Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Позитивні тенденції в суспільстві по відношенні до землі

Читайте также:
  1. Аналіз хлібопекарської галузі та тенденції її розвитку
  2. Беларускія землі ў перыяд феадальнай раздробленнасці. Барацьба з крыжакамі і мангола-татарамі.
  3. Визначення загальної тенденції розвитку в рядах динаміки та її прогнозування
  4. Виявлення та вимірювання основної тенденції
  5. Відомості про динаміку Землі
  6. Власність та сучасні тенденції розвитку відносин власності
  7. Г) договір оренди землі, зареєстрований відповідно до закону.
  8. ГОЛОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ ХІХ СТ.
  9. ГОЛОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ ХІХ СТ.
  10. Головні тенденції та періодизація розвитку української культуриХХ ст.

Негативні тенденції розвитку сільських територій

 

У зв’язку із розвитком ринкових відносин та впливом інших факторів на селі в Україні склалась негативна і, що найхарактерніше, стабільна тенденція зменшення чисельності сільського населення.

Екстраполяція у часі чинників, що формують ситуацію зменшення сільського населення, свідчить – така тенденція, на жаль, збережеться і у майбутньому.

Різке підвищення продуктивності праці у сільськогосподарському виробництві, пов’язане зі зміною форми власності на селі, скоротило потребу в робочій силі не на відсотки, а у рази. Без державної підтримки не витримало ринкових випробувань великотоварне виробництво тваринницької продукції (крім птахівництва), де була зайнята значна кількість сільського населення. Ціла низка інших факторів, у т. ч. відсутність газу, доріг, соціальної інфраструктури (шкіл, лікарень і т.п.), які в комплексі з основними різко погіршували привабливість життя на селі. І залишені пусті села в Україні тепер не рідкість.

Здійснення адміністративної реформи стане ще однією вагомою причиною зменшення населення в сільській місцевості.

В результаті такої демографічної кризи і міграції з “села” в “місто”, в даний час у містах збільшується надлишок робочої сили, який фіксує, зокрема, система служби зайнятості (і то не повністю) у вигляді черг на конкретні робочі місця. У зв’язку з цим держава змушена витрачати величезні кошти на виплату допомоги по безробіттю та на інші статті витрат, пов’язаних з вирішенням питань зайнятості населення.

Зосередження в містах великої кількості незайнятого працездатного населення, особливо молоді, призводить до порушення моральних та інших законів і дуже часто – до злочинів перед державою та суспільством. Наркоманія, алкоголізм, інші ненормальні явища - це результат незайнятості населення.

Постійне збільшення кількості населення в містах потребує вирішення цілої низки питань, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності людей. Житло, інфраструктура та інші проблеми потребують постійного коригування у бік поліпшення якості та збільшення обсягів.

Оптимізувати такі процеси практично неможливо, адже є низка суб’єктивних, і об’єктивних причин.

 

 

Позитивні тенденції в суспільстві по відношенні до землі

 

Слід відзначити, що при всій цій масовій міграції з “села” в “місто”, питання відродження села цілком реальне, але вирішення цієї проблеми повинно складатись з принципово нових елементів як соціальних, так і економічних.

Уважно вивчаючи життя людей, можна зробити висновок, що вони не завжди тікали від природи, від землі. Для прикладу візьмемо три варіанти.

Перший – будівництво забезпеченими людьми будинків за містом, котеджів і т.п., другий – дачники, третій – це той факт, що відпочинок (вихідні, відпустку) люди асоціюють з проведенням часу на природі.

Якщо в першому випадку є бажання, в основному, бути ближче до природи, то в другому розв’язується, в певній мірі, проблема харчування сім’ї (хоча на 4-6 сотках цю проблему повністю не вирішиш), третій випадок свідчить про внутрішній потяг кожної людини до природи.

За цими прикладами потреби спілкування з природою, забезпечення харчовими продуктами, відпочинку, проглядаються фрагменти підсвідомого наслідування плану Бога про єдність людини і природи.

Нині за даними журналістів (ICTV: 14.10.07, 18-45) вже близько 1000 людей, яких називають «робінзонами», відійшли від суспільства і в природних умовах без досягнень цивілізації (телефону, телевізору, газу і т. п.) організовують своє життя.

Є цілі групи людей, готових взяти землю та організовувати екопоселення з відповідно розвинутою інфраструктурою орієнтовані на життя за межами міста, на землі. Це не означає, що всі повинні відразу ж кидати свої заняття та «іти в ліси». Там, де насмітили, треба прибрати. Але, разом з тим, необхідно надати законом людині право на землю для спілкування з природою, при бажанні, забезпечити сім’ю чистими харчовими продуктами, які вироблені з любов’ю та захистять людину та її сім’ю від хвороб. Така унікальна можливість на даний момент в Україні існує.

 

 




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав