Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Онкогенные віруси, що ДНК-містять

Читайте также:
  1. Онкогенные вирусы
  2. Онкогенные ДНК-геномные вирусы.
  3. Онкогенные РНК-геномные вирусы.
  4. Тема: віруси гепатитов. онкогенные віруси
  5. УРОК 1. ВІРУСИ, ЇХ БУДОВА, ЖИТТЄВІ ЦИКЛИ

Papovaviruses

Віруси папилломы можуть викликати розвиток доброякісних пухлин у їхніх природних господарів, але деяких з них (наприклад, condyloma acuminatum у людей, папиллома кролика) можуть стати злоякісними. Є дані про зв'язок між інфекцією вірусом папилломы людини (ВПЧ), і раком шийки матки, особливо ВПЧ 16 і 18 типів. В клітинній лінії, що перевивається, HELA, отриманій багато десятиріч назад з карциномы шийки матки і широко використовуючою в різних лабораторіях, була знайдена ДНК ВПЧ-18. Взагалі, інфекційні вірусні частинки не виявляються в пухлинах, що викликаються вірусами, що ДНК-містять, але папиллома дикого білохвостого кролика - виключення. Вірус папилломы кролика, або виділена з неї ДНК, може викликати папиллому у кроликів після підшкірного введення.

Вірус полиомы викликає природну латентну інфекцію у лабораторних і домашніх мишей. Проте, будучи введеним новонародженим мишам або іншим гризунам, він викликає розвиток великої кількості гістологічно різних пухлин. Вірус можна культивувати у фибробластах ембріона миші або клітках бруньки новонародженого хом'яка, в яких він викликає трансформацію.

 

 

ТАБЛИЦЯ 4. Віруси, що асоціюються з раком людини

 

Сімейство Вірус Форми пухлини
Papovavridae Вірус папилломы людини Рак шийки матки Плоскоклітинна карцинома
Herpesviridae Вірус ЕПШТЕЙНА-БАРР Назофарінгеальная карцинома Лімфома Беркитта В –клітинна лимфома
  ВПГ -2 Рак шийки матки?
Hepadnaviridae Вірус гепатиту У вірус Гепатоцеллюлярний рак
Retroviridae HTLV-I, HTLV-II Т-клітинна лейкемія дорослих

 

Мавпячий вірус 40 (ОВ-40) був виявлений в нормальних на вигляд культурах бруньки мавпи, використовуючих для виробництва полиомиелитной вакцини. Він викликає бессимптомную інфекцію у мавп резус і циномольгус, але не надає цитопатического дії в культурах кліток цих мавп. Проте коли рідина з таких культур вводиться в культури кліток бруньк, отриманих від африканських зелених мавп, наголошуються цитопатические зміни з виразною цитоплазматической вакуолизацией. Введення новонародженим хом'якам приводить до розвитку пухлини. Трансформація викликається в культивованих клітках декількох видів, включаючи клітки людини. До відкриття вірусу були використані мільйони доз полиомиелитной вакцини, приготованої на культурах кліток бруньки мавпи, які могли містити ОВ-40. Вульгарно більше 25 років, але ніякі пухлини, пов'язані з ОВ-40 не було відзначено. Були значні побоювання після виявлення онкогенного ефекту ОВ-40. Проте немає ніяких даних, що введення вакцини, що містить ОВ-40 викликало рака у людей.

З організму людини було виділено два віруси, близькі по антигенних і іншим властивостям до вірусу ОВ-40: вірус ВК, ізольований з сечі хворих, одержуючих иммунодепрессивную терапію після пересадки бруньки, і вірус Jc – з мозку людини з прогресивною багатоосередковій лейкоэнцефалопатией. Ці ж віруси виділені від хворих з мляво поточними респіраторними захворюваннями. У новонароджених хом'яків і иммунодепрессивных мавп ці віруси викликають пухлини. Сірологічне обстеження здорового населення США показало, що близько 70 % дорослих людей мають антитіла до вірусів JC і BK. Онкогенность їх для людини невияснена.

Паповавіруси BK і JC, викличні широко поширену бессимптомную людську інфекцію, можуть викликати опухолеобразование у иммунодефицитных індивідуумів.

Паповавіурси широко поширені серед людей, часто існують в латентному стані. Інфікуванню сприяє висока стійкість паповавирусов в зовнішньому середовищі.




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав