Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Водний баланс земної кулі, суходолу, океану

Читайте также:
  1. II. В бухгалтерском балансе
  2. Абсолютные показатели по затратам на производство и по балансовой прибыли
  3. Азотистый баланс организма
  4. Актив баланса
  5. АНАЛИЗ БАЛАНСА
  6. АНАЛИЗ БУХГАЛТЕРСКОГО БАЛАНСА
  7. АНАЛИЗ БУХГАЛТЕРСКОГО БАЛАНСА.
  8. Анализ динамики , структуры баланса прибыли
  9. Анализ динамики, состояния структуры Актива Баланса.
  10. Анализ изменений в составе и структуре активов баланса организации.

Співвідношення приходу і витрат води з урахуванням змін її запасів за вибраний інтервал часу для певного об’єкту називається водним балансом. Щоб скласти рівняння водного балансу земної кулі, запишемо умови рівняння приходу і витрат води в океані і на суходолі: Xo + Y = Eo; Xc - Y = Ec; де Хо - середньорічні опади на поверхні морів і океанів; Хс - середньорічні опади на поверхні суходолу; Ео - середньорічне випаровування з морів і океанів; Ес - середньорічне випаровування з поверхні суходолу; Y - середній річний стік річкових басейнів. Підсумовуючи попередні рівняння, маємо: Xо + Xс = Eо + Eс, тобто кількість води, що випаровується з поверхні океанів, морів і континентів, дорівнює кількості опадів, що випадають на ці ж самі поверхні. Математичний вираз, що визначає водний баланс, називається рівнянням водного балансу. Воно може бути складено для певного водного об’єкту (озеро, водосховище тощо), річкового басейну, ділянки території, гідрологічного району, країни, материка і земної кулі. Рівняння водного балансу висловлює закон збереження матерії. За площу басейну річки приймають площу поверхневого водозбору.

Рис. 3. Схема водного балансу басейну

1 - опади; 2 - інфільтрація; 3 - підземний стік; 4 - поверхневий стік; 5 - випаровування; 6 - капілярне підняття та випаровування.

 

Наведене вище рівняння висловлює також співвідношення між компонентами водного балансу для земної кулі. Попередньо вже наводились цифрові дані про випаровування і опади в одиницях об’єму води. Опади в метеорології звичайно визначаються висотою шару води, що випала за будь-який період. Якщо визначається період, на протязі якого могли випадати опади в рідкому та твердому стані, то для визначення суми опадів за цей період висота шару твердих опадів перераховується на рідкі опади. Об’єм вологи, що випарувалась, а також стік теж можуть бути виражені висотою шару води. Розділивши об’єм стоку на площу водозбору, отримаємо висоту шару стоку (табл. 1).

Таблиця 1

Водний баланс Землі (мм за рік)

Опади Випаровування Стік
Суходіл
     
Океан
    -
Земна куля
    -



Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 63 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав