Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Имущественные права авторов объектов патентного права. Право автора на вознаграждение.

Читайте также:
  1. A) долговое обязательство, дающее его владельцу право требовать уплаты долга при наступление срока;
  2. A)& товарно-денежные и иные, основанные на равенстве участников имущественного отношения, а также связанные с имущественными личные неимущественные отношения
  3. B 7 № 2170. Прочтите отрывок из произведения средневекового автора
  4. B 7 № 2171. Прочтите отрывок из произведения средневекового автора
  5. B 7 № 2172. Прочтите отрывки из произведения средневекового автора
  6. F) До прекращения дела обвиняемому должно быть разъяснено право возражать против такого основания.
  7. Gl] Тема 9.Законность и правопорядок. Мировой правопорядок
  8. I . Понятие и признаки правовых норм.
  9. I. Нормативно-правовые акты
  10. I. Нормативно-правовые акты

Майновими правами інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є:

1) право на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка;

2) виключне право дозволяти використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка (видавати ліцензії);

3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню винаходу, корисної моделі, промислового зразка, в тому числі забороняти таке використання;

4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Характеристика майнових прав:

- Виключнийхарактер

- Дія майнових прав обмежена строком дії патенту

- Дія майнових прав обмежена певною територією.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок належать володільцю відповідного патенту, якщо інше не встановлено договором чи законом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації, за умови підтримання чинності цих прав відповідно до закону.

Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід спливає через 20 років, що відліковуються від дати подання заявки на винахід в установленому законом порядку. На корисну модель спливає через 10 років від дати подання заявки на корисну модель в установленому законом порядку. Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на промисловий зразок спливає через 15 років від дати подання заявки на промисловий зразок в установленому законом порядку. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути припинено достроково.

Будь-яка особа, яка до дати подання заявки на винахід, корисну модель, промисловий зразок в інтересах своєї діяльності добросовісно використала винахід, корисну модель, промисловий зразок в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою (право попереднього користувача).

Використанням винаходу (корисної моделі) чи промислового зразка визнається:

- виготовлення продукту (виробу) із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі) чи промислового зразка, застосування такого продукту (виробу), пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого продукту (виробу) в зазначених цілях;

- застосування процесу, що охороняється патентом, або пропонування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей процес, знає про те, що його застосування забороняється без згоди власника патенту або, виходячи з обставин, це і так є очевидним.

Право на вознаграждение автора за создание служебного произведения.

Подавляющее большинтво изобретений являются служебными (95%). В этом случае, право на патент возникает у работодателя, а право на вознаграждение – у изобретателя.

Роботодавець повинен протягом чотирьох місяців від дати одержання від винахідника повідомлення про створення службового винаходу чи корисної моделі подати заявку на одержання патенту чи передати право на його одержання іншій особі або прийняти рішення про збереження службового винаходу (корисної моделі) як конфіденційної інформації. У цей же строк роботодавець повинен укласти з винахідником письмовий договір щодо розміру та умови виплати йому (його правонаступнику) винагороди відповідно до економічної цінності винаходу (корисної моделі) і (або) іншої вигоди, яка може бути одержана роботодавцем.

Автор имеет право на подучение вознаграждения (процентов) от лицензионных договоров (платежей) за испльзование изобретения на другом предприятии.

Якщо власник патенту не доведе, що факт невикористання винаходу (корисної моделі) протягом 3 років зумовлений поважними причинами, суд виносить рішення про надання дозволу заінтересованій особі на використання винаходу (корисної моделі) з визначенням обсягу його використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди власнику патенту.

Характеристика патента как охранного документа. Его содержание, объем правовой охраны патента.

Патент - это выдаваемый государством охранный документ, удостоверяющий:

1) приоритет

2) авторство

3) право ИС на изобретение (полезную модель) патентовладельца.

Патенты сыграли огромную историческую роль ускорении НТП и развитии общества. Они появились 5 веков тому назад. До появления патентов, все изобретатели хранили свои изобретения втайне, чтобы конкуренты не узнали и не воспользовались ими, что тормозило развитие НТП.

Патент – это своеобразное соглашение между государством и изобретателями, заключенное на 2ух условиях:

1) гос-во гарантирует изобретателю монопольное, исключительное пр. на использование его произведения за ним, преследуя всех нарушителей, а он, взамен, - получает патент, т.е., размещает сущность своего изобретения (формулы изобретения), т.о., представляет всем окружающим лицам возможность научно-технического использования изобретения, т.е., его усовершенствование в течении срока действия патента. Существует 2 вида использования: коммерческое, научно-техническое.

2) по истечению срока действия патента все окружающие лица получают пр. на коммерческое использование изобретения.

Т.о., патенты сняли противоречие между материальными интересами изобретателя и интересами НТП.

Право на получение патента имеет изобретатель, работодатель, правопреемник.

Виды патентов: П. на изобретение, полезную модель, на промышленный образец и т.п.

Патент – это технико-юридический документ, который характеризуется объемом предоставляемой охраны.

Обсяг правової охорони, що надається за патентом, визначається формулою винаходу (корисної моделі). Тлумачення формули повинно здійснюватися в межах опису винаходу (корисної моделі) та відповідних креслень.

Обсяг правової охорони, що надається, визначається сукупністю суттєвих ознак промислового зразка, представлених на зображенні (зображеннях) виробу, внесеному до Реєстру, і засвідчується патентом з наведеною у ньому копією внесеного до Реєстру зображення виробу. Тлумачення ознак промислового зразка повинно здійснюватися в межах його опису.

Т.о., все промышленные образцы продукции, существенные признаки которых совпадают с патентом – контрафактны.

Различают 2 вида пр.охраны:

-временная

-постоянная, вытекающая из патента.

Форма патенту і зміст зазначених у ньому відомостей визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері інтелектуальної власності.

Права и обязанности владельцев патента. Содержание патентных прав




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав