Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЙОГУРТИ КОРИСНІ І НЕ ДУЖЕ

Читайте также:
  1. Value ['væljuː] (n) - цінність; важливість; корисність
  2. Захист прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки
  3. Корисність товарів та послуг. Закон спадної граничної корисності.
  4. Оформлення прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки
  5. Суб'єкти прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки
  6. Суб'єктивні права на винаходи, корисні моделі і промислові зразки

Якщо вірити рекламі, на Заході давно усвідомили, що йогурт - самий здоровий кисломолочний продукт, тому споживають його у величезних кількостях - від 15 до 35 кг в рік на одну людину, а в Україні цей показник становить не більше 2 кг в рік.

В сутності, йогурт - це кефір, наповнений синтетичними «покращувачами», ароматизаторами та консервантами. І дуже ймовірно, що на Заході, будучи виготовленим у себе і для себе, цей продукт і справді цілюще. Але якість того йогурту, який ввозиться в Україну викликає дуже великі сумніви.

В самій Україні традиційно виробляється багато кисломолочних продуктів - кефір, різні види просто йогурт, ацидофільні продукти, сир, сметана тощо Загальне в технології виготовлення цих продуктів, що роблять їх з молока або вершків шляхом сквашування. Різне же все інше, в першу чергу те, що закваски складаються з різних культур молочнокислих бактерій (молочнокислі стрептококи, болгарська паличка, ацидофільна паличка тощо); крім того, можуть додаватися й культури молочних дріжджів.

Кисломолочний продукт дійсно має цілющу властивість, але лише в тому випадку, якщо вміст в одному його кубічному сантиметрі біологічно активних (живих) бактерій буде не нижче певної величини. Навколо цієї кількості і б'ються найбільші виробники йогуртів. Справа в тому, що кількість цих бактерій прямо пов'язано з терміном зберігання, після закінчення якого бактерії гинуть і продукт перетворюється в кращому випадку в пустушку.

В даний час вводиться поняття «довгоживучий йогурт», але в цьому випадку вміст активних бактерій не зможе залишатися на тому рівні, який забезпечує оздоровчий і профілактичний ефекти, оскільки в цьому випадку застосовують найпотужніші консерванти.

Але між ділом виробники кисломолочної продукції активно підтримують у свідомості споживачів міф, що йогурт дуже корисний і необхідний. Наприклад, стверджується, що йогурт здатний покрити дефіцит вітамінів. Однак, як показують дослідження, щоб задовольнити потреба у вітамінах допомогою йогурту, потрібно вживати його в таких величезних кількостях, що витримає далеко не всякий шлунок.

І все ж йогурт, безсумнівно, має антагоністичну дію на шкідливі мікроорганізми за рахунок вироблення молочної кислоти. Кисломолочні продукти в загальному-то і цінні завдяки вмісту в них живої мікрофлори, активізуючою імунну систему. Однак створюється в продукті кисле середовище корисна далеко не всім, а фахівці з дитячого харчування рекомендують давати дитині тільки натуральний йогурт (кефір) без усіляких добавок.

Кефір, він же просто йогурт, максимально корисний порівняно з іншими видами йогуртів (ароматизованими, з фруктами і т. д.), тому що в ньому немає компонентів, за рахунок яких може зменшуватися сам зміст основи йогурту - живої мікрофлори. А модне назва «йогурт» натомість традиційного «кефір» дозволяє збувати цей продукт дорожче - у цьому, власне, і полягають всі відмінності між ними.

Але об'єднує кефір або «просто йогурт» одне - у них не повинно бути крохмалю для густоти і інших «покращувачів» для смаку, барвників для кольору і консервантів для довговічності.

У фруктовому або овочевому йогурті допускається до 30 % смакових добавок. Купуючи йогурт, наприклад, з грушевим смаком, ви отримуєте кисломолочний продукт, в якому ніякої груші, зрозуміло, ніколи не було. Власне, грушева есенція - це бутилацетаты (бутилові ефіри оцтової кислоти). Ваше право вірити виробникам про нешкідливість бутилацетатов, але знайте, що це розчинник, що використовується, зокрема, у виробництві лакофарбових матеріалів.

Йогуртів з фруктовими наповнювачами - шматочками або цілими ягодами - краще уникати. Справа в тому, що «шматочки» проходять стерилізацію без термічної обробки. Захищають фрукти-овочі від псування вельми оригінальним способом, а саме опромінюють їх «мирним атомом».

Купуючи йогурт, слід пам'ятати, що серед них є «живі» (ті, у яких є живі мікробні культури закваски - болгарська паличка або термофільний стрептокок) і такі, в яких ці культури вбиті. Останні виділяються незвичайно тривалим терміном зберігання, що досягається за рахунок термічної обробки продукту, в ході якої заквасочні культури гинуть. Це вже і не йогурт, а даремний, а може бути, і небезпечний йогуртовий продукт.

До речі, по ГОСТу, термічно оброблений продукт взагалі не відноситься до йогуртам, це якийсь інший кисломолочний продукт, і повинен носити якусь іншу назву. Так що справжні йогурти повинні бути завжди «живими». Визначається їх «жвавість», а значить і корисність, дуже характерною ознакою: на 1 г продукту повинно припадати не менше 10 млн клітин молочних бактерій. В домашніх умовах таку експертизу, звичайно, не проведеш, так що нам як покупцям доводиться орієнтуватися на «зовнішні ознаки упаковки» - тобто термін придатності.

Справжній «живий» йогурт має строк зберігання не більше тижня і повинен зберігатися тільки в холодильнику при температурі не вище 8° с. Якщо ви бачите на упаковці йогурту проставлений виробником місячний термін придатності, цей йогурт взагалі не вартий уваги - він мертвий і в ньому просто «сидять» консерванти, не властиві даному продукту. Іноді на упаковці йогурту-довгожителя є особлива маркування, що вказує на утримання живої мікробної культури. Мікрофлора, може, і живий, але чи варто купувати такий йогурт, якщо виробник навіть не спромігся позначити,

який консервант він застосував? Крім того, для зниження собівартості (але ніяк не ціни) продукту цукор часто заміщається цукрозамінниками, наприклад аспартамом.

Зрозуміло, вміст шкідливих речовин у фруктово - ягідному йогурті мізерна, але сама їх присутність робить цей напій в кращому випадку порожнім.

В деякій мірі йогурти, виготовлені в Україні, мають явну перевагу перед імпортними, тому що в більшості випадків продаються в тих же регіонах, в яких виробляються, отже, не призначені для тривалих перевезень і тому не напхані консервантами. Але це справедливо, якщо ми говоримо про натуральному йогурті (кефірі) без ароматизаторів, різноманітних «шматочків» і іншого і не про соєвому «йогурті».




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав