Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Пiдсумок

Спадкоємство є фундаментальною концепцією об'єктно-орієнтованого програмування. Виберіть час для експериментів з програмами, представленими в цьому уроці. І ви виявите, що реальне спадкоємство реалізується дуже просто і може зберегти величезні зусилля, що витрачаються на програмування.

На даному занятті ми визначили такі основні концепції:

Ø Якщо ваші програми використовують спадкоємство, то для породження нового класу необхідний базовий клас, тобто новий клас успадковує елементи базового класу.

Ø Для ініціалізації елементів похідного класу ваша програма повинна викликати конструктори базового і похідного класів.

Ø Використовуючи оператора крапку, програми можуть легко звертатися до елементів базового і похідного класів.

Ø На додаток до загальних (public) (доступним всім) і приватних (private) (доступним методам класу) елементів C++ надає захищені (protected) елементи, які доступні базовому і похідному класам.

Для вирішення конфлікту імен між елементами базового і похідного класів ваша програма може використовувати оператора глобального дозволу, указуючи перед ним ім'я базового або похідного класу.

Клас, що називається похідним класом, може успадковувати можливості іншого класу, який називається базовим. При цьому в похідному класі можуть бути власні можливості, оскільки він є більш спеціалізованою версією базового класу. Успадковування надає ефективний спосіб розширення можливостей існуючих класів і розробки програм з використанням ієрархічних зв’язків між класами.

Важливим питанням є доступність членів базового класу для методів похідних класів та об’єктів похідних класів. До полів та методів базового класу, оголошених як protected, можуть мати доступ тільки методи похідного класу. Об’єкти зовнішніх класів, включаючи похідний клас, в цьому випадку доступу до базового класу не мають. Класи можуть бути загальними і приватними похідними базового класу. Об’єкти загального похідного класу мають доступ до членів базового класу, оголошених як public, а об’єкти приватного похідного класу доступу до них не мають.

Клас може бути похідним більше ніж одного базового класу. Цей випадок називається множинним успадковуванням. Також клас може міститися всередині іншого класу.

Включення – це відношення типу «має» або «є частиною», при цьому один клас містить об’єкти іншого класу.

Успадковування дозволяє використовувати програмний код повторно: в похідному класі можна розширити можливості базового класу без його модифікації навіть не маючи доступу до коду. Це призводить до появи гнучкості в процесі розробки програмного забезпечення і розширенню ролі програмних розробників.




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав