Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація витрат на якість в будівництві і їх склад

Читайте также:
  1. Microsoft Word - текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету«Microsoft Office».
  2. O Максимальное использование складских мощностей
  3. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  4. VII. Антропологічний склад народів України
  5. X. Антропологічний склад народів світу: народи Африки та Америк
  6. Алгоритм складання рівнянь хімічних реакцій.
  7. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  8. Аналіз витрат на виробництво продукції
  9. Аналіз витрат на гривню товарної продукції
  10. Аналіз динаміки та структури операційних витрат страхових компаній

 

У зв'язку з великою численністю витрат, що впливають на якість, їх класифікують по різних ознаках і напрямам:

1. По сфері впливу - на зовнішні і внутрішні. Внутрішні витрати пов'язані з діяльністю будівельної організації, а зовнішні - не залежать від діяльності фірми і їх компенсації визначаються договірними відносинами з субпідрядниками, замовниками, постачальниками і іншими організаціями.

2. Пов'язані з плануванням і спеціальних функцій з якості з обліком:

а) витрати на виконання спеціальних функцій управління якістю, зокрема:

- витрати організаційно-економічного характеру, зокрема на функціонування служби якості;

- витрати на метрологічне забезпечення;

- витрати на контроль якості і виробничий процес;

- витрати на гарантійне обслуговування і ремонто-відновлювальні роботи;

- витрати на матеріальне стимулювання і т.д.;

б) невиробничі витрати, збитки і втрати, зокрема:

- витрати на виявлення і виправлення браку;

- витрати, пов'язані з браком технології будівельного виробництва;

- витрати, викликані рекламаціями;

Докладного переліку цих витрат на якість в інформаційній і нормативній літературі не існує.Для цієї або іншої будівельної організації, підприємства до них, крім вищезгаданого, можна віднести:

- витрати по вхідному, операційному,геодезичному, приймальному лабораторному, інформаційному контролю;

- витрати на виправлення відступів від затвердженого проекту і робочих креслень;

- витрати, пов'язані з недоброякісними матеріалами,конструкціями, втробами, механізмами;

- витрати на придбання засобів вимірювань і лабораторного устаткування;

- витрати на рекламу;

- витрати, пов'язані з порушенням будівельної технології;

- витрати по прийманню будівель і споруд в експлуатацію;

- витрати, пов'язані з порушенням термінів будівництва відповідно до договору;

- витрати, пов'язані зі складуванням і зберіганням матеріалів;

- витрати, пов'язані з порушенням правил виробничих операцій з вини робочих,технічного керівництва або з причини несправності інструменту, приладів, мехаічних пристроїв;

- витрати, пов'язані з технічним обслуговуванням механізмів, мереж забезпечення, енергоресурсами тощо.

- витрать, які не компенсуються після штрафів, пеням і неустойкам внаслідок

- витрати, які не компенсуються по штрафах, пеням і неустойкам внаслідок невиконання договірних зобов'язань;

- витрати від втрати матеріалів понад нормативних в процесі транспортування;

- витрати, пов'язані із зривами в постачаннях МТР внаслідок незадовільної інженерної підготовки виробництва, у тому числі і посадових обов'язків і так далі.

3. Пов'язані з собівартістю і бухгалтерським обліком по статтях витрат: на матеріали, механізми, заробітну плату із заготовчо-складськими накладними витратами, а також з господарською діяльністю.

4. Витрати, пов'язані з життєвим циклом продукції. Класифікують на науково-технічні, управлінські і виробничі.

До науково-технічних витрат відносяться витрати на розробку, проектування і створення нових проектів, якщо вони виконуються проектно-будівельними фірмами.

До управлінських витрат відносяться витрати, пов'язані з гарантією якості. Це:

· витрати, пов'язані з діяльністю економічних служб, від яких залежить якість продукції: планового відділу (своєчасне складання планів і доведення їх до безпосередніх виконавців); фінансового (постійне і своєчасне фінансування); бухгалтерії (облік і аналіз, виписка рахунків) і ін.;

· витрати, пов'язані з діяльністю кадрових служб, які здійснюють підбір і розстановку кадрів, їх навчання і підвищення кваліфікації;

· витрати, пов'язані з постачальницькою діяльністю, зокрема по закупівлі сировини, матеріалів, комплектуючих, необхідного устаткування і інше для виробництва, а також витрати на зміст постачальницького персоналу. До цієї групи відносяться і заготовчо-складські витрати;

· витрати на підрозділи, які здійснюють виробничий контроль;

· витрати на інші підрозділи, від діяльності яких залежить якість продукції, що випускається;

· транспортні витрати, до яких відносяться: вартість транспортних засобів, цехів і під'їзних шляхів, витрати на персонал транспортних підрозділів, оплату праці, а також організаційні витрати, що забезпечують безперебійну роботу транспорту і його завантаження.

До виробничих витрат відносяться матеріальні, технічні і трудові, які прямим рахунком включаються в собівартість продукції.

Розмір матеріальних виробничих витрат піддається прямому розрахунку. Це вартість придбаних матеріалів, виробів, комплектуючих і т.д.; технічних виробничих, - через амортизаційні відрахування; трудових - через заробітну плату.

5. Є і інша класифікація витрат, яка пов'язана з життєвим циклом будівельної продукції, « петлею якості» і які згруповані по трьом основним стадіям:

- довиробнича - включає витрати, пов'язані з підготовкою виробництва, зокрема: маркетингові дослідження з урахуванням створення відділу, планування, проектування, реклами, навчання і підготовки кадрів; витрати, пов'язані з помилками проекту, вхідний контроль майданчиків, устаткування;

- виробнича стадія передбачає витрати на вхідний і виробничий контроль, а також на управлінські дії. Виробничий контроль включає самоконтроль, геодезичний, приймальний, лабораторний, налагоджувальний і інші види контролю. До управлінських дій відносяться: витрати матеріального і морального стимулювання, мотивації, вживання адміністративних заходів і інше;

- післявиробнича стадія включає витрати на здачу робіт, введення об'єкту в експлуатацію, а також робіт, пов'язаних з гарантійними термінами.

6. Існує класифікація витрат, яка пов'язана із забезпеченням якості курсів будівельної продукції.Розрізняють: (рис.10.1.)

· базові витрати. До них відносяться витрати, які несе підприємство в процесі створення будівельної продукції. Ці витрати відображають вартість продукції з урахуванням загальногосподарських і загальновиробничих витрат, а також витрати на контролюючий персонал, спеціальне устаткування, накладні витрати, відділ якості, інформацію при реалізації проекту і на вивчення думки споживачів про якість і т.д.;

 


Рис. 10.1. Витрати, пов’язані з якістю будівельної продукції

· додаткові витрати. До них відносяться витрати, пов'язані з контролем і інформацією, і усуненням невідповідностей будівельної продукції, що реалізовується, яка не відповідає стандартам, вимогам споживача. До цієї групи відносяться також витрати на впровадження системи управління якістю і її технічне забезпечення, в т.ч. на розробку стандартів, витрати на документацію, персонал, його підбір, підготовку і так далі.

7. Класифікують також витрати по системах обліку (прямі, непрямі); по виду діяльності (пов'язані з виробничою і господарською діяльністю); по компенсації (що компенсуються і не компенсуються); а також групу витрат, яка пов'язана з браком і переробками, які підрозділяються на витрати поправного браку і непоправного. До останньої групи відносяться і витрати на оплату збитку, нанесеного споживачеві.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав