Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

МОРЕПРОДУКТИ: КОРИСТЬ І НЕБЕЗПЕКУ

Читайте также:
  1. Обставини , що виключають суспільну небезпеку і протиправність діяння: необхідна оборона та крайня необхідність.
  2. Обставини, що виключають суспільну небезпеку і протиправність діяння: необхідна оборона та крайня необхідність.
  3. Поняття та різновиди натовпу. Поводження людини в натовпі. Фактори, що стійко, або тимчасово підвищують індивідуальну імовірність наразитись на небезпеку.

Риба - найважливіший джерело речовин високої біологічної цінності. Однак значно більш високою харчовою цінністю володіють інші морські делікатеси - краби, кальмари, устриці і т д. Наприклад, вживання шести устриць забезпечує половину повсякденної потреби в йоді, кальції, фосфорі, залізі і міді.

Менш популярний, на відміну від мідій і устриць, в нашій країні молюск - морський гребінець. По харчовій цінності він мало кому поступається, а деяких амінокислот в ньому набагато більше, ніж, наприклад, у рибі. З мінеральних речовин у морському гребінці є натрій, калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, залізо, мідь, марганець, цинк, йод та інші; крім того, в ньому містяться вітаміни групи В. В античному світі м'ясо і сік гребінця застосовувалися як ліки.

Досить своєрідну форму мають трепанги. Вони схожі на огірки, тому їх іноді так і називають - «морськими огірками». Але «огірком» трепанг виглядає не завжди: все залежить від стану тварини - пересувається трепанг нагадує червоподібне істота, а якщо його налякати, то тіло у нього заокруглюється і стає майже кулястим.

М'ясо трепанга містить менше білків, ніж м'ясо устриць, мідій і морського гребінця, але в ньому значно більше мінеральних речовин: хлористих і сірчанокислих солей, сполук фосфору, кальцію, магнію, йоду, заліза, марганцю і міді. Трепанг містить в 1000 разів більше сполук міді і заліза, ніж риба, в 100 разів більше сполук йоду, ніж інша морська живність, в 10 000 разів більше йоду, ніж яловичина, свинина і баранина. У трепангах є вітаміни С, В12, тіамін і рибофлавін. Японські лікарі прописують переутомленным і ослабленим людям трепангів, яких у далекосхідних країнах називають морським женьшенем.

Справжня комора білкових речовин - кальмари і восьминоги. В їх тканинах багато екстрактивних речовин, що сприяють виділенню травного соку і додають своєрідний смак кулінарним виробам. За хімічним складом м'ясо кальмарів і восьминогів відрізняється великою кількістю води і малим вмістом жиру. У ньому є вітаміни С і групи В, а також ряд мікроелементів.

Десятиногие плаваючі раки - креветки по своїм смаковим якостям серед подібних займають друге місце, поступившись першістю лише крабів.

М'ясо креветок, як і крабів, дуже цінно з-за багатого змісту білка і мінеральних елементів. Це справжня білкова їжа з малим вмістом жиру. Особливо багато в ньому йоду - майже в сто разів більше, ніж в яловичині. М'ясо креветок, багата натрієм, калієм, кальцієм, магнієм, сіркою, фосфором, залізом, алюмінієм, міддю, цинком, марганцем, свинцем та іншими мікроелементами - в ньому є чи не половина таблиці Менделєєва. Хімічний склад сирого м'яса креветок: білки - 14,1-22 %, жири - 0,7-2,3 %, вуглеводи - 0,3-4,9%, мінеральні речовини - 1,5-7,2%. Чимало в сирому м'ясі креветок і вітамінів.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав