Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Обмін, виділення

Читайте также:
  1. Виділення науки в самостійну галузь духовної культури.
  2. Горіння – це хімічна реакція сполучення горючої речовини з повітрям, яка супроводжується виділенням надмірного тепла та інших газоподібних продуктів, небезпечних для життя людини.
  3. Дайте загальну ха-ку системи виділення. Роль нирок у процесі виділення. Поясніть механізм сечоутворення
  4. Жовч, процеси жовчоутворення та жовчовиділення
  5. Загальні принципи виділення форм існування мови
  6. Об’єднання і виділення матеріалів досудового розслідування
  7. Постійні чи періодичні виділення з неприємним запахом.

1.При дослідженні сечі у хворого виявлена протеїнурія (5 г/л) за рахунок низькомолекулярних білків, гематурія зі вилуженими еритроцитами. Порушення якої функції нирок відображають ці показники?

A. Підвищення проникливості клубочків*

B. Підвищення секреції канальців

C. Зміна екскреції клубочків

D. Зниження реабсорбції канальців

E. Позаниркові порушення

Відповідь: Фільтрація плазми крові здійснюється через тришарову мембрану, яка складається з ендотелію капілярів, базальної мембрани і епітеліальних клітин капсули. Ендотеліальні клітини капілярів мають великі пори діаметром 40-100 нм, які пропускають практично всі компоненти плазми крові, включаючи білки. Основним бар'єром для фільтрації є базальна мембрана товщиною 600-800 нм з великою кількістю, пор діаметр яких не перевищує 8 нм. Вона пропускає тільки ті молекули, розміри яких не перевищують діаметра пор. Ці пори, крім того, з середини містять аніонні локуси, які запобігають входженню в таку пору негативно заряджених частинок, у тому числі білків. Крупні молекули білка закупорюють пори і за рахунок наявності на білках аніонних зарядів не допускають до пор дрібніші молекули білка. Якщо пора втрачає аніонні локуси, вона стає проникною для багатьох білків.

  1. Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 492.
  2. Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 374-375
  3. Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000.-С. 587-588

 

2.Людина протягом місяця вживає близько 100 г білків на добу, а екскреція загального азоту складає 16 г на добу. Про що може свідчити такий стан азотистого обміну?

A. Розпад і синтез білка рівноважні*

B. Підвищена швидкість синтезу білка

C. Підвищена швидкість синтезу ліпідів

D. Посилені процеси розпаду білків

E. Знижена швидкість синтезу ліпідів

Відповідь:Співвідношення кількості азоту, який надійшов в організм з їжею і виділився з організму з калом називається азотистим балансом.

Джерелом азоту в організмі є білок, тому за азотистим балансом можна судити про співвідношення кількості білка, яка надійшла в організм і засвоїлась та кількості виведеного білка. Знаючи кількість засвоєного азоту можна сказати про кількість засвоєного організмом білка. Білок містить у середньому 16% азоту, відповідно 100г білка містить 16г азоту. Отриманий результат свідчить, що розпад і синтез білка рівноважні. Стан азотистого балансу при якому кількість спожитого і виведеного азоту однакова називається азотистою рівновагою.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 422.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 363;

3.Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 536

 

3.У хворого на гострий гломерулонефрит виявлено підвищений вміст білків у сечі. З порушенням функції яких структур нефрона пов'язана присутність білків у сечі?

A. Базальної мембрани капілярів клубочка*

B. Епітелію парієтального листка капсули клубочка

C. Епітелію тонких канальців

D. Епітелію дистальних канальців

E. Епітелію петлі Генле

Відповідь: Обмеження фільтрації білків, які мають негативний заряд, зумовлено розміром пор базальної мембрани, поліаніонами, які входять до складу речовини базальної мембрани клубочкового фільтра і їх електронегативністю. За звичайних умов в ультрафільтраті знаходять сліди білкових фракцій, характерних для плазми крові. При гломерулонефритах пори втрачають аніонні локуси і базальна мембрана стає проникна для багатьох білків.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 492.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 374-375.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 587-588

 

 

4.У добовому раціоні дорослої здорової людини повинні бути жири, білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі та вода. Укажіть кількість білка, що забезпечує нормальну життєдіяльність організму.

A. 40 - 50

B. 70 -80

С. 10-20

D. 50 - 60

Е. 100 -120*

Відповідь: Для збереження азотистої рівноваги необхідно вживати 100-120 г білків на добу. Це «білковий оптимум», який задовільняє в першу чергу пластичні потреби організму.

1. Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 422.

2. Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 363.

3. Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 537-539

 

5.Який механізм тепловіддачі найбільш ефективно спрацьовує при перебуванні людини в умовах 80% вологості повітря та температурі навколишнього середовища +35°С?

А. -

B. Конвекція

C. Теплопровідність

D. Радіація

E. Потовиділення*

Відповідь:Зокрема, найбільша кількість тепла витрачається при випаровуванні поту, який є секретом потових залоз. Якщо випаровування шляхом перспірації (з поверхні легень, слизових оболонок, шкіри) становить близько 600 мл/добу, то кількість виділеного поту може досягти 1,5л/год. Ефективність випаровування залежить від середовища: при 100% насичені повітря водяними парами випаровування різко зменшується.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 433-434.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 312.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 133

 

6.Методом непрямої калориметрії встановлено, що основний обмін досліджуваного на 40% нижче належного. Порушення діяльності якої ендокринної залози є причиною?

A. Наднирники

В. Щитовидна залоза*

C. Епіфіз

D. Тімус

E. Підшлункова залоза

Відповідь: Основний обмін - це енерговитрати організму, визначені за стандартних умов (вранці, натще, лежачи, у стані фізичного та психічного спокою, при температурі комфорту). Тобто, це мінімальні трати організму, які необхідні для підтримання його життєдіяльності. Величина основного обміну значною мірою визначається секрецією тиреоїдних гормонів. При гіпофункції щитоподібної залози величина основного обміну знижується, а при гіперфункції - зростає.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 423-424.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 298.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 556

 

7.У юнака під час фізичного наванта­ження хвилинне споживання кисню та хвилинне виділення вуглекислого га­зу дорівнюють 1000 мл. Які субстрати окислюються в клітинах його організма?

A. Вуглеводи та жири

B. Вуглеводи та білки

С. Вуглеводи*

D. Білки

E. Жири

Відповідь: Відношення об'єму виділеного СО2 до поглинутого О2 називається дихальним коефіцієнтом. Дихальний коефіцієнт різний при окисленні білків, жирів і вуглеводів. При окисленні глюкози кількість молекул вуглекислого газу, яка утворюється, дорівнює кількості молекул кисню, яка поглинається. Рівноважна кількість молекул газу при одній і тій же температурі одному і тому ж тиску займає один і той же об'єм (закон Авагадро). Тому дихальний коефіцієнт (ДК) (співвідношення СО22)) при окисленні глюкози та інших вуглеводів дорівнює 1 (ДК=1000/1000=1).

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 427.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 297.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 427.

 

8.Людина стоїть у кімнаті в легкому одязі; температура повітря +14°С. Ві­кна і двері зачинені. Яким шляхом вона віддає найбільше тепла?

A. Випаровування

B. Теплопроведення

C. Перспірація

D. Конвекція

E. Теплорадіація*

Відповідь: Враховуючи температуру оточуючого середовища +140С, віддача тепла шляхом випаровування недоцільна, зачинені вікна і двері свідчать про відсутність віддачі тепла шляхом конвекції, а легкий одяг при вказаних температурних умовах оточуючого середовища вказує на віддачу тепла шляхом тепловипромінювання. В умовах температурного комфорту за рахунок цього механізму віддається 60 % тепла. Ефективність тепловипромінювання залежить від градієнта температури, від площі, з якої здійснюється випромінювання.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 436-437.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 311-312.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 133

 

 

9.Особам, що бажають схуднути, ре­комендують включати до харчового раціону більше пісної яловичини. Якими властивостями білків це пояснює­ться?

А. Тривалою затримкою у шлунку

В. Наявністю найбільшої специфічно-динамічної дії*

C. Поганим всмоктуванням

D. Низькою калорійністю

E. Швидко викликають насичення

Відповідь: Після прийому їжі інтенсивність обміну речовин і енерготрати організму збільшуються по зрівнянню з їх рівнем в умовах основного обміну. Збільшення обміну речовин і енергії починається через 1 годину після прийому їжі, досягає максимуму на 3 години і зберігається протягом декількох годин. Підсилення обміну речовин після прийому їжі називається специфічно-динамічною дією їжі. При вживанні білкової їжі вона найбільша: енергетичний обмін зростає на 30%.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 422.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 298.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 560

 

10.У людини внаслідок тривалого голоду­вання швидкість клубочкової фільтрації зросла на 20%. Найбільш імовірною при­чиною змін фільтрації в зазначених умовах є:

A. Збільшення ниркового плазмотоку

B. Збільшення коефіцієнту фільтрації

C. Збільшення проникності ниркового фільтру

D. Збільшення системного артеріального таску

E. Зменшення онкотичного тиску плазми крові*

Відповідь: Швидкість клубочкової фільтрації залежить від ефективного фільтраційного тиску. Фільтрація визначається, з одного боку, величиною гідростатичного тиску, який сприяє виходу рідини із капіляра, а з іншого - величиною онкотичного тиску, який створюється наявними в плазмі білками, які запобігають виходу рідини з капілярів. Тривале голодування зумовило розвиток гіпопротеїнемії і призвело до зниження онкотичного тиску плазми крові.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 492.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 373-374.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 591-592

 

 

11.У пацієнта, який чітко виконував рекомендації по дотриманню певної дієти протягом 10 днів, було проведене дослідження величини дихального коефіцієнту. Встановлено, що він дорівнює 1. Якої дієти дотримувався пацієнт?

A. З переважним вмістом білків і вуглеводів

B. З переважним вмістом вуглеводів*

C. З переважним вмістом білків іжирів

D. З переважним вмістом жирів і вуглеводів

E. Змішаної

Відповідь: Відношення об'єму виділеного СО2 до поглинутого О2 називається дихальним коефіцієнтом. Дихальний коефіцієнт різний при окисленні білків, жирів і вуглеводів. При окисленні глюкози кількість молекул вуглекислого газу, яка утворюється, дорівнює кількості молекул кисню, яка поглинається. Рівноважна кількість молекул газу при одній і тій же температурі одному і тому ж тиску займає один і той же об'єм (закон Авагадро). Тому дихальний коефіцієнт (ДК) (співвідношення СО22)) при окисленні глюкози та інших вуглеводів дорівнює 1 (ДК=1000/1000=1).

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 427.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 297.

3Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 427.

 

 

12.У здорової людини визначили величи­ну енерговитрат. У якому стані знаходилася людина, якщо її енерговитрати виявили­ся меншими за основний обмін?

A.Нервове напруження

B.Спокій
С. Сон*

D.Легка робота

E. Відпочинок

Відповідь: Для визначення основного обміну досліджуваний повинен знаходитись: 1) в стані м'язового і емоційного спокою; 2)натще, через 12-14 годин після останнього прийому їжі; 3)в умовах температурного комфорту (18-20 °С); 4) вранці. Основний обмін визначається в стані неспання. Під час сну рівень окисних процесів, а значить і енергетичних затрат на 8-10% менший, ніж в стані спокою при неспанні.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 423.

2.Агаджанян Н.А. и др. Физиология человека.– С.-Петербург.– 1998.–С. 298.

3.Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 557.

 

13.У пацієнта 18 років при лабо­раторному обстеженні виявлено наяв­ність глюкози в сечі при нормальній концентрації її в плазмі крові. Найвірогіднішою причиною цього є порушення:

A. Клубочкової фільтрації

B. Канальцевої секреції

C. Секреції глюкокортикоїдів

D. Секреції інсуліну

E. Канальцевої реабсорбції*

Відповідь: Глюкоза, що фільтрується практично повністю реабсорбується клітинами проксимального канальця і в нормі за добу із сечею виділяється незначна її кількість. При підвищенні рівня глюкози в крові понад 10 ммоль/л потужність транспортних систем стає недостатньою для реабсорбції і глюкоза зявляється у вторинній сечі. Поява глюкози в сечі при нормальному її рівні в плазмі крові свідчить про порушення канальцевої реабсорбції.

1.Нормальна фізіологія / за ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров'я, 1994.- С. 496.

2.Судаков К.В. И ДР. Физиология человека-Москва.-2000. – С. 158.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 65 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав