Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ангіоневротичний набряк

Ангіоневротичний набряк (набряк Квінке, велетенська кропив'янка) — гострий обмежений набряк шкіри та підшкірної основи.

Практично всі алергени можуть спричинювати набряк Квінке. Він є клінічним проявом харчової, медикаментозної, хімічної, побутової, пилкової алергії. Крім того, набряк Квінке провокують бактеріальні, вірусні, грибкові та паразитарні алергени.

Набряк Квінке, як правило, розвивається дуже швидко, утворюючи щільну, еластичну припухлість, яка проявляється здебільшого на обличчі — губах, щоках, повіках, а також у глотці, на язиці, гортані. Крім цього, набряк може виникати в ділянці статевих органів, на передпліччях, на грудній клітці, у внутрішніх органах. Може розвиватись лихоманка, кропив'янка на шкірі.

Найбільш небезпечним є набряк Квінке в ділянці гортані, який трапляється у 25 % усіх випадків.

Клінічні прояви. Спочатку з'являється охриплість голосу, "гавкаючий кашель", пізніше — утруднене дихання, інспіраторна задишка, ціаноз, розвивається асфіксія.

Якщо набряки локалізуються на слизовій оболонці травного каналу, то виникає абдомінальний синдром: з'являються нудота, блювання, біль у животі, метеоризм, профузний пронос. У калі (під час мікроскопічного дослідження) виявляють значну кількість еозинофілів.

При локалізації процесу в сечовій і статевій системах розвивається гострий цистит, а згодом виникає затримка сечі.

При локалізації набряків на обличчі можуть з'явитись менінгеальні симптоми, судоми внаслідок ураження мозку.

Невідкладна медична допомога в разі ангіоневротичного набряку

1. Припинити дію алергену на організм.

2. Застосувати локальні обколювання 0,1 % розчином адреналіну гідрохлориду (у разі ін'єкційного способу потрапляння алергену).

3. Промити шлунок через зонд, призначити сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель, полісорб) — у разі харчового способу потрапляння алергену.

4. Усунути контакт з алергеном у повітрі (у разі інгаляційного способу потрапляння алергену).

5. Ввести медикаменти:

— антигістамінні засоби: 1 % розчин димедролу, 2,5 % розчин піпольфену або 2 % розчин супрастину в дозі 0,2— 1,0 мл внутрішньом'язово або внутрішньовенно;

— кортикостероїди (преднізолон, лише за умови набряку гортані, що загрожує асфіксією);

- застосувати дегідраційну терапію (лазикс,)

Кропивниця належить до алергійних реакцій негайного типу. Вона розвивається під час дії на організм різних алергенів, найчастіше — харчових, а також під час введення лікарських препаратів, вакцин тощо.

Клінічні ознаки. Поява на шкірі висипів блідо-рожевого кольору у вигляді плям або пухирців різної форми і величини, що супроводжуються свербежем.

Одночасно висипи можуть бути і на слизових оболонках. При цьому може порушуватись і загальний стан: слабкість, змерзання, підвищення температури, біль у суглобах, животі, блювання, пронос.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав