Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Артерії нижніх кінцівок.

Читайте также:
  1. Аорта,відділи, артерії,що відходять від них.
  2. Листкова пластинка нижніх стеблових листків анісу звичайного майже цілісна, її ширина лише трохи перевищує довжину, тому за формою пластинка ...

 

Нижня кінцівка васкулярізіруется гілками внутрішньої і зовнішньої клубових артерій (пояс нижньої кінцівки) та гілками стегнової артерії (вільна нижня кінцівка).

Стегнова артерія, a. femoralis, - продовження зовнішньої клубової артерії нижче пахової зв'язки. Проходить через судинну лакуну назовні від однойменної вени між поверхневою і глибокою пластинками широкої фасції до приводящему каналу, з якого через його нижній отвір виходить у підколінну ямку. Тут вона називається підколінної артерією. На стегні дає багато гілок.

1. Поверхнева надчеревна артерія, a. epigastrica superficialis, відходить в стегновому трикутнику, сходить в підшкірній клітковині на передню черевну стінку, васкулярізіруя шкіру живота і зовнішню косу м'яз.

2. Поверхнева артерія, що огинає клубову кістку, д. circumflexa ilium superficialis, починається в стегновому трикутнику, направляється латерально паралельно пахової зв'язці до передньої верхньої клубової ості; постачає кров'ю шкіру і напрягатель широкої фасції. Анастомозирует з однойменної глибокої артерією.

3. Зовнішні статеві артерії, аа. pudendae externae беруть початок у стегновому трикутнику і йдуть до шкіри мошонки, статевого члена і великих статевих губ.

4. Глибока артерія стегна, a. profunda femoris, - найбільший стовбур стегнової артерії. Проходить в глибину і залягає між медіальної широкої і великий приводить м'язами. Віддає прободающие артерії до м'язів задньої групи стегна, а також ряд гілок: 1) медіальну артерію, що огинає стегнову кістку, a. circumflexa femoris medialis, що починається від глибокої або стегнової артерії; йде медіально і ззаду, васкулярізует м'язи стегна; 2) латеральну артерію, що огинає стегнову кістку, a. circumflexa femoris lateralis, яка також може починатися від стегнової артерії; йде латерально і ззаду, постачаючи кров'ю м'язи стегна; анастомозирует з медіальної артерією, що огинає стегнову кістку, 3) прободающие артерії, аа. perforantes (три), які виходять на задню поверхню стегна і васкулярізіруют задні м'язи стегна, стегнову кістку і шкіру цій галузі; 4) спадну колінну артерію, a. genus descendens, залишає призводить канал через його передній отвір разом з підшкірним нервом і бере участь в утворенні колінної суглобової мережі.

Підколінна артерія, a. poplitea, є безпосереднім продовженням стегнової артерії. Розташована в підколінній ямці на підколінної поверхні стегнової кістки і задньої поверхні капсули колінного суглоба. У нижнього краю підколінної м'язи розділяється на кінцеві артерії: передню та задню великогомілкової. Підколінна артерія лежить глибше і медіальне супроводжує вени і большеберцового нерва. Віддає гілки до литкового м'яза, rami surales, а також до колінного суглобу: 1) латеральну та медіальну верхні колінні артерії, аа. genus superiores lateralis et medialis, 2) латеральну та медіальну нижні колінні артерії, aa. genus inferiores lateralis et medialis; 3) середню колінну артерію, a. genus media. Ці гілки, анастомозіруя, утворюють колінну суглобову мережу, rete articulare genus, васкулярізірующую колінний суглоб і навколишні його тканини.

Передня великогомілкова артерія, a. tibialis anterior, - кінцева гілка підколінної артерії. Прямує вперед через отвір у межкостной перетинки гомілки в переднє кістково-фасциальні простір гомілки, в якому залягає на межкостной перетинці між передньою великогомілкової м'язом - медіально і довгим разгибателем пальців у верхній половині гомілки і довгим разгибателем великого пальця латерально. Під Удержівателі сухожиль розгиначів переходить на тил стопи і тут називається тильній артерією стопи. Віддає гілки: 1) передню та задню великогомілкової поворотні артерії, aa. recurrentes tibiales anterior et posterior, - до колінного суглобу і до колінної суглобової мережі, 2) латеральну та медіальну передні кісточкова артерії, aa. malleolares anteriores lateralis et medialis, що утворюють латеральну та медіальну кісточкова мережі, rete malleolares lateralis et medialis.

Задня великогомілкова артерія, a. tibialis posterior, - кінцева гілка підколінної артерії, є її продовженням, проходить на задній поверхні гомілки під триглавої м'язом гомілки, потім у борозні між задньою великогомілкової м'язом латерально і довгим сгибателем пальців медіально; виходить з-під медіального краю сухожилля п'яти, огинає ззаду і знизу медіальну щиколотку і виходить під Удержівателі сухожиль згиначів на підошовну поверхню стопи, де розділяється на кінцеві артерії: латеральну та медіальну підошовні. На гомілці віддає гілки: 1) артерію, що огинає малогомілкову кістка, a. circumflexa fibulae, - до литкового і малогомілковим м'язам, 2) малогомілкову артерію, a. fibularis, - до глибоких м'язів задньої поверхні гомілки і кісток; 3) латеральну та медіальну кісточкова гілки, rami malleolares lateralis et medialis, - до кісточкова мереж; 4) п'яточні гілки, rami calcanel, що утворюють п'яткову мережу, rete calcaneum.

Тильна артерія стопи, a. dorsalis pedls, є продовженням передньої великогомілкової артерії. Розповсюджується на тилу стопи, під фасцією до першого межплюсневому проміжку, де утворює дугоподібну артерію, a. arcuata, що віддає тильні плеснові артерії, поділені на тильні пальцеві артерії. Від тильній артерії стопи відходять латеральна і медіальна предплюсневие артерії до відповідних краях стопи, а також глибока підошовна гілку, що бере участь в утворенні підошовної артеріальної дуги.

Медійна підошовна артерія, a. plantarls medialis, - кінцева гілка задньої великогомілкової артерії. Проходить по медіальній частині підошви і, віддає гілки до м'язів і власні підошовні пальцеві артерії I пальця і ​​медіальної поверхні II пальця.

Латеральна підошовна артерія, a. plantaris lateralis, є кінцевою гілкою задньої великогомілкової артерії. Йде по латеральної поверхні підошви і утворює разом з глибокою підошовної гілкою тильній артерії стопи підошовну дугу, arcus plantaris, від якої відходять підошовні плеснові артерії, дають загальні підошовні пальцеві артерії, що діляться на власні підошовні пальцеві артерії II-V пальців.

Закономірності розгалуження артерій

На шляху до органу або в самому органі артерії розгалужуються на більш дрібні судини. Розрізняють магістральний тип галуження артерій і розсипний. При магістральному типі є основний стовбур - магістральна артерія і поступово відходять від неї бічні гілки. У міру відходжу-дення бічних гілок від магістральної артерії її діаметр поступово зменшується. Розсипний тип розгалуження артерії характеризується тим, що основний стовбур (артерія) відразу поділяється на дві або більша кількість кінцевих гілок, загальний план розгалуження яких нагадує крону листяного дерева.

Виділяють також артерії, що забезпечують обхідний потік крові, в обхід основного шляху (колатеральні судини.}. При ускладнений рух по основній (магістральної) артерії кров може текти по колатеральних обхідним судинах, які (один або декілька) починаються або від спільного з магістральним посудиною джерела, або від різних джерел і закінчуються в загальній для них судинної мережі.

Колатеральні судини, що з'єднуються (анастомозирующие) з гілками інших артерій, виконують роль артеріальних анастомозів. Розрізняють міжсистемні артеріальні анастомози - з'єднання (соустя) між різними гілками різних артерій - і внутрішньосистемні анастомози (між гілками однієї артерії).

Топографія артерій не безладно, а закономірна (П. Ф. Ліс-Гафт). Артерії направляються до органів по найкоротшому шляху. Так, на кінцівках вони йдуть по більш короткій їх сгибательной поверхні, а не за довшою разгибательной; першими гілками аорти є вінцеві артерії, кровоснабжающие поруч лежить серце. При цьому основне значення має не остаточне положення органу, а місце його закладки у зародка. Так, наприклад, до яєчку, яке закладається в поперековій області, по найкоротшому шляху прямування гілка черевної частини аорти - яічковой артерія. У міру опускання яєчка в мошонку разом з ним опускається його артерія. Разом з тим мошонка, яка закладається і розвивається в кау-віддалених відділах тіла зародка, кро-воснабжается від гілок поруч проходять артерій.

До органів артерії підходять з внутрішньої їх боку, зверненої до джерела кровопостачання - аорті або іншому великому судині, а в орган артерія або її гілки в більшості випадків входять через його ворота.

Між планом будови скелета і числом магістральних артерій є певні відповідності. Хребетний стовп супроводжує аорта, клюніцу - одна підключична артерія. На плечі (одна кістка) є одна плечова артерія, на передпліччі (дві кістки - променева і ліктьова) - дві однойменні кістках артерії.

На шляху до суглобів від магістральних артерій відходять бічні артерії, а їм назустріч - від нижчих відділів магістральних артерій - поворотні артерії. Анастомозіруя між собою по колу суглобів, вони утворюють суглобові артеріальні мережі, що забезпечують безперервне кровопостачання суглоба при рухах.

Закономірності розгалуження артерій в органах визначаються планом будови органа, розподілом і орієнтацією в ньому пучків сполучної тканини. В органах, що мають дольчатое будову (легеня, печінка, нирка) артерія вступає у ворота і далі галузиться відповідно часткам, сегментам і часточка. У тих органах, які закладаються, на приклад, у вигляді трубки (кишечник матка, маткові труби), що живлять артерії підходять з одного боку трубки, а їх гілки мають кільцеподібно 'або поздовжній напрямок.

Микроциркуляторное русло

Між артеріями і венами знаходиться дистальна частина серцево-судинної системи - мікро-циркуляторна русло, яке є шляхами місцевого кровотоку, де забезпечується взаємодія крові і тканини (В. В. Купріянов). Микроциркуляторное русло починається самим дрібним артеріальним посудиною - артеріол. У нього входить капілярний ланка (прекапиллярах, капіляри і посткапілярів), з якого формуються венули. У межах мікроциркуляторного русла зустрічаються судини прямого переходу крові з артеріоли у венулу - артеріоло-венулярного анастомози.

Зазвичай до капілярної мережі підходить посудину артеріального типу (арте-Ріоло), а виходить з неї-венула. Але є виключення з цього правила. Так, до клубочки ниркового тільця підходить артерія (приносить посудину, vas afferens). Виходить з клубочка також артерія (виносить посудину, vas efferens). Капілярну мережу, вставлену між двома однотипними судинами (артеріями), називають артеріальною чудесної мережею (rete mirabile arterio-sum). За типом чудесної мережі побудована капілярна мережа, що знаходиться між міжчасточкових і центральної венами в часточці печінки - венозна чудесна мережа (rete mirabile venosum).

 

 




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 64 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав