СРСР.

Країни з доходом нижчим від середнього - це переважно країни Східної Азії, Латинської Америки, Близького Сходу, а також більшість країн колишнього СРСР. До цієї групи країн віднесена й Україна. Країни з доходом вищим від середнього - це здебільшого країни Центрально-Східної Європи, деякі латиноамериканські країни та інші.

До групи країн з високим рівнем доходів належать країни Орга­нізації економічного і соціального розвитку (ОЕСР), а також країни-експортери нафти, об'єднані в ОПЕК, та деякі нові індустріальні держави.

Однак, за цією класифікацією, не можна чітко розмежувати "більш" розвинуті та "менш" розвинуті країни. Скажімо, країни-експортери нафти, доходи яких різко зросли відтоді, як зросли ціни на нафту і які належать до однієї групи з такими високо розвинутими країнами, як США, Канада, Японія, Великобританія та ін., мають слаборозвинуту економіку та є до індустріальними державами.

Зважаючи на це, класифікуючи країни за економічними ознаками, враховують не лише показник ВВП на душу населення, але й характер економіки (ринкова чи перехідна). Зокрема, за цими критеріями, країни в міжнародній практиці поділяють на три групи:

- розвинені країни;

- країни, що розвиваються;

- країни з перехідною економікою.

До групи розвинених належать країни з ринковою економікою, які вирізняються високим рівнем соціально-економічного розвитку. Нині налічують 29 таких країн. ВВП надушу населення в цих країнах становить щонайменше 12 тис. дол. Загалом на ці країни припадає більша частина світового ВВП і понад 70% світової торгівлі та міжнародних інвестицій.

Країни, що розвиваються - це країни з ринковою економікою, але низьким рівнем соціально-економічного розвитку. Нині їх є близько 140. Вони займають майже 70% території Земної кулі, там проживає понад 80% усього населення світу. Однак їх частка у виробництві світового ВВП невелика. Особливістю цих країн є те, що хоч вони дуже різні, однак такі риси, як багатоукладний характер економіки, нерозвиненість виробничої та соціальної інфра­структури, залежність від експорту сировини, переважно незначний середньодушовий дохід, низький рівень індустріалізації тощо, дають підстави віднести їх до однієї групи. Переважно це країни з низьким рівнем доходів, середньорічний дохід на душу населення в яких становить 150-700 дол. Йдеться про деякі азійські, латиноамерикан­ські та африканські країни, більшість населення яких неписьменна та страждає від бідності.

Однак до цієї категорії належать і країни з високим рівнем доходів. Це країни-експортери нафти, об'єднані в ОПЕК. ВВП на душу населення у них найвищий у світі, зокрема в Саудівській Аравії - понад 12 тис. дол., Кувейті - 17 тис. дол., Катарі - понад 21 тис. дол., Об'єднаних Арабських Еміратах - близько 23 тис. дол. Поміж тим, ці країни й надалі до індустріальні і мають слаборозвинену економіку.

У групі країн, що розвиваються чітко вирізняються і так звані "нові індустріальні країни" (НІК) - Бразилія, Гонконг, Тайвань, Південна Корея, Мексика та інші. Ці країни характеризує сучасна структура економіки, значний ВВП на душу населення і високі темпи економічного зростання.

До групи країн з перехідною економікою належать держави, які здійснюють перехід від командно-адміністративної до ринкової економіки. Це передовсім країни Центральної і Східної Європи, 15 країн, що утворилися після розпаду Радянського Союзу, а також Монголія і В'єтнам. Наприкінці XXст. спостерігалась велика диференціація ринкових перетворень у цих країнах. Одні з них - Чехія, Польща, Угорщина - змогли упродовж перших років

ринкової трансформації зупинити спад і перейти до економічного зростання. Інші ж десятиліття боролися з економічним спадом. Ринкові перетворення відбуваються там значно повільніше.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав