Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Динаміка середнього обсягу активів та фінансових результатів ПАТ «Рошен» в 2010-2012рр.

Читайте также:
  1. Аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства
  2. Аналіз основних коефіцієнтів ділової активності ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» БАНК» в частині активів
  3. Аналіз результатів дослідження.
  4. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕНЬ
  5. Аналіз результатів експериментального дослідження
  6. Аналіз результатів та їх інтерпретація.
  7. Аналіз сутності та динаміка розвитку людини на різних етапах її життєвого шляху
  8. Бюджетів і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів
  9. взаємозалежність фінансових систем різних країн, глобалізм у світовій економіці
  10. Види фінансових послуг на валютному ринку
Показник Темп зростання
в 2012р. в пор. з 2011 р. в 2013р. в пор. з 2012 р.
середній обсяг оборотних активів 0,99 0,46
середній обсяг необоротних активів 1,40 1,43
середній обсяг активів 1,25 1,16
чистий дохід від реалізації продукції 0,75 0,73
чистий прибуток 1,45 0,57

 

З представленого рисунку видно, що зниження обсягу чистої виручки від реалізації продукції в 2012-2013 рр. та супроводжувалося зростанням середнього обсягу необоротних активів. В 2012 році обсяг оборотних активів відповідав динаміці чистого доходу, але знано меншими темпами відбувалося зниження їх обсягу, дана тенденція змінюється в 2013 році.

Враховуючи те, що в структурі активів ПАТ «Рошен» на кінець 2012 року частка оборотних активів знижується, то при інших рівних умовах, зміна обсягу оборотних активів підприємства має відповідати зміні обсягу чистої виручки. При цьому зниження рівня ресурсомісткості реалізації продукції, яке має підтверджуватися випередженням темпів росту активів темпами росту виручки має позитивно позначатися на зміні обсягу прибутку підприємства.

Зниження обсягу чистої виручки від реалізації продукції (на 25%) в 2012р. відбувається при одночасному зростанні обсягу активів на 25%, та при скороченні оборотних активів (на 1%). При цьому, обсяг чистого прибутку зростає суттєво – на 45%.

(Для пояснення в цілому наче не логічно і не зрозуміло, оскільки якщо активи не знижуються, а обсяг доходу знижується це повинно призвести до зниження чистого прибутку. А це не відповідає наведеним даним вище. Проте якщо більш уважно розглянути форму 2, виявляється що від операційної діяльності прибуток на фоні 2011року суттєво скорочується (майже в 4 рази); зростання чистого прибутку пояснюється отриманням інших доходів суттєвого розміру. Таким чином більш коректним мабуть є порівняння темпів рості за фін. результатами від операційної діяльності).

Дана тенденція перевищення темпів зростання чистим прибутком обсягу доходу є винятковою та забезпечується стрімким зниженням обсягу оборотних активів на 1.01.2013р. на 55%, отриманням інших доходів не від операційної діяльності.

В цілому, дана ситуація є негативною та свідчить про збільшення рівня ресурсомісткості діяльності підприємства (середній обсяг активів підприємства збільшився на 25%) при одночасному зниженні обсягу чистого доходу (тобто для отримання одиниці доходу підприємству необхідно більший обсяг активів).

Для довідки («золоте правило економіки»):

ТПр > ТВР > ТА > 100%, (1)

де ТПр - темп зростання прибутку,%;

ТВР - темп зростання виручки від продажу про­дук­ції (товарів, робіт, послуг),%;

ТА - темп зростання вартості активів (майна),%.

 

Нерівності, що визначені в (1) мають наступний економічний зміст (інтерпретацію):

· нерівність ТА > 100% є свідченням зростання еконо­міч­но­го потенціалу підприємства, тобто масштаби його господ­арсь­ко-фінансової діяльності збільшуються. Нарощення активів підпри­ємства, іноді є одним з ключових завдань, що формується власниками та управлінським персоналом.

· нерівність ТВР > ТА характеризує ситуацію за якої зрос­тан­ня обсягів реалізації продукції відбувається більш ви­со­кими темпами ніж зростання економічного потен­ці­алу. Є свідченням більш ефективного використання ресур­сів підприємства, підвищення віддачі вкладеного капіталу;

· нерівність ТПр > ТВР визначає ситуацію перевищення темпів зростання прибутку над темпами зростання виручки від реалізації продукції, що є свідченням відносного зниження витрат на виробництво та реалізації, як результату управлінських дій, що спрямовані на оптимізацію технологічного процесу та підвищення лояльності з боку контрагентів.

· нерівність ТПр > ТА є свідченням підвищення раці­ональ­нос­ті використання майна підприємства.

 

У відповідності до представлених вище правил може стверджувати наявність негативної ситуації в 2012 році, що характеризує перевищення темпів зростання середнього обсягу активів темпів росту доходів, що є свідченням зниження ефективності використання активів підприємства.

В 2013 році спостерігається інша динаміка – оборотні активи знижуються більшими темпами (на 54%) ніж чистий дохід від реалізації продукції (на 27%). Проте в загальному середній обсяг активів збільшується на 16% при зниженні чистого доходу на 27%, що відповідним чином позначилось на негативному зниження обсягу чистого прибутку на 43%. Така ситуація підтверджує висновок про зниження продуктивності (ефективності) використання активів, що має прямий вплив на обсяг отримуваного чистого прибутку підприємством.

Відповідно, чітко спостерігається підвищення рівня ресурсомісткості (більша кількість ресурсів залучається для господарської діяльності), що обумовлює зниження темпів зростання чистого прибутку. Але дана динаміка не є свідченням дії лише фактору ресурсомісткості обсягу реалізації, слід зазначити наявність і інших факторів негативного впливу на зниження прибутковості діяльності підприємства.

 

 

1.3. Не менш важливим поряд з аналізом ефективності використання майнових ресурсів підприємством, є дослідження структури джерел їх фінансування (капіталу), результати якого представлено в таблиці 5.

У ПАТ «Рошен» склад капіталу визначається наявністю наступних його елементів: власний капітал, довгострокові зобов’язання (довгостроковий позиковий капітал) та поточні зобов’язання (короткостроковий позиковий капітал).

Важливим структурним елементом капіталу будь-якого підприємства є власний капітал, який постійно знаходиться у власності і розпорядженні господарюючого суб’єкту та являє собою основу його фінансової незалежності.

Відповідно до даних табл.5. за досліджуваний період обсяг власного капіталу ПАТ «Рошен» мав чітку тенденцію до зростання, що є передумовою підвищення економічного потенціалу підприємства та відповідно темпів його розвитку. Так, обсяг власного капіталу ПАТ «Рошен» збільшується з 193904 тис.грн. на 1.01.2012р. до 480672 тис.грн. на 1.01.2013р., або на 148%. На 1.01.20014р. обсяг власного капіталу досліджуваного підприємства зростає до 484597 тис.грн. або на 0,8%.

Розглянемо більш детально за рахунок зміни обсягу яких складових елементів власного капіталу досліджуваного підприємства протягом 2012-2013 рр. відбулось зростання сукупного обсягу власного капіталу. За даними табл.5. спостерігається, що позитивна тенденція в обсязі власного капіталу ПАТ «Рошен» практично в цілому забезпечується зростанням розміру нерозподіленого прибутку підприємства.

Динаміка обсягу нерозподіленого прибутку в цілому відповідає динаміці власного капіталу, його значення зростає з 16974 тис.грн. на 1.01.2012р. до 303726 тис.грн. на 1.01.2013р., або на 1689,4%. На 1.01.20014р. обсяг нерозподіленого прибутку досліджуваного підприємства зростає до 307461 тис.грн. або на 1,2%. Така тенденція є позитивною та є передумовою зростання ринкової вартості ПАТ «Рошен». Інші структурні елементи власного капіталу або не змінювались за обсягом (зареєстрований капітал), або дані зміни не мали значного впливу на зміну його загального обсягу (резервний капітал збільшується протягом 2012-2013 рр. з 737 тис.грн. до 1303 тис.грн. на кінець 2013 року).

 

Не менш важливим елементом капіталу підприємства є позиковий капітал, завдяки використанню якого є можливим розширення обсягів господарської діяльності, забезпечення більш ефективного використання власного капіталу (з використанням переваг реалізації ефекту фінансового левериджу) та в кінцевому підсумку – підвищення ринкової вартості підприємства.

За даними табл. 5 обсяг позикового капіталу ПАТ «Рошен» в досліджуваному періоді відповідно становив: на 1.01.2012р. – 392628 тис.грн., на 1.01.2013р. – 363679 тис.грн., 1.01.2014р.– 332837 тис.грн. Таким чином, спостерігається постійне зниження обсягу позикового капіталу: на 1.01.2013р. в порівнянні з 1.01.2012р. відбулося зменшення на 7,4%; на 1.01.2014р. в порівнянні з 1.01.2013р. відбулося зменшення на 8,5%. Дана тенденція за наявності зростання обсягу власного капіталу є позитивною з позиції посилення фінансової стійкості підприємства, зниження залежності від зовнішніх джерел фінансування.

 

Слід зазначити, що позиковий капітал досліджуваного підприємства представлений, як довгостроковими, так і поточними зобов’язаннями. Проаналізуємо динаміку цього виду джерел фінансування активів підприємства.

За даними табл. 5 довгострокові зобов’язання у ПАТ «Рошен» в 2013 році представлені лише відстроченими податковими зобов’язаннями, обсяг яких зменшується з 62213 тис.грн. на 1.01.2013р. до 57421 тис.грн. на 1.01.2014р. Відстрочене податкове зобов'язання - сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню [1].

Обсяг поточних зобов’язань ПАТ «Рошен» в досліджуваному періоді постійно знижується з 387757 тис.грн. на 1.01.2012р. до 275416 тис.грн. на 1.01.2014р., загальне відносне скорочення загального обсягу поточних зобов’язань за 2012-2013 рік становило 29%.

Склад поточних зобов’язань досліджуваного підприємства відзначається різнорідністю, що забезпечує можливості диверсифікації зовнішніх джерел фінансування активів підприємства та в цілому є позитивним. Поточні зобов’язання ПАТ «Рошен» представлені наступними видами: кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги; розрахунками зі страхування; розрахунками з оплати праці; поточні забезпечення; інші поточні зобов'язання.

В той же час, за даними табл.5 досить чітко спостерігається, що основний вплив на зазначену вище динаміку загального обсягу поточних зобов’язань здійснює динаміка кредиторської заборгованості за товари, роботи та послуги. Обсяг даного виду кредиторської заборгованості протягом досліджуваного періоду поступово зменшується: на 26,2% до рівня 270738 тис.грн. відбувається зниження на 1.01.2013р. в порівнянні з станом на 1.01.2012р., на 1.01.2014 року спостерігається зниження на 7,8%.

В 2013 році підприємство відмовляється від кредиторської заборгованості перед бюджетом, хоча даний вид зобов’язань використовувався ПАТ «Рошен» активно в попередніх роках – на 1.01.2012р. їх обсяг становив 2654 тис.грн.

Динамікою до зростання характеризуються розрахунки по страхуванню, розмір яких збільшується з 5463 тис.грн. на 1.01.2012р. до 6140 тис.грн.

По всіх інших видах поточних зобов’язань в цілому відбувається зниження їх обсягу станом на 1.01.2014 року.


                Таблиця 5  
Аналіз динаміки та структури капіталу ПАТ «Рошен» в 2012-2013 рр.  
Показник Фактично на Відносне відхилення, %   Частка, %  
 
на 1.01. 2012 р. на 1.01. 2013 р. на 1.01. 2014 р. на 1.01.13р. в порівнянні з 1.01.12р. на 1.01.14р. в порівнянні з 1.01.13р. на 1.01. 2012 р. на 1.01. 2013 р. на 1.01. 2014 р.  
Сукупний обсяг капіталу, в т.ч.:       44,0 -3,2 100,00 100,00 100,00  
Власний капітал разом, в т.ч.:       147,9 0,8 33,06 56,93 59,28  
Зареєстрований капітал           29,98 20,82 21,51  
Капітал у дооцінках                  
Додатковий капітал       -100,0   0,06      
Резервний капітал       51,0 17,1 0,13 0,13 0,16  
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)       1689,4 1,2 2,89 35,97 37,61  
Неоплачений капітал                  
Вилучений капітал                  
Позиковий капітал всього, у т.ч.       -7,4 -8,5 66,94 43,07 40,72  
Довгострокові зобов’язання і забезпечення, разом, в т.ч.:       1177,2 -7,7 0,83 7,37 7,02  
Відстрочені податкові зобов’язання         -7,7   7,37 7,02  
Довгострокові кредити банків                  
Інші довгострокові зобов’язання                  
Довгострокові забезпечення       -100,0     0,83      
Цільове фінансування                    
Поточні зобов’язання і забезпечення разом, в т.ч.       -22,3 -8,6   66,11 35,70 33,69  
Короткострокові кредити банків                    
Поточна кредиторська заборгованість                    
- за довгострок. зобов’язаннями                    
- товари, роботи, послуги       -26,2 -7,8   62,51 32,06 30,55  
- розрахунками з бюджетом       -100,0     0,45      
- - у тому числі з податку на прибуток                    
- розрахунками зі страхування       -52,7 137,6   0,93 0,31 0,75  
- розрахунками з оплати праці       -9,3 -33,8   2,03 1,28 0,87  
Поточні забезпечення         -30,4     1,90 1,37  
Доходи майбутніх періодів                    
Інші поточні зобов'язання       18,9 -3,5   0,18 0,15 0,15  

 


На підставі результатів вертикального аналізу, що наведені в таблиці 5., можна твердити, що найбільшу питому вагу в сукупному обсязі капіталу ПАТ «Рошен» протягом досліджуваного періоду займає власний капітал. Питома вага власного капіталу в загальному обсязі капіталу досліджуваного підприємства становила: на 1.01.2012р. – 33,06%; на 1.01.2013р. – 56,93%; на 1.01.2014р. – 59,28%.

Ситуація перевищення обсягу власного капіталу над позиковим є позитивною та є свідченням низького ризику залежності фінансування від позикових джерел.

На початок 2012р. у досліджуваного підприємства найбільшу питому вагу в загальному обсязі капіталу посідає кредиторська заборгованість товарного характеру – 62,51%. В подальшому частка даного елементу позикового капіталу поступово зменшується що забезпечує аналогічне зниження частки поточних зобовязань, що забезпечується впливом зростанням обсягу інших елементів капіталу, зокрема різким зростанням частки нерозподіленого прибутку в загальному обсязі капіталу з 2,89% на 1.01.2012 р. до 37,61% на 1,01.2014р.

Дана тенденція поступового збільшення питомої ваги нерозподіленого прибутку в загальному обсязі капіталу протягом 2012-2013рр., є позитивною та свідчить про укріплення позицій фінансової стійкості і зростання ринкової вартості підприємства.

Протилежна тенденція відбувається зі значеннями питомої ваги позикового капіталу ПАТ «Рошен». Частка даного структурного елементу капіталу підприємства постійно знижується. За даними табл. 5 питома вага позикового капіталу в загальному обсязі капіталу досліджуваного підприємства становила: на 1.01.2012р. – 66,94%; на 1.01.2013р. – 43,07%; на 1.01.2014р. – 40,72%. Така тенденція потенційно є свідченням зменшення залежності від зовнішніх джерел фінансування та зниження ймовірності банкрутства підприємства, але в той же час може свідчити про втрату переваг, що отримує підприємство при залученні кредитних ресурсів.

1.4. За результатами проведеного вертикального та горизонтального аналізу активів та капіталу ПАТ «Рошен», можна зробити наступні висновки:

Вартість майна (активів) ПАТ «Рошен» в цілому протягом досліджуваного періоду збільшується, що є позитивною тенденцією та свідчить про розвиток підприємства.

В структурі активів найбільшу частку займають необоротні активи, питома вага яких впродовж досліджуваного періоду зростає з 52,9% до 92,6%. В той же час різке зростання частки необоротних активів погіршує характеристики ліквідності майна підприємства, що в подальшому може негативно позначитися на його платоспроможності.

Оборотні активи ПАТ «Рошен» представлені такими видами, як запаси, дебіторська заборгованість товарного характеру, інша дебіторська заборгованість та грошові кошти.

Загальне зниження обсягу запасів на кінець 2013 р. є позитивним явищем, що може свідчити про якісне прогнозування обсягів збуту, формування ефективної асортиментної політики та ін.

Тенденція зміни ДЗ товарного характеру характеризується зниженням, що є абсолютно позитивною тенденцією.

Зниження залишку грошових коштів може мати негативний вплив на миттєву платоспроможність підприємства, обумовити виникнення в окремих випадках дефіциту ГК для погашення термінових поточних зобов’язань.

В структурі активів найбільшою часткою визначається такий вид необоротних активів як основні засоби (за залишковою вартістю), питома вага яких постійно збільшується.

В складі оборотних активів ПАТ «Рошен» визначальним активом є ДЗ товарного характеру. Висока частка ДЗ товарного характеру є негативним явищем з позиції сучасної практики недотримання контрактних термінів оплати, високого рівня ризику інкасації її повного обсягу та зниження реальної платоспроможності балансу.

Негативним є низьке значення частки грошових коштів в загальному обсязі оборотних активів підприємства, що підтверджує висновок про відсутність миттєвої платоспроможності

За результатами порівняння темпових показників розвитку активів, доходу та чистого прибутку відзначено підвищення рівня ресурсомісткості (більша кількість ресурсів залучається для господарської діяльності), що обумовлює зниження темпів зростання чистого прибутку, що відповідно є негативним явищем та обумовлено зниження продуктивності використання активів підприємства.

Обсяг власного капіталу ПАТ «Рошен» мав чітку тенденцію до зростання, що є передумовою підвищення економічного потенціалу підприємства та відповідно темпів його розвитку

Позиковий капітал досліджуваного підприємства представлений, як довгостроковими, так і поточними зобов’язаннями, обсяг якого протягом досліджуваного періоду знижується.

Склад поточних зобов’язань досліджуваного підприємства відзначається різнорідністю, що забезпечує можливості диверсифікації зовнішніх джерел фінансування активів підприємства та в цілому є позитивним.

Основний вплив на динаміку зниження загального обсягу поточних зобов’язань здійснює динаміка скорочення розміру кредиторської заборгованості за товари, роботи та послуги.

Найбільшу питому вагу в сукупному обсязі капіталу ПАТ «Рошен» протягом досліджуваного періоду займає власний капітал. Ситуація перевищення обсягу власного капіталу над позиковим є позитивною та є свідченням низького ризику залежності фінансування від позикових джерел.

За наявності позитивної динаміки характеристик фінансової стійкості, керівництву підприємства слід звернути увагу на погіршення продуктивності використання активів підприємства, що забезпечується постійним їх збільшенням за наявності негативної динаміки зниження доходів; погіршення характеристик ліквідності майна підприємства, що спричинена «утяжілінням» активів основними засобами; погіршення характеристик миттєвої платоспроможності в результаті поступове скорочення запасів платіжних засобів (грошових коштів).


[1] МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ НАКАЗ Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 "Податок на прибуток" (Положення, п.3) N 353 від 28.12.2000 м.Київ




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 125 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав